Fantastický Ninis ovládol druhé kolo majstrovstiev Európy v Sigulde a opäť končí na širšom pódiu

28.01.2018 10:55

Na posledný januárový víkend boli naplánované deviate a zároveň už záverečné preteky v rámci Svetového pohára v sánkovaní. Okrem víťaza celkového hodnotenia sa dnes na trati v Lotyšsku malo rozhodnúť aj o 49. európskom šampiónovi. Ako už bolo vopred avizované, do hlavného zápolenia, ktoré bolo na programe v dnešných doobedňajších hodinách, slovenský sánkar vstupoval ako nasadený pretekár s prideleným štartovým číslom 22.

Po sérii kvalitných výkonov z posledných pretekov mohla slovenská mužská jednotka v sánkovaní s vysokými ambíciami vstupovať aj do dnešného súťažného dňa. 49. európsky šampionát sa však pre čoskoro už štvornásobného olympionika nezačal ideálne. Ninis v prvom kole nepredviedol veľmi istú jazdu, keď sa v nej dopustil viacero menších chýb, ktoré ho v konečnom zúčtovaní zaradili na 15. priečku (48.726 s). Aj Jozef sám, si bol vedomý, že nepredviedol svoj skutočný potenciál, pretože prvý pokus dnešných pretekov pôsobil naozaj rozhárane. Rozostupy medzi jednotlivými pretekármi však neboli veľmi veľké, o čom určite vedel aj Ninis. Už na prvom medzičase druhého kola bol rodák z Čadce o vyše desatinu sekundy rýchlejší v porovnaní so svojím prvým výkonom. Druhá jazda sa niesla v neskutočne agresívnom duchu, ktorý si náš sánkar udržal až do cieľovej rovinky. V tom čase sa slovenský pretekár osamostatnil na čele priebežného hodnotenia pretekov. Zakrátko sa k nemu pridal rakúsky reprezentant Kindl, s ktorým Jozef započal svoju stíhaciu jazdu medzi absolútnu sánkarskú elitu. Z ostatných šestnástich pretekárov slovenského reprezentanta okrem spomínaného Kindla prekonali už len štyria muži, ktorí mali pred Ninisom náskok z prvého kola. Jazdou, ktorá znesie tie najprísnejšie kritéria fantastický Ninis ovládol druhé kolo (1. miesto - 48.333 s) majstrovstiev Európy v Sigulde. Slovák si tak po menej úspešnom vstupe do európskeho šampionátu týmto výkonom rozhodne napravil chuť, keď sa v konečnom zúčtovaní posunul na 6. pozíciu so stratou len troch desatín sekundy na víťazného Pavlichenka z Ruska. Fantastický Ninis tak po skvelom predstavení v nórskom Lillehammeri opäť končí na širšom pódiu.

Podujatie v Lotyšsku bolo pre sánkarov aj predposlednou možnosťou ako si vylepšiť svoje umiestnenie v celkovom hodnotení Svetového pohára. V rámci pretekov zarátavaných do boja o krištáľový glóbus sa Jozef umiestnil na skvelej 7. priečke, kedy bol pred ním vo výsledkovej listine evidovaný ešte americký reprezentant Chris Mazdzer. Ten nášho pretekára predčil o päť tísicin sekundy. Jeho výkon sa však z pochopiteľných dôvodov v hodnotení európskeho šampionátu nebral do úvahy. Len pre zaujímavosť treba spomenúť, že jazda Jozefa Ninisa v prvom kole v rámci Svetového poháru bola až 21. najrýchlejšia, no kolo druhé aj v rámci pohárovej súťaže slovenský pretekár ovládol.

Pre Jozefa sa tak dnešný deň stal absolútne najúspešnejším v jeho sánkarskej kariére. Svoje doterajšie kariérne maximá si slovenský olympionik takmer na deň presne po štyroch rokoch dokázal o jednu priečku vylepšiť. V rámci majstrovstiev Európy to je po dnešku 6. pozícia a v rámci hlavných pretekov Svetového pohára 7. priečka.

Vďaka umiestneniu v elitnej pätnástke je pre Ninisa pripravené ešte jedno individuálne zápolenie a to konkrétne v neolympijskej disciplíne šprint. V ňom sa Slovák dostane k slovu v poobedňajších hodinách. Šprint bude pre sánkarov poslednou možnosťou ako si zveladiť svoje bodové hodnotenie v rebríčku Svetového pohára.

Foto: súkromný archív, Martin Kozák (https://www.martinkozak.com/)