Výkonom v šprinte náš reprezentant vyšperkoval svoje zámorské zápolenie

14.12.2014 01:29

Približne dve hodiny po hlavných mužských pretekoch nasledovali pre nášho reprezentanta Jozefa Ninisa preteky ďalšie. Išlo o šprint, ktorý je v tejto sezóne novinkou. Šprintu sa môže zúčastniť vždy len prvých 15 sánkarov z hlavných pretekov a keďže slovenský reprezentant túto podmienku svojím 13. miestom splnil, tak sa mohol aj on predstaviť v pretekoch na jedno kolo. Okrem toho, že v šprinte sánkari predvádzajú len 1 jazdu, je ďalší rozdiel aj v štarte. Pretekár začína svoju jazdu letmým štartom, po ktorom sa až na značke 100 metrov od štartovacieho bloku začne rátať jeho čas. Túto novú disciplínu v sezóne 2014/2015 nemožno brať inak, než náhradu za tímové preteky. Šprint sa totiž uskutočnil v Innsbrucku-Igls, v Calgary a ešte ho budú môcť diváci vidieť v nemeckom Altenbergu, tzn. na miestach, kde nie sú na programe preteky družstiev.

Americký reprezentant, Chris Mazdzer, sa mohol po prvom pódiovom umiestnení v hlavných pretekoch radovať z ďalšieho. V šprinte na kanadskej pôde sa mu totiž podarilo triumfovať. Už od začiatku bolo jasné, že domáci reprezentant, Samuel Edney svoje víťazstvo neobháji. Američanovi totiž hneď od štartu patrila vedúca priečka, ktorú si pri jednej z najvyšších rýchlostí na trati (124.35 km/h) dokázal udržať až do cieľa. Mazdzer triumfoval s časom 30.866 sekundy, ktorý bol najrýchlejší.

 

Dokonca ani striebornú priečku neobsadil kanadský pretekár. Tucker West je meno ďalšieho amerického sánkara, ktorý sa mohol radovať takisto už zo svojho druhého pódiového umiestnenia v tejto sezóne. Po senzačnom triumfe v Lake Placid sa podarilo mladíkovi dosiahnuť na kov aj v Calgary. Hoci Westovi po štarte patrila až 7. priečka a na vedúceho sánkara strácal viac ako 50 tisicín sekundy, aj tieto preteky sa rozhodovali v spodných častiach ľadového koryta. V tých tento mladík dosiahol navlas rovnakú rýchlosť ako jeho reprezentačný kolega Chris Mazdzer. V poslednom sektore sa West ešte viac dokázal priblížiť k svojmu skúsenejšiemu reprezentačnému kolegovi, no ani to však nestačilo. V konečnom zúčtovaní tento mladík stratil na víťaza 36 tisícin sekundy, keď dosiahol čas 30.902 sekundy.

 

Až 3. priečku obsadil víťaz z hlavných pretekov, Samuel Edney. Ten ovládol bez menších problémov 1. kolo, ktoré bolo nakoniec zrušené. Svoju dominantnú pozíciu potvrdil aj v kole ďalšom, ktoré bolo už pre všetkých sánkarov finálne. Preto niet pochýb o tom, že za najväčšieho favorita šprintu bol pokladaný práve tento sánkar. Domáci reprezentant hneď na úvod predviedol výborný štart, podobne ako tomu bolo pri predošlých jazdách. Edney bol absolútne najrýchlejším sánkarom v úvodných častiach trate (103.50 km/h). Po štarte sa však nedostal do vedenia a pohyboval sa až na 3. priečke. Ako sa už blížili rozhodujúce časti ľadového koryta, Kanaďanovi sa príliš nedarilo stratu na súperov mazať. Ba naopak, pri rýchlosti 124.35 km/h si ju len konštantne udržiaval. S časom 30.915 sekundy zaostal za striebornou priečkou o 13 tisícin sekundy. Na víťaza stratil tento kanadský reprezentant 49 tisícin sekundy.

1. Chris Mazdzer (Ame.) 30.866 sek.

2. Tucker West (Ame.) 30.902

3. Samuel Edney (Kan.) 30.915

 

...10. Jozef Ninis (Svk.) 31.254

Skvelú fazónu na kanadskej pôde v Calgary potvrdila naša jednotka v sánkovaní, Jozef Ninis. Pre Ninisa to bol prvý šprint v jeho kariére vôbec. V Innsbrucku-Igls sa v ňom totiž predstaviť nemohol, pretože v hlavných pretekoch obsadil vtedy 20. priečku, ktorá miestenku v šprinte nezaručovala. Avšak 13. miesto, ktoré si rodák z Čadce vyjazdil na kanadskej trati, mu účasť v tejto novej disciplíne zaisťovalo. Jozef už od štartu začal potvrdzovať svoj výsledok z hlavných pretekov. V šprinte mu totiž pri rýchlosti 102.80 km/h patrila v úvodnom sektore ľadového koryta 14. priečka. Tú si však slovenský reprezentant neudržal. Pri jednej z absolútne najvyšších rýchlostí z celého sánkarského poľa (125.21 km/h), ktorá sa ráta hlavne v dolných častiach kanadskej trate, Ninis poskočil na skvelú 10. priečku. S časom 31.254 sekundy tak svoje pôsobenie za morom ešte viac vyšperkoval. Po 13. mieste z hlavných pretekov si naša jednotka v sánkovaní pripísala ďalšie výborné umiestnenie, tentokrát však už v elitnej desiatke.

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Rovnako ako v hlavných pretekoch, tak aj v šprinte môžu sánkari získať body do celkového hodnotenia Svetového pohára. Táto nová disciplína je bodovo hodnotená absolútne rovnako ako hlavné preteky. 100 bodov teda putuje na konto americkému víťazovi, Chrisovi Mazdzerovi. 85 bodov za 2. priečku zas vylepší pozíciu v priebežnom hodnotení Svetového pohára ďalšiemu Američanovi, Tuckerovi Westovi. Samuel Edney si odnáša za svoju 3. pozíciu z týchto jednokolových pretekov 70 bodov.

Na účet Jozefa Ninisa putuje za výbornú 10. priečku pekných 36 bodov. Slovenský reprezentant sa tak z 29. priečky v celkovom hodnotení Svetového pohára, ktorá mu patrila pred Svetovým pohárom v Calgary posúva späť do elitnej dvadsiatky, na 19. miesto.

 

Foto: Jozef Ninis, Jozef Škvarek, fil-luge.org