V novoročnej kvalifikácii Ninis opäť nesklamal

02.01.2015 11:27

Už na začiatku tohto týždňa sa naše seniorské reprezentačné družstvo vydalo na cestu do nemeckého Königssee. V priebehu týždňa Jozef Ninis spolu so svojími reprezentačnými kolegami absolvoval niekoľko tréningových jázd, po ktorých nasledovali jazdy kvalifikačné. Tie boli na programe dnes. V Pohári národov sa predstavila aj naša jednotka v sánkovaní, ktorá si tak mohla zabezpečiť miestenku v hlavných nedeľných pretekoch. Tamojšia trať je už tradičným novoročným hostiteľom pretekov Svetového pohára. Tento rok to budú už 35. preteky tej najvyššej kategórie, ktoré si budú môcť vychutnať diváci na miestnom ľadovom koryte. 

V zasneženom Königssee dnes panovalo chladné počasie, teplota sa pohybovala niečo málo pod 0 °C. Trať nebola najrýchlejšia, ale všetko bolo pripravené na to, aby sa o 9:30 miestneho času spustil dolu ľadovým korytom prvý sánkar. Pohár národov tak začal. V kvalifikácii sa malo predstaviť 27 sánkarov. Do pretekov postupovalo sánkarov sedemnásť. Jozefovi Ninisovi patrilo už tradične nízke štartové číslo, čo znamenalo, že na trať sa mal vydať medzi prvými. Tentokrát Ninis štartoval so sedmičkou na hrudi.

Úspešný návrat do kolotoča Svetového pohára dnes zažil nemecký reprezentant Ralf Palik. Ten vynechal všetky doterajšie preteky sezóny 2014/2015, pretože si nedokázal vybojovať miesto v nemeckom "A" družstve. Dnes však dostal príležitosť vybojovať si miestenku v hlavných pretekoch a plne sa jej chopil. Na domácej pôde patril Palik rozhodne medzi najväčších favoritov. Tieto slová začal potvrdzovať už od štartu. 5. najrýchlejší úvod (3.314 sekundy) naznačil, že Palik bude útočiť na tie najvyššie pozície. V dnešných kvalifikačných jazdách boli rozostupy veľmi tesné a každé menšie zaváhanie mohlo rozhodnúť. Toho sa však domáci reprezentant dokázal solídne vyvarovať. Svoju pozíciu si pri rýchlosti 131.01 km/h postupne vylepšoval a v spodných častiach ľadového koryta, ktoré boli dnes rozhodujúce ju vyšperkoval posunom na 1. priečku. Nemecký reprezentant triumfoval s časom 50.183 sekundy.

 

O veľké prekvapenie sa postaral neznámy Rus, Roman Repilov. Ruský reprezentant síce nebojoval o miestenku v hlavných pretekoch, ale dostal šancu porovnať sa s ostantými sánkarmi na tej najvyššej úrovni. Repilov rozhodne nesklamal. 13. najrýchlejší štart (3.348 sekundy) bol síce veľmi solídny, ale po ňom prišiel hneď prepad na 17. priečku. Tá však nebola konečná. V stredných častiach ľadového koryta sa Repilov začal posúvať vpred. Rus patril medzi absolútne najrýchlejších mužov na trati v Königssee (131.06 km/h), čo mu výrazne pomohlo v rozhodujúcich spodných častiach. V zradnom labyrinte sa Rus nenechal nachytať a z 5. priečky dokázal zaútočiť na pódiové umiestnenie. S časom 50.192 sekundy si tak Repilov odnáša z kvalifikačných bojov striebornú medailu. Za víťazom zaostal len o 9 tisícin sekundy. V pretekoch sa však tento Rus nepredstaví.

 

Na najnižšom pódiovom stupienku sa umiestnil už o niečo známejší a hlavne skúsenejší sánkar, Daniel Pfister. Sánkar z Rakúska zatiaľ určite nie je spokojný s výkonmi, ktoré v tejto sezóne predvádza. Chuť si aspoň čiastočne napravil v prvej novoročnej kvalifikácii. Tú však nezačal najlepšie, keď na úvod jazdy predviedol 17. najrýchlejší štart (3.365 sekundy). Po prvých metroch však prišlo zlepšenie a útok rakúskeho reprezentanta na elitnú desiatku. V polovici ľadového koryta sa Pfister pri rýchlosti 130.58 km/h vyšvihol na 8. priečku. V predposlednom sektore dokonca tento rakúsky reprezentant predčil strieborného Repileva. Dôležitý však bol aj sektor úplne posledný a v ňom Pfister za Rusom zaostal o pár tisícin sekundy. S časom 50.195 sekundy tento rakúsky sánkar stratil na víťaza neuveriteľných 12 tisícin.

1. Ralf Palik (Nem.) 50.183 sek.

2. Roman Repilov (Rus.) 50.192

3. Daniel Pfister (Rak.) 50.195

 

...6. Jozef Ninis (Svk.) 50.364

Jozef Ninis vstupoval do kvalifikácie opäť medzi prvými, keďže jeho štartovacie číslo bolo 7. Štarty nášho reprezentanta sa aj vďaka kvalitnejšej príprave na suchu znamenite zlepšili, čo rodák z Čadce potvrdil aj v dnešnom Pohári národov. Ninis svoju jazdu započal ako 12. najrýchlejší sánkar (3.344 sekundy). Úvod jazdy tak rozhodne nepokazil. Po prvých metroch však prišlo malé zhoršenie a to prepad na 14. priečku. Ten však nič neznamenal, pretože zradnejšie časti tamojšej trate ešte len mali prísť. V nich slovenský reprezentant začal ukazovať svoje dlhoročné skúsenosti. V polovici jazdy poskočil Jozef pri veľmi slušnej rýchlosti (130.03 km/h) do elitnej desiatky. Z nej síce potom na chvíľu vypadol, avšak v tom absolútne poslednom sektore ľadového tobogánu, kde sa nachádza aj veľmi zradný labyrint, predviedla naša jednotka v sánkovaní suverénny výkon. Ninis poskočil na 6. priečku a s časom 50.364 sekundy si bez menších problémov zabezpečil účasť v nedeľných hlavných pretekoch. Medzi sánkarmi bojujúcimi o miestenku v hlavných pretekoch mu patrilo dokonca ešte o jednu priečku lepšie miesto, tzn. 5. pozícia.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: International Luge Federation, Jozef Ninis