Sánkarská sezóna vyvrcholí už tento týždeň víkendovými olympijskými pretekmi

05.02.2018 11:52

Po zdĺhavej ceste slovenského reprezentačného družstva z  lotyšskej Siguldy , ktorá bola hostiteľom posledných pretekov v rámci sánkarského Svetového pohára, sa naši pretekári síce vrátili späť do svojich príbytkov, avšak v domácom prostredí sa príliš dlho neohriali. Čas, ktorého rozhodne nebolo na rozdávanie, reprezentanti Slovenskej republiky v jazde na saniach, vrátane Jozefa Ninisa, museli venovať príprave tých najpotrebnejších vecí, ktoré si so sebou do dejiska XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongčchangu vezmú.

Okrem toho sa rodák z Čadce, spolu s ďalšími účastníkmi zimnej olympiády, zastavil na polceste v hlavnom meste Slovenska, v Bratislave. Na slovenských športovcov tu čakali celkom príjemné povinnosti, ktoré sú už tradične spojené s olympijskými hrami. V utorok popoludní totiž naši reprezentanti skladali do rúk prezidenta SR Andreja Kisku olympijský sľub. Po úspešnom absolvovaní tejto ceremónie sa slovenský sánkar presunul z historickej budovy Národnej rady na Župnom námestí v Bratislave do jedného z tamojších nákupných centier. Pre fanúšikov našich olympionikov to bola posledná možnosť osobne stretnúť niektorý zo svojich idolov, zdeliť mu povzbudivé slová, či získať kartičku s jeho autogramom.

Vo štvrtok sa prvá časť slovenskej olympijskej výpravy, ktorej súčasťou boli aj naši sánkari, presunula do susedného Rakúska. Ďalšie Ninisove kroky teda viedli na tamojšie letisko vo Schwechate. Odtiaľ už mal sánkar z Kysúc spolu s ostatnými členmi olympijského tímu definitívne odcestovať do Južnej Kórey. Transport na ďaleký východ trval takmer dva dni. Po dvadsiatich ôsmich hodináh cesty hlavne vzduchom, ktorá okrem toho zahŕňala aj jeden prestup, sa slovenský sánkar konečne ocitol na pôde Kórejskej republiky, a to konkrétne na letisku v jej hlavnom meste. Tam Slováci vymenili lietadlo za ďalší dopravný prostriedok, autobus. Pozitívom však bolo, že cesta zo Soulu do Pchjongčchangu mala vziať slovenským reprezentantom už len štyri hodiny zo dňa.

Druhého februára Jozef finálne zakotvil v horskej olympijskej dedine. Pretekár z Čadce je v nej ubytovaný spolu s ostatnými členmi sánkarského družstva. Niekoľko nasledujúcich dní bude mať slovenská mužská jednotka v sánkovaní možnosť úplne sa zotaviť z dlhej cesty. Okrem toho má Ninis v pláne aj viacero tréningových jednotiek na suchu. Od stredy už začne štvornásobný účastník zimných olympijských hier naplno zarezávať aj v ľadovom koryte.

Program Jozefa Ninisa
7.2.2018 (streda) Prvá tréningová jazda od 13:30
Druhá tréningová jazda od 14:15
8.2.2018 (štvrtok) Tretia tréningová jazda od 6:30
Štvrtá tréningová jazda od 7:15
9.2.2018 (piatok) Piata tréningová jazda od 1:00
Šiesta tréningová jazda od 3:00
10.2.2018 (sobota) Prvé kolo individuálnych pretekov od 11:10
Druhé kolo individuálnych pretekov od 13:00
11.2.2018 (nedeľa) Tretie kolo individuálnych pretekov od 12:00
Štvrté kolo individuálnych pretekov od 13:50
14.2.2018 (streda) Tréningová jazda od 3:00
15.2.2018 (štvrtok) Preteky družstiev od 13:30

Program je uvedený v našom, stredoeurópskom čase. Pre Pchjongčchang platí osemhodinový časový posun (+8h).

Pred víkendovými olympijskými pretekmi, ktorými vyvrcholí sánkarská sezóna 2017/2018, bude mať šiesty muž z majstrovstiev Európy v Sigulde k dispozícii šesť tréningových jázd.

Zápolenie v mužskej kategórii o olympijské medaily bude už tradične rozdelené do dvoch súťažných dní. Počas soboty a nedele by mal náš sánkar podstúpiť dovedna štyri ostré jazdy. Predstavenie najrýchlejších mužov v olympijskom ľadovom tobogáne si budete môcť vychutnať aj prostredníctvom televíznych obrazoviek, vďaka stanici Eurosport.

Uprostred nasledujúceho týždňa budú na programe posledné preteky, tentokrát ale tímové. V nich nebude chýbať ani Ninis spolu so svojími reprezentačnými kolegami. Preteky družstiev tak uzatvoria sánkarskú kapitolu na XXIII. zimných olympijských hier v Pchjongčchangu a dajú tým aj definitívnu bodku za celou sánkarskou sezónou.

Foto: TASR, Clive Mason/Getty Images