Víkend vo Winterbergu vyvrcholil nešťastnými štafetami pre mnohé reprezantácie, vrátane tej slovenskej

02.12.2013 17:12

Už včera sa Winterberg lúčil so sánkarmi tej najvyššej úrovne v podobe súťaže družstiev. Celý víkend, alebo dá sa povedať, že už aj piatok bol bohatý na veľké prekvapenia, či zaujímavé situácie. Inak tomu nebolo ani pri tejto disciplíne, pri tímových štafetách, kde sa toho udialo naozaj požehnane. Do týchto pretekov sa po vzore Innsbrucku-Igls prihlásilo 14 reprezentácii, vrátane tej slovenskej. Po minulom sklamaní z Igls si chuť určite chceli napraviť Rusi. Celé preteky začínali práve oni, pretože boli poslední v celkovom hodnotení už z pochopiteľných dôvodov. Tatiana Ivanova to pre nich rozbehla naozaj vo veľkom štýle. Patrila by jej pravdepodobne prvá priečka v cieli, ale chybovala a svoju jazdu nedokončila. Pre Rusov tak trápenie a 0 bodov na konte stále pokračuje. Po ruskom vzore svoju štafety nemohli celú absolvovať ani kazašská reprezentácia, ukrajinská reprezentácia a ani tá naša, slovenská. Pri všetkých 4 družstvách, vrátane toho ruského o ich osude rozhodli ženské zástupkyňe, ktoré chybovali. Kanada bola z pretekov vylúčená, pravdepodobne pre nejaký technický priestupok. Tieto preteky tak nedokončilo až 5 družstiev zo 14-tich! O ďalšie prekvapenie sa postarali aj Nemci, u ktorých taktiež chybovala ženská zástupkyňa. Tá však svoju jazdu úspešne dokončila, ale spôsobila to, že Nemecko sa po 15-tich pretekoch prvýkrát neobjavilo na pódiu v tímových súťažiach. Jej strata bola taká veľká, že im to stačilo akurát na posledné a to 9. miesto medzi tímami, ktoré túto súťaž absolvovali úspešne.

 

Taliani po všetkých diskvalifikáciach a aj zaváhaní Nemcov patrili azda k najväčším favoritom týchto pretekov. Silná Kanada, či Rusi boli z hry a potrápiť Talianov mohli akurát reprezentanti Spojených štátov amerických. Žiaľ, nestalo sa tak. Sandra Gasparini, ktorá určite so svojou sezónou spokojná nie je, svoje neisté výkony potvrdila aj 18. miestom v individuálnych pretekoch. Nebyť zaváhaní lepších súperok, pravdepodobne by nebola najrýchlejšou medzi ženami v tímových pretekoch, ale ako jediná z nich nezaváhala. Preto pre Talianov s časom 47,699 sekúnd vybudovala solídny náskok, na ktorý so 7. najrýchlejším štartom (1,851 sek.) nadviazal stále mladý Dominik Fischnaller. Tento štart nebol zlý, rozdiely v úvode výkonov boli naozaj tesné. Čo to, to ale dokázalo z talianskeho náskoku stiahnuť, o čom sa presvedčili aj dvojkári Oberstolz s Gruberom. Ich reakcia bola 6. najrýchlejšia (1,970 sek.) a tak náskok, ktorý pri Sandre Gasparini predstavoval viac ako 2 desatiny bol teraz rozhodne menší. Títo dvojkári ale dokázali využiť skúsene zaváhanie Američanov a tak pre Talianov vyjazdili pohodlné víťazstvo s viac ako pohodovým polsekundovým náskokom. V priebehu pretekov to ale také jednoznačné, ako v cieli určite nebolo. Talianom sa podarilo všetko zlomiť až ku koncu.

 

Na druhej priečke sa umiestnili určite spokojní Američania, s veľmi mladým kádrom. Kate Hansen bola tou, ktorá to pre Spojené štáty americké započala. Aj napriek nedávnemu zraneniu, ktorým bola zlomenina nohy, dokázala zdatne konkurovať skúsenejšej Sandre Gasparini. Odstupy medzi ženami boli naozaj malé a Hansen sa darilo Gasparini udržiavať. Strácala na ňu len približne okolo jednej desatiny sekundy. V poslednej časti, kde boli ale Taliani naozaj silní, táto strata narástla na niečo cez 2 desatiny sekundy, pri čase 47,914 sekúnd. Po nej nasledoval ďalší mladík, Tucker West, ktorý 2. najlepším štartom (1,782 sek.) dokázal túto stratu znížiť na naozaj nebezpečnú hodnotu pre Talianov. Opäť však prevládli skúsenosti, lebo Tucker, hoci predvádzal naozaj kvalitnú jazdu, odstup nedokázal viac znižovať. Keď odovzdával štafetu na 3. mieste, strata Američanov činila niečo málo cez 3 desatiny sekundy. Rozdiely boli ale naozaj minimálne a preto o všetkom rozhodovali dvojky. Inak tomu nebolo ani pri Spojených štátoch amerických. Najskúsenejší, Niccum s Terdimanom svoju kvalitu potvrdili už na štarte (1. najlepší - 1,900 sek.). Opäť tak dokázali zo straty na Talianov niečo ukrojiť a hlavne, dostať sa na 2. priečku pred Rakúsko. Odstup bol na úvod síce menší ako 3 desatiny sekundy, ale potom strata, aj vďaka zaváhaniu Američanov narástla až na pol sekundy. Reprezentanti Spojených štátov amerických tak ale museli byť stále spokojní so svojou 2. priečkou v týchto pretekoch.

 

Rakúsko je názov tretej krajiny, ktorej reprezentanti dokázali uchmatnúť bronzové medaily v týchto pretekoch. Dosť trápiaci sa sánkari z tejto krajiny predviedli solídny výkon, avšak treba povedať, že to bolo všetko o šťastí. Rakúšanom sa v individuálnych pretekoch, až na dvojkárov príliš nedarilo. Nina Reithmayer, ktorá v individuálnych pretekoch výrazne zaostala za víťazkou, napriek tomu do tímových štafiet nominovaná bola. Hoci jej kolegyňa z reprezentácie sa umiestnila lepšie. Reithmayer dlho patrila 8. priečka v štafetách, pretože jej štart nebol veľmi oslňujúci. Postupne sa však dokázala prepracovať na 5. priečku, aby v cieli mohla odovzdať štafetu Danielovi Pfisterovi s 3. najrýchlejším časom (47,810 sek.) a veľmi prijateľnou, desatinovou stratou na vedúcich Talianov. Okrem Gasparini zaostala aj za Poľkou, ktorá predvádza naozaj slušné výkony. Rozdiel medzi nimi bol však len 4 tisíciny sekundy v prospech Poľky. Pfister sa po 5. najrýchlejšom čase (1,818 sek.) dokázal na moment vyšvihnúť do čela pretekov. Bolo to aj vďaka tomu, že strata Rakúska nebola taká veľká a mladému Fischnallerovi štart tak nevyšiel. Kvalitatívny rozdiel sa však v priebehu jazdy ukázal v prospech Fischnallera, pretože Pfister, ktorý si taktiež v individuálnych pretekoch nepočínal príliš dobre, sa musel uspokojiť s 2. pozíciou pre Rakúsko. Stále to však bolo niečo, na čo určite nie sú takí zvyknutí. Pfister videol o 1 tisícinu pred Fischnallerom, ale v cieli na neho strácal menej ako 2 desatiny sekundy. K slovu sa nakoniec dostal asi najsilnejší článok tímu, dvojkári Penz s Fischlerom. Už v pretekoch svojej kategórie sa konfrontovali s Oberstolzom a Gruberom, ale tam to na nich nestačilo. Do ľadového koryta sa vydali s 5. najrýchlejším časom (1,936 sek.) a náskokom niečo málo cez 1 desatinu sekundy na Spojené štáty americké. Títo Rakúšania ale dokázali naozaj katastrofálne zaváhať a hneď na prvom meranom úseku strácali nielen na Talianov, ale aj Američanov. Strata takmer pol sekundy vzrástla ešte v priebehu jazdy na viac ako 6 desatín sekundy. Rakúšania sa tak museli uspokojiť s aj tak pekným tretím miestom. Strata na prvého však bola ale naozaj veľká. Činila viac, ako jednu sekundu.

 

1. Taliansko - 2:25.874 min.

2. Spojené štáty americké - 2:26.380

3. Rakúsko - 2:27.041


... DNF Slovensko


Ako už bolo spomenuté vyššie, slovenský tím žiaľ nemohol svoju štafetu podstúpiť celú. Zloženie malo byť už tradičné. Zo žien jediná ženská zástupkyňa, Viera Gbúrová, medzi mužmi opäť jediný zástupca a jednotka v slovenskom sánkovaní, chorý Jožko Ninis a z dvojok, kde je tá konkurencia najvyššia medzi našimi reprezentantmi, sa v pretekoch mali predstaviť Solčanský so Štuchlákom, pretože v pretekoch svojej kategórie si počínali najúspešnejšie zo všetkých troch párov. Na trať sa tak teda vydala Vierka Gbúrová, ktorá to celé už tradične začína. Už štart bol veľmi rozpačitý a od toho sa odvíjali ďalšie, či už menšie, alebo väčšie chyby. Preto už na prvom meranom úseku strácala viac ako tri desatiny sekundy na najlepšiu sánkarku. V porovnaní so Sandrou Gasparini, členkou víťaznej talianskou štafety to však bolo len niečo okolo 2 desatín sekundy, takže nič strašné. Hneď po prvom meranom úseku jej však nevyšiel nájazd do ďalšej časti, ktorý bol naozaj chybný. Jazda tak bola veľmi rozhádzaná, čo vyvrcholilo zvýšením straty na pol sekundy a nakoniec aj vážnou chybou, po ktorej nasledovala nepríjemná kolízia v poslednej časti trate. Slováci tak v tejto štafete svoje predstavenie nemohli skompletizovať.



Kompletné výsledky nájdete TU...

 

100 bodov si tak za svoje víťazné predstavenie pripisuje do celkového hodnotenia taliansky tím, 85 bodov ide na konto Spojeným štátom americkým a 70 bodov putuje do Rakúska. Slovensko si za nedokončenie pretekov pochopiteľne nemôže pripísať žiaden bod do celkového hodnotenia.