V Lillehammeri si náš reprezentant polepšil

01.02.2015 12:11

Už piatkové kvalifikačné zápolenie prinieslo niekoľko prekvapení. Tých ďalších sme sa dočkali už zakrátko, a to v dnešných hlavných pretekoch. V nórskom Lillehammeri sa na trati predstavilo celkovo 32 sánkarov, z ktorých dvaja svoje jazdy nedokončili. Nie príliš úspešne si počínal aj momentálne vedúci muž Svetového pohára, Felix Loch. Nemecký sánkar si sťažoval ráno na nevoľnosť. Po prvom kole patrila Nemcovi 6. priečka a objavili sa aj špekulácie, že dvojnásobný olympijský víťaz do druhého kola nenastúpi. Nakoniec sa tak nestalo. Loch zišiel trať v Lillehammeri aj druhýkrát. 10. najrýchlejší čas však spôsobil to, že v konečnom zúčtovaní sa Nemec prepadol na 8. priečku. Aj napriek nie najlepšiemu zdravotnému stavu bol Felix Loch v dnešných pretekoch tým najlepším pretekárom z Nemeckej spolkovej republiky. Jeho umiestnenie však jasne poukazuje na to, že pokiaľ sa nejazdí len na nemeckých tratiach, tak sú nemeckí sánkari bez menších problémov zdolateľní.

O najväčšie prekvapenie sa v dnešných pretekoch postaral samotný víťaz, Wolfgang Kindl. Rakúskemu sánkarovi v celkovom hodnotení Svetového pohára patrila pred nórskym zápolením 5. priečka. S Rakúšanom tak trebalo rozhodne rátať. Sánkar, ktorého doterajším najväčším úspechom je zisk stiebornej medaily na majstrovstvách Európy v Sigulde vstúpil do dnešných pretekov až ako 19. najrýchlejší sánkar (4.473 sekundy). Štart, ktorý Kindl predviedol nepatril k tým najlepším, avšak na dlhej trati v Nórsku sa rozhodovalo úplne inde. Hneď na ďalšom meranom úseku sánkar nižšieho vzrastu poskočil na 15. priečku, ktorú už zakrátko vylepšil posunom do elitnej desiatky. Rýchlosť, ktorú rakúska jednotka v sánkovaní dosiahla bola ohromná (131.18 km/h). Aj vďaka tomu si tento rakúsky pretekár mohol dovoliť zaútočiť na popredné priečky. Kindl sa v absolútne poslednom sektore ľadového koryta vyšvihol do vedenia, keď s časom 49.380 sekundy preťal cieľovú čiaru.

Pokiaľ chcel Rakúšan v dnešných pretekoch triumfovať, tak musel v druhom kole svoj výkon minimálne zopakovať. Druhý Fischnaller na Kindla strácal len 24 tisícin sekundy. Rakúsky pretekár však nič nenechal na náhodu a 8. najrýchlejší štart (4.445 sekundy), ktorý predviedol na úvod svojej druhej jazdy patril k tým absolútne najlepším. Aj vďaka podarenému štartu Kindl útočil hneď na tie najvyššie priečky. V priebehu jazdy sa postupne prepacoval na 2. priečku, ktorú si pri opäť veľmi slušnej rýchlosti (130.63 km/h) kontroloval. Hoci trať v nórskom Lillehammeri bola v porovnaní s prvým kolom o niečo pomalšia, na Kindlovom čase sa to odrazilo až v úplnom závere. V ňom sa rakúsky pretekár dostal opäť do vedenia, keď pri jeho mene vyskočil čas 49.438 sekundy. Rakúsko má tak po vyše 10 rokoch čakania ďalšieho víťaza v individuálnych mužských pretekoch Svetového pohára. Pre Wolfganga Kindla je to po striebornej medaile z európskeho šampionátu a druhom mieste z hlavných pretekov v Lake Placid najväčší životný úspech v jeho doterajšej seniorskej sánkarskej kariére.

 

Svoje životné maximum si v nórskych pretekoch v Lillehammeri vyjazdil ešte jeden sánkar a to Rus, Semen Pavlichenko. Medzi najväčšie úspechy tohto ruského pretekára patrí štvrté miesto z pretekov Svetového pohára v Oberhofe, ktoré si Pavlichenko vyjazdil ešte v sezóne 2012/2013. V dobrom svetle sa tento ešte stále mladý sánkar ukázal aj na Zimných olympijských hrách v Sochi, kde si z hlavných pretekov na domácej trati odniesol skvelú piatu priečku. Rus však pred dnešnými pretekmi rozhodne nepatril k ašpirantom na pódiové umiestnenie, pretože aj v celkovom hodnotení Svetového pohára sa pohybuje mimo elitnej desiatky. S blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Sigulde však ruskí sánkari začínajú ukazovať svoju silu. Po pódiovom úspechu Stepana Fedorova vo Winterbergu na ten ďalší ruské reprezentačné družstvo nemuselo čakať príliš dlho.

Pavlichenko hneď na štarte ukázal, že začiatky jázd majú ruskí sánkari pripravené viac než dobre. 9. najrýchlejší úvod (4.437 sekundy) bol výborný. Po veľmi sľubnom štarte Rus poskočil na 5. priečku, ktorú v priebehu jazdy zveľadil útokom na najnižší pódiový stupienok. Pavlichenko sa v polovici ľadového koryta dostal na 3. miesto, ktoré si pri rýchlosti 130.46 km/h udržal až do cieľa. Ruský sánkar zišiel trať v nórskom Lillehammeri za 49.423 sekundy. Na druhého Fischnallera strácal len 19 tisícin sekundy.

V druhom kole Pavlichenko výborný štart zopakoval (6. najrýchlejší - 4.436 sekundy). Po ešte lepšom začiatku sa však ruský pretekár na už o niečo pomalšej nórskej trati nepatrne zhoršil. Prepad na 9. priečku ale netrval dlho. Už zakrátko si mladý Rus svoju pozíciu začal vylepšovať. S blížiacim sa koncom ľadového koryta Pavlichenko poskočil cez 8. miesto na 5. priečku. V absolútne poslednej časti bývalého olympijského tobogánu ruský sánkar dokonca zaútočil na priečky najvyššie. V druhom kole si pripísal druhý najrýchlejší čas (49.449 sekundy), vďaka ktorému v konečnom zúčtovaní predčil dovtedy druhého Fischnallera o takmer jednu desatinu sekundy.

 

Dvojicu na pódiu teda doplnil síce o niečo mladší, no výrazne úspešnejší sánkar z Talianska, Dominik Fischnaller. Talian sa na stupne víťazov vrátil po piatich pretekoch bez pódiového zárezu. Sánkar, ktorý sa v olympijskej sezóne 2013/2014 umiestnil vo Svetovom pohári na konečnej tretej priečke začal svoju cestu za štvrtým medailovým úspechom v prebiehajúcej sezóne solídnym štartom (10. najrýchlejší - 4.441 sekundy). Hneď po štarte Fischnaller poskočil na 3. priečku, ktorú v polovici svojej jazdy vyšperkoval posunom do absolútneho vedenia. To si však dvadsaťjedenročný Talian nedokázal udržať. Taliansky sánkar síce v ľadovom koryte vyvinul absolútne najvyššiu rýchlosť (131.38 km/h), no ani tá mu nepomohla v tom, aby si prvú priečku doviezol až do cieľa. V poslednom sektore nórskej trate Fischnaller nepatrne zaostal a tak sa prepadol na priečku druhú. Trať v Lillehammeri zišiel za 49.404 sekundy.

Talian tak do druhého kola vstupoval nielen s možnosťou v dnešných pretekoch triumfovať, ale aj naopak, s možnosťou svoje umiestnenie po prvom kole stratiť. Na vedúceho Kindla strácal totiž len 24 tisícin sekundy a tretí Pavlichenko zas za Fischnallerom zaostával len o 19 tisícin sekundy. Svoju druhú jazdu začal Talian síce už o niečo slabšie, no v porovnaní s hlavnými konkurentmi si v horných častiach ľadového koryta počínal úspešnejšie. Po 12. najrýchlejšom štarte (4.457 sekundy) mladík z Talianska poskočil na 5. priečku, ktorú si držal až do polovici svojej jazdy. V úsekoch, v ktorých však bolo potrebné zabrať, začal Fischnaller zaostávať. Pri rýchlosti 130.39 km/h sa taliansky sánkar dokázal ešte posunúť na 3. priečku, no nielen Kindl, ale aj Pavlichenko ho na poslednom meranom úseku predčili. Dominik Fischnaller predviedol v druhom kole tretiu najrýchlejšiu jazdu. S časom 49.560 sekundy sa však prepadol na tretie miesto.

1. Wolfgang Kindl (Rak.) 1:38.818 min.

2. Semen Pavlichenko (Rus.) 1:38.872

3. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:38.964

 

...22. Jozef Ninis (Svk.) 1:40.315

Po veľmi sľubnom začiatku prebiehajúcej sezóny sa nášmu reprezentantovi v sánkovaní nedarí preniknúť medzi tú absolútnu špičku. Inak tomu nebolo ani v nórskom Lillehammeri, kde sa preteky Svetového pohára zorganizovali po druhýkrát v priebehu dvoch sezón. Predtým sa nórska trať na niekoľko rokov z kalendára Svetového pohára vytratila. Po 25. mieste vo Winterbergu si siedmy muž z majstrovstiev Európy zo Siguldy, Jozef Ninis chcel v Nórsku vyjazdiť určite lepší výsledok. Už kvalifikácia však mierne naznačila, že slovenskému sánkarovi tamojšia trať príliš nevyhovuje. Svoju prvú jazdu započal Ninis ako 24. najrýchlejší sánkar (4.510 sekundy). Začiatok to teda nebol príliš ideálny, keďže v podaní slovenského pretekára sme v tejto sezóne mohli badať v štartoch zlepšenie. Hneď na ďalšom meranom úseku sa Jozef Ninis prepadol na 28. priečku. Tú začal ale rodák z Čadce zakrátko mierne vylepšovať, keď sa v priebehu jazdu posunul o jedno miesto vpred. Na nórskej trati sa celý týždeň rozhodovalo hlavne v spodných sektoroch, o čom sa náš reprezentant presvedčil nielen v piatkovej kvalifikácii, ale aj v dnešných pretekoch. Rýchlosť, ktorú dokázal Ninis vyvinúť bola celkom slušná (129.05 km/h). Aj vďaka tomu si slovenský pretekár v poslednej časti bývalej olympijskej trati pripísal skalp niektorých sánkarov, keď sa posunul na 23. miesto. Jozef zišiel trať v Lillehammeri za 50.124 sekundy. Na výraznejší posun vpred to však pred druhým kolom nevyzeralo.

Do druhého kola vstúpil niekoľkonásobný držiteľ umiestnení v elitnej desiatke Svetového pohára už o niečo úspešnejšie. Už hneď na začiatku si Ninis polepšil o 21 tisícin sekundy, pretože dolu ľadovým korytom sa spustil ako 20. najrýchlejší sánkar (4.489 sekundy). Hoci trať v nórskom Lillehammeri sa v porovnaní s predchádzajúcim kolom spomalila, na čase slovenského sánkara to badať nebolo. Ba naopak. Aj napriek tomu, že rodák z Čadce dosiahol o niečo nižšiu rýchlosť (127.04 km/h), výkon slovenského pretekára bol lepší. Ninis sa v priebehu druhej jazdy bez menších problémov udržiaval na 20. priečke, aby na predposlednom meranom úseku zaútočil na miesto 19. Rodák z Čadce predvádzal o vyše jednu desatinu sekundy rýchlejšiu jazdu, než tomu bolo v prvom kole. Žiaľ, v poslednej časti bývalého olympijského tobogánu slovenský sánkar zaostal. Ninis sa prepadol na 21. priečku, keď pred cieľom stratil približne dve desatiny sekundy. Slovákov čas bol 50.191 sekundy. V konečnom zúčtovaní si však slovenský sánkar o jedno miesto polepšil, keď sa posunul na 22. priečku.

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Premiérových 100 bodov do celkového hodnotenia Svetového pohára si na svoje konto pripisuje víťaz dnešných pretekov, Wolfgang Kindl. Rakúšan si týmto bodovým prísunom upevnil svoju priebežnú piatu priečku v rebríčku Svetového pohára. Na štvrtého Andiho Langenhana z Nemecka stráca už len osem bodov.

Svoj životný bodový prísun si v nórskych hlavných pretekoch zabezpečil ruský reprezentant, Semen Pavlichenko. Ten si za striebro z dvojkolového zápolenia odnáša 85 bodov. Pavlichenko sa posunul na 15. miesto v hodnotení Svetového pohára.

Po hluchom období sa na popredné priečky vrátil nástupca legendárneho Armina Zöggelera, Dominik Fischnaller. Mladý Talian sa na najnižšom pódiovom stupienku ocitol po piatich pretekoch. Za tretie miesto, ktoré si v prebiehajúcej sezóne vyjazdil už druhýkrát, mu na účet pribudlo 70 bodov. Taliansky sánkar poskočil v celkovom hodnotení Svetového pohára zo štvrtého miesta na priečku druhú. Za vedúcim Felixom Lochom však už zaostáva o 213 bodov.

Ďalšie body do rebríčka Svetového pohára si pripísal aj náš reprezentant, Jozef Ninis. Slovenský sánkar si za 22. miesto, ktoré si vyjazdil v dnešných hlavných pretekoch, odnáša z Nórska 19 bodov. Ninis tak vďaka ďalšiemu bodovému prísunu poskočil vo Svetovom pohári z 24. miesta na 23. priečku.

 

Foto: saneprofit.sk, fil-luge.org, sportschau.de