Ninis sa postaral o historický úspech slovenského sánkovania, zo šprintu si odnáša striebro!

28.01.2018 13:11

Necelé dve hodiny po hlavných pretekoch mužov boli v dejisku 49. európskeho šampionátu v sánkovaní na programe ďalšie individuálne preteky, tentokrát v šprinte. K slovu sa malo dostať pätnásť najúspešnejších pretekárov z hlavnej súťaže. Medzi nimi nechýbal ani slovenský reprezentant, Jozef Ninis, ktorého do elitnej pätnástky doobedňajšieho zápolenia katapultovalo fantastické druhé kolo. To náš sánkar vyhral (48.333 s), vďaka čomu sa vo výsledkovej listine posunul na 6. pozíciu v rámci majstrovstiev Európy a 7. priečku v hodnotení pretekov Svetového pohára.

Do šprintu vstupoval slovenský sánkar so štartovým číslom 9, ktoré mu bolo pridelené na základe umiestnenia v hlavnej súťaži. Podobne ako v druhom kole hlavných pretekov, aj tentokrát sa rodák z Čadce prezentoval neskutočne agresívnou jazdou. Na prvom meranom úseku sa síce náš reprezentant ešte pohyboval v červených číslach, no čoskoro sa scenár posledných individuálnych pretekov kalendára Svetového pohára začal písať podľa Ninisovej ruky. V tých najspodnejších sektoroch lotyšského ľadového koryta si Jozef dokázal vybudovať náskok, ktorý mu s prehľadom zabezpečil vedenie v priebežnej výsledkovej listine šprintu. Z ostatných šiestich sánkarov, ktorí sa k slovu dostali po Slovákovi, nášho reprezentanta z čela pretekov dokázal zosadiť už len jeden rýchlejší športovec. Tým bol tretí muž hlavných pretekov, Roman Repilov. Jozef Ninis tak sánkarskú dráhu v Sigulde zdolal ako druhý najrýchlejší pretekár. Týmto fantastickým výkonom si slovenský sánkar z Kysúc pripísal do zbierky skalp dvojnásobného olympijského šampióna Felixa Locha, či novokorunovaného európskeho majstra Semena Pavlichenka.

Po minulotýždňovej bodovej žatve v nórskom Lillehammeri tak Ninis na tú ďalšiu nemusel čakať dlho. Mimoriadne úspešná nedeľa priniesla nášmu reprezentantovi tri životné výsledky. V rámci majstrovstiev Európy si Jozef vylepšil kariérne maximum 6. priečkou. V pretekoch Svetového pohára je to vďaka dnešnému výkonu 7.  pozícia . Tieto skvelé umiestnenia čoskoro štvornásobný olympijský účastník vyšerpkoval životnou jazdou v šprinte, kde sa postaral o veľkú senzáciu, keď si pre seba ulovil striebornú medailu.

Aby toho nebolo málo, najlepšie umiestnenie v kariére dosiahol Jozef Ninis aj v konečnom hodnotení Svetového pohára. Štyridsaťšesť bodov z hlavnej súťaže a osemdesiatpäť bodov zo šprintu ho posunulo z priebežnej 19. priečky, na ktorej figuroval pred dnešnými pretekmi, na konečnú 14. pozíciu. Ninis tak sezónu vrámci Svetového pohára zakončuje fantastickým umiestnením v elitnej pätnástke.

Foto: súkromný archív