Z hlavných pretekov v Oberhofe bol Jozef Ninis diskvalifikovaný

21.01.2015 20:08

Hneď po piatkovej kvalifikácii, ktorá býva v Oberhofe oproti tým tradičným o niečo atraktívnejšia, vďaka zaujímavejším štartom, čakali na sánkarov hlavné preteky. Tie boli na programe už v sobotu. V nich sa predstavilo 32 sánkarov, z ktorých až 19 si muselo účasť vo víkendovom zápolení vybojovať v Pohári národov. Medzi nimi bol opäť aj náš reprezentant, Jozef Ninis.

V tejto sezóne sa už stáva pomaly zvykom, že na sánkarov je v čase pretekov pripravené celkom príjemné zimné počasie. Ani Oberhof nebol výnimkou, pretože na tamojšej trati sa teplota ovzdušia pohybovala okolo 0 °C. Počasie bolo ustálené.

Z víťazstva na nemeckej pôde sa mohol opäť radovať domáci reprezentant, Felix Loch. Ten v prvom kole predviedol absolútne najrýchlejšiu jazdu, ktorá mu však vôbec nezaručovala víťazstvo. S časom 43.505 sekundy totiž predčil druhého Langenhana len o 29 tisícin sekundy. 

V druhom kole tento nemecký suverén zázračne zrýchlil. Priebeh jazdy sa veľmi podobal tomu z kola predošlého, avšak nemecký reprezentant v ľadovom koryte dokázal tentokrát vyvinúť úplne najvyššiu rýchlosť (120.37 km/h), ktorá mu výrazne dopomohla v tom, aby sa dostal do vedenia o niečo skôr. Aj v druhom kole predviedol absolútne najrýchlejšiu jazdu. S časom 43.323 sekundy sa Felix Loch postaral o nový rekord trate. Rozdiel medzi ním a druhým Langenhanom sa navýšil o ďalších 182 tisícin sekundy.

 

Na striebornom stupienku sa teda umiestnil ďalší Nemec, Andi Langenhan. Ten na trati v Oberhofe predvádzal fantastické štarty, ktoré mu výrazne dopomohli v získaní ďalšej medaily. Hneď v 1. kole sa stal Langenhan autorom absolútne najrýchlejšieho štartu (7.106 sekundy), ktorým útočil na štartovací rekord trate. Jeho autorom je rovnako tento nemecký sánkar. Po štarte si Langenhan udržiaval náskok pred dovtedy druhým Lochom. Žiaľ, nemecký reprezentant nebol dostatočne rýchlo na to, aby sa vo vedení udržal. V absolútne spodnej časti ľadového koryta začal Langenhan na Felixa Locha strácať. Po 1. kole mu tak nakoniec patrila 2. priečka s časom 43.534 sekundy.

Do druhého kola vstúpil Langenhan opäť úplne najrýchlejšie (7.134 sekundy). Aj tentokrát predvádzal Nemec jazdu na vysokej úrovni. Veď v jej priebehu mu celý čas patrila vedúca priečka. Tú si však ani tentokrát nedokázal udržať. Nie v poslednom, ale už v predposlednom sektore ľadového koryta ho opäť prekonal jeho najväčší konkurent, Felix Loch. Langenhan sa tak aj v 2. kole musel uspokojiť s 2. najrýchlejším časom, ktorého hodnota bola 43.505 sekundy. Nemec predviedol dve veľmi vyrovnané jazdy.

 

Veľmi zaujímavo si v tejto sezóne počína americký reprezentant, Chris Mazdzer. Američan si totiž aj na trati v Oberhofe dokázal vybojovať ďalšiu bronzovú medailu. Hoci Mazdzer nepatrí medzi najlepšie štartujúcich sánkarov, jeho jazdy sú vždy veľmi solídne, či už na začiatku, alebo v cieli. To ukázal aj na tamojšej trati, keď svoju prvú jazdu započal ako 8. najrýchlejší sánkar (7.195 sekundy). Po veľmi slušnom štarte sa však americký reprezentant prepadol na priečku mimo elitnej desiatky. Medzi desiatich najlepších sánkarov sa však zakrátko vrátil a už na konci svojej jazdy útočil dokonca na medailové priečky. Mazdzer predviedol v 1. kole štvrtú najrýchlejšiu jazdu, keď pri jeho mene svietil čas 43.785 sekundy. Na tretieho Ralfa Palika strácal len 67 tisícin sekundy. Už po prvom kole však bolo jasné, že Američan sa pobije maximálne o bronzovú medailu. Na chrbát mu ale dýchalo množstvo ďalších sánkarov a tak ho nečakala ľahká úloha.

V 2. kole predviedol Mazdzer už o niečo slabší štart. Po 13. najrýchlejšom úvode (7.212 sekundy) sa prepadol na ďalšom meranom úseku na 14. priečku. Američan však už v 1. kole ukázal, že na trati v Oberhofe sa rozhoduje predovšetkým v spodných častiach. Mazdzer zakrátko prenikol medzi desiatich najlepších sánkarov, medzi ktorými sa pri slušnej rýchlosti (118.46 km/h) udržiaval po zvyšok svojho výkonu. Už na predposlednom meranom úseku sa dostal na 4. priečku, ktorú v cieli vylepšil posunom na 3. miesto. S časom 43.681 sekundy tak Mazdzer v konečnom zúčtovaní poskočil taktiež na 3. priečku. Štvrtý Julian von Schleinitz za Mazdzerom zaostal o 59 tisícin sekundy.

1. Felix Loch (Nem.) 1:26.828 min.

2. Andi Langenhan (Nem.) 1:27.039

3. Chris Mazdzer (Ame.) 1:27.466

 

...DSQ. Jozef Ninis (Svk.)

Po veľmi vydarenej piatkovej kvalifikácii, v ktorej si Jozef Ninis aspoň čiastočne napravil chuť po sklamaní z Königssee, na slovenského reprezentanta čakali ďalšie hlavné preteky. Tentokrát v Oberhofe. Rodák z Čadce do nich vstupoval ako 17. sánkar v poradí. Žiaľ, akoby toho v tejto sezóne už nebolo naozaj dosť, na slovenského sánkara čakalo v cieli ďalšie nemilé prekvapenie. Slovenský sánkar svoju jazdu síce úspešne dokončil, no žiaľ, nebola tak podarená ako tá kvalifikačná. Náš reprezentant zišiel trať za viac ako 44 sekúnd a tak mu po prvom kole patrilo miesto mimo elitnej dvadsiatky. Po tomto sklamaní, ktoré sa dalo v 2. kole ešte napraviť, však prišlo sklamanie ďalšie. Jozef Ninis bol diskvalifikovaný.

"Diskvalifikovali ma kvôli 300 gramom. Ale ani samotná jazda nebola ideálna, pretože som ju trocha pokazil. Som na seba nahnevaný," stručne zhodnotil svoje sobotné vystúpenie v Oberhofe Jozef Ninis.

 

Kompletné výsledky nájdete  TU ...

 

Za ďalšie víťazstvo na domácej pôde a už štvrté v tejto sezóne, si Felix Loch odnáša z Oberhofu opäť 100 bodov. Svoj náskok v priebežnom hodnotení Svetového pohára navýšil už na 155 bodov.

Keďže na druhom mieste v hlavných pretekoch sa umiestnil ďalší nemecký reprezentant, Andi Langenhan, 85 bodov putuje práve na jeho konto. Nemecký reprezentant poskočil z tretieho deleného miesta, na priečku druhú. Langenhan si v Oberhofe vyjazdil tretie pódiové umiestnenie v tejto sezóne.

Zahanbiť sa nenechal ani americký reprezentant, Chris Mazdzer, ktorý jazdí momentálne vo veľkej forme. V Oberhofe si vybojoval už tretiu bronzovú medailu v tejto sezóne. Za tretie miesto v hlavných pretekoch pribudlo na účet amerického reprezentanta ďalších 70 bodov. V celkovom hodnotení Svetového pohára Mazdzer trocha za Langenhanom, s ktorým sa delil o 3. miesto, zaostal. Mazdzerovi ale stále patrí bronzová priečka, keď pri jeho mene svieti 393 bodov.

Keďže Jozef Ninis v hlavných pretekoch v Oberhofe kvalifikovaný nebol, na jeho konto nepribudli žiadne body. V celkovom hodnotení Svetového pohára sa tak prepadol z 20. miesta na priečku 24. Rodák z Čadce má na svojom účte stále 98 bodov.

 

Foto: Jozef Škvarek, fil-luge.org, faz.net