V zajtrajších hlavných pretekoch budeme mať opäť zastúpenie

23.01.2015 13:25

O tom, že kolotoč Svetového pohára v sánkovaní je v plnom prúde, sa muži z ľadových korýt presvedčili aj dnes. Po týždni tréningových príprav ich v ranných hodinách čakali prvé vážnejšie jazdy. Vo Winterbergu totiž nasledovalo meranie síl v Pohári národov. V novom roku 2015 to bola už tretia kvalifikácia, v ktorej si sánkari mohli vybojovať miestenku do hlavných pretekov. Predošlé dve, ktoré sa taktiež uskutočnili na nemeckom území, ovládli domáci pretekári. Preto sa dalo predpokladať, že kvalifikačný triumf si v chladnom, no zato slnečnom Winterbergu, vybojuje niektorý z nemeckých sánkarov.

A aj sa tak stalo. O slovo sa totiž opäť prihlásil stratený syn nemeckého "A" družstva, ktorý sa zatiaľ v tejto sezóne výrazne trápi. Azda najlepšie štartujúci sánkar vo Svetovom pohári, Johannes Ludwig, začal svoje kvality ukazovať hneď od začiatku. Svoj kvalifikačný výkon započal absolútne najrýchlejším štartom (3.805 sekúnd). Na ten dokázal v ďalších častiach ľadového tobogánu bez menších problémov nadviazať, keď si v priebehu jazdy kontroloval vedúcu priečku. Na azda najdlhšej trati v kalendári Svetového pohára tento nemecký pretekár vyvinul jednu z najvyšších rýchlostí (132.54 km/h), ktorá mu výrazne dopomohla na ceste za kvalifikačným triumfom. Johannes Ludwig zišiel ľadové koryto vo Winterbergu za 52.868 sekundy. Nemecký sánkar si tak vybojoval už druhý kvalifikačný triumf v rade. Ale zatiaľ čo v hlavných pretekoch v Oberhofe sa Ludwig nepredstavil, tak v zajtrajších pretekoch chýbať nebude.

 

Výborný návrat do kolotoča Svetového pohára zažíva ruský sánkar, Evgeniy Voskresenskiy. Tento Rus sa prvýkrát v tejto sezóne úkazal len pred týždňom v Oberhofe. Na tamojšej trati sa dokázal kvalifikovať do hlavných pretekov, v ktorých si hneď na ďalší deň vyjazdil výborné 7. miesto. V dobrom svetle sa tento mladý sánkar ukázal aj dnes. Hneď na úvod predviedol 10. najrýchlejší štart (3.883 sekundy), na ktorom mohol začať stavať svoj kvalifikačný výkon. Po solídnom začiatku si to Voskresenskiy namieril na priečky najvyššie. Hoci víťazovi z Nemecka, Johannesovi Ludwigovi sa výraznejšie priblížiť nedokázal, ostatných sánkarov v priebehu jazdy bez menších problémov predčil. Rus sa pri veľmi slušnej rýchlosti (131.24 km/h) pohyboval na striebornej priečke. Tú si udržal až do cieľa, keď pri jeho mene svietil čas 52.960 sekundy. Za víťazom zaostal o takmer jednu desatinu sekundy.

 

Dvojicu na pódiu doplnil mladý sánkar z Talianska, Emanuel Rieder. Taliansky pretekár je pravidelným účastníkom víkendových hlavných pretekov a tak sa dalo očakávať, že vybojovanie si miestenky do tých zajtrajších mu nebude robiť žiadne problémy. Momentálne 16. muž celkového hodnotenia Svetového pohára dostal možnosť spustiť sa dolu ľadovým korytom ako úplne prvý. Rieder kvalifikačné zápolenie zahájil 13. najrýchlejším štartom (3.891 sekundy). Zakrátko sa mladík z Talianska vyšvihol do elitnej desiatky, v ktorej sa pri rýchlosti 131.19 km/h udržiaval. Svoje umiestnenie si s blížiacim sa koncom ľadového koryta postupne vylepšoval. Už na predposlednom meranom úseku sa Rieder dostal na bronzovú priečku, ktorú v cieli potvrdil časom 53.059 sekundy. Talian tak ukázal, že momentálne patrí medzi to najlepšie, čo v Pohároch národov jazdí.

1. Johannes Ludwig (Nem.) 52.868 sek.

2. Evgeniy Voskresenskiy (Rus.) 52.960

3. Emanuel Rieder (Tal.) 53.059

 

...11. Jozef Ninis (Svk.) 53.223

Isté miesto v zajtrajších hlavných pretekoch nemal ani náš reprezentant, Jozef Ninis, ktorý na predošlé dve podujatia Svetového pohára určite nespomína v najlepšom. Ani na ľadové koryto vo Winterbergu slovenský sánkar určite nemá tie najlepšie spomienky. V minulej sezóne sa tu rodák z Čadce pre silnú virózu nedokázal kvalifikovať do hlavných pretekov. Dnes ho čakala veľmi podobná úloha, ako tomu bolo pred rokom a to vybojovať si miestenku do víkendových pretekov. Na trať sa Ninis vydal ako 9. sánkar v poradí. Slovenský reprezentant predviedol na úvod 10. najrýchlejší štart. Avšak po solídnom začiatku sa Ninis prepadol o jednu priečku nižšie. Aj napriek slušnej jazde, ktorú Jozef predvádzal, si náš sánkar nedokázal výraznejšie polepšiť. V stredných častiach ľadového koryta sa náš sánkar opäť posunul o ďalšiu priečku vzad. Ninisove skĺznice vo Winterbergu nešli tak ako mali, čo sa odrazilo aj na jeho rýchlosti v ľadovom tobogáne. Naša jednotka v sánkovaní v dnešnom Pohári národov dosiahla jednu z najnižších rýchlostí (126.18 km/h). To sa odrazilo v úplne poslednom sektore tamojšej trate, kedy slovenského reprezentanta predčili sánkari, ktorí sa v priebehu jazdy pohybovali za ním. Ninis sa však nakoniec bez väčších komplikácii dokázal kvalifikovať do zajtrajších pretekov. Trať vo Winterbergu zišiel za 53.223 sekundy, čo mu v konečnom zúčtovaní vynieslo 11. priečku. Medzi sánkarmi bojujúcimi o účasť v pretekoch mu patrilo 10. miesto.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: saneprofit.sk, fil-luge.org