Majstrovstvá Európy budú Ninisovou poslednou previerkou pred zimnými olympijskými hrami v Pchjongčchangu

24.01.2018 15:13

Po mimoriadne úspešnom bodovom hodovaní Jozefa Ninisa v nórskom Lillehammeri  sa celé sánkarské reprezentačné družstvo vrátane rodáka z Čadce vydalo na dlhú cestu do ďalekého Lotyšska. V tejto pobaltskej krajine je pre najrýchlejších mužov z ľadových korýt pripravený menší vrchol sánkarskej sezóny 2017/2018 v podobe majstrovstiev Európy. Tie budú poslednou previerkou nášho reprezentanta pred blížiacimi sa olympijskými hrami v juhokórejskom Pchjongčchangu. Podujatie rovnakého formátu sa na týždeň presne konalo na tradičnej sánkarskej trati v lotyšskej Sigulde posledne pred štyrmi rokmi. Aj vtedy bol európsky šampionát menším predkrmom pred XXII. zimnými olympijskými hrami 2014 v Sochi. Pre Ninisa to boli jedny z najúspešnejších pretekov v jeho sánkarskej kariére. Po tom, čo náš reprezentant predviedol v druhom kole fantastickú štvrtú najrýchlejšiu jazdu, sa mu v Lotyšsku podarilo preniknúť do elitnej desiatky. Siedma priečka, ktorú si Jozef vtedy v Sigulde ulovil, je jeho doterajším kariérnym maximom na podujatí takéhoto druhu.

Program Jozefa Ninisa
22.1.2018 (pondelok) Cesta do Lotyšska
23.1.2018 (utorok) Cesta do Lotyšska
24.1.2018 (streda) Tréningové jazdy od 8:30
25.1.2018 (štvrtok) Tréningové jazdy od 8:30
26.1.2018 (piatok) Tréningová jazda od 14:30
27.1.2018 (sobota) Voľný deň
28.1.2018 (nedeľa) Prvé kolo individuálnych pretekov od 9:15
Druhé kolo individuálnych pretekov od 10:50
Preteky v šprinte od 13:40
Preteky družstiev od 14:50

Program je uvedený v miestnom čase (+1h). Pre naše stredoeurópske pásmo platí, že jednotlivé udalosti sa teda začínajú o hodinu skôr.

Na základe výborných výkonov náš sánkar prvýkrát v tejto sezóne nebude musieť absolvovať piatkovú kvalifikačnú jazdu. Ninisovi sa totiž v posledných troch pretekoch podarilo získať 80 bodov, čím si v celkovom hodnotení Svetového pohára z posledných troch podujatí zaistil pätnástu priečku. Toto umiestnenie slovenskému reprezentantovi zaručuje účasť v hlavných neďeľňajších pretekoch, do ktorých pätnásť sánkarov vstupuje ako predkvalifikovaných a zvyšných sedemnásť športovcov si svoju miestenku v hlavnej súťaži musí zabezpečiť prostredníctvom kvalifikačných jázd, ktoré sú na programe v piatok doobeda. Jozef Ninis o svoju jazdu ale ukrátený nebude, pretože ju absolvuje v poobedňajších hodinách počas tréningu, ktorý je určený pre nasadenú skupinu sánkarov.

Rodáka z Čadce budete môcť zhliaduť aj na televíznych obrazovkách, vďaka českej verzie staníc Eurosport a Eurosport 2. Okrem televízneho vysielania si výkony slovenského reprezentanta budete môcť vychutnať aj prostredníctvom internetového prenosu.

Po absolvovaní hlavných mužských pretekov sa Ninis určite predstaví aj v súťaži družstiev, v ktorej bude zápoliť so svojími reprezentačnými kolegami. Ak sa Jozef dokáže umiestniť v hlavných pretekoch svojej kategórie v najlepšej pätnástke, tak náš sánkar nebude chýbať ani v poobedňajšom šprinte.

Lotyšskí organizátori majú nielen pre nášho reprezentanta, ale aj pre ostatných sánkarov pripravený naozaj bohatý súťažný víkend. Výkony predvedené počas nedeľňajšieho zápolenia budú zarátané do výsledkovej listiny ako 9. pretekov Svetového pohára, tak aj 49. európskeho šampionátu. Okrem toho budú mať sánkari poslednú možnosť vylepšiť si svoje umiestnenie aj v celkovom hodnotení Svetového pohára v šprinte.

Foto: Panoramio