V jazdách o štartovacie čísla bol Ninis piaty najlepší

13.02.2015 09:43

Približne desať dní sa slovenský reprezentant v sánkovaní, Jozef Ninis, pripravoval na sánkarskej dráhe v Sigulde. Nespočetné množstvo jázd, ktoré absolvoval nielen náš sánkar, ale aj mnohí ďalší pretekári zo Svetového pohára, naznačovalo, že sa blíži niečo veľké. Po úspešnom absolvovaní Medzinárodného tréningového týždňa (International Training Week), ktorý prebiehal takisto v Lotyšsku, zostal rodák z Čadce spolu s ostatnými kolegami z reprezentácie v pobaltskej krajine aj ďalšie dni. Pondelkom všetci sánkari vstúpili do kolotoča 45. majstrovstiev sveta. Pre pretekárov z ľadových korýt boli pripravené ďalšie tréningové jazdy, ktoré vyvrcholili dnešnými jazdami o štartovacie čísla. V týchto jazdách, ktoré boli na programe v doobedňajších hodinách, sa predstavilo spolu 21 sánkarov. Poobede, zvyšných 16 najúspešnejších pretekárov z celkového poradia Svetového pohára absolvovalo jednu tréningovú jazdu.

V jednokolových pretekoch o štartovacie čísla si podľa očakávaní počínali najúspešnejšie domáci pretekári. Aj napriek tomu však bolo poradie, v ktorom sa na stupňoch pre víťazov zoradili, celkom prekvapivé. Doobedňajšie jazdy totiž ovládol jeden z tých najmladších lotyšských sánkarov, Kristens Riks Rozitis. Rozitis trať v Sigulde zišiel za 48.646 sekundy, vďaka čomu si pripísal viacero cenných skalpov. Pre tohto mladého Lotyša to je v krátkom slede už druhé pódiové umiestnenie z piatkových jázd. To predošlé si vyjazdil ešte v nórskom Lillehammeri, vrámci 7. podujatia Svetového pohára. Lotyšský reprezentant si vtedy v Nórsku vybojoval striebornú medailu.

 

Na pódiu svojho mladšieho kolegu z reprezentácie doplnil už o niečo skúsenejší sánkar, Inars Kivlenieks. Kivlenieks je v lotyšskom družstve určite najväčším želiezkom pre nedeľné hlavné preteky. Po Martinsovi Rubenisovi, ktorý na začiatku sezóny ukončil svoju aktívnu športovú kariéru, je tento Lotyš reprezentačnou jednotkou. To potvrdil aj v dnešných jazdách o štartovacie čísla. Hoci Kivlenieksovi zatiaľ sezóna určite nevychádza podľa predstáv, na domácej trati v Sigulde naznačil, že tamojšiu dráhu pozná naozaj dobre. Ľadový tobogán totiž zdolal ako druhý najrýchlejší muž, keď ho zišiel za 48.661 sekundy. V priebehu jazdy však Lotyš figuroval na prvej priečke. Tú si ale nedokázal udržať, keď ho na poslednom meranom úseku predčil Rozitis.

 

Ku dvojici lotyšských reprezentantov na stupňoch pre víťazov sa pridal rakúsky sánkar, Daniel Pfister. Podobne ako Kivlenieksovi, ani Pfisterovi sa v prebiehajúcej sezóne príliš nedarí. Rakúsky reprezentant však dnešným výkonom naznačil, že trať v lotyšskej Sigulde mu celkom sedí. Bronzový medailista z majstrovstiev Európy 2010, ktoré sa uskutočnili taktiež v Sigulde, dnes predviedol tretiu najrýchlejšiu jazdu, keď tamojšiu dráhu zdolal za 48.706 sekundy. V priebehu svojej jazdy však útočil na priečky ešte vyššie. Na víťaza však Pfister stratil nakoniec 60 tisícin sekundy. Vyrovnanosť dnešných jázd potvrdili aj Lotyši, medzi ktorými bol rozdiel len 15 tisícin sekundy.

1. Kristens Riks Rozitis (Lot.) 48.646 sek.

2. Inars Kivlenieks (Lot.) 48.661

3. Daniel Pfister (Rak.) 48.706

 

...5. Jozef Ninis (Svk.) 48.760

V piatkovom zápolení nechýbal už tradične ani náš sánkar, Jozef Ninis. Trať v Lotyšsku možno pre nášho reprezentanta označiť za domácu, pretože na nej dosiahol zatiaľ svoje najväčšie úspechy v kariére. Okrem toho zvykne na nej pred každou sezónou absolvovať svoje prvé ostré jazdy. So sedmičkou na hrudi vstúpil náš sánkar do zápolenia o štartovacie čísla ako 9. najrýchlejší muž (4.690 sekundy). Ninisov štart tak patril k tým lepším, ale s tým sa náš reprezentant neuspokojil. Už na ďalšom meranom úseku sa začal rodák z Čadce posúvať vpred. Cez 8. priečku poskočil na 6. miesto, ktoré pri rýchlosti 120.51 km/h vylepšil na predposlednom meranom úseku posunom na 5. pozíciu. Tú si už 7. muž z majstrovstiev Európy 2014, ktoré sa takisto uskutočnili na miestnej trati, udržal až do cieľa. Ninis bol posledným sánkarom, ktorý v piatkových jazdách ako tak držal krok s tými absolútne najrýchlejšími. S časom 48.760 sekundy, ktorý bol 5. najlepší, zaostal za víťazom len o 114 tisícin sekundy. 

Do nedeľných pretekov, v ktorých by sa malo predstaviť spolu 37 sánkarov, tak náš reprezentant vstúpi vďaka dnešnej, piatej najrýchlejšej jazde ako 21. pretekár. 

 

To, že najväčším želiezkom slovenského sánkarského družstva bude práve Jozef Ninis, potvrdil aj predseda SZS, Jozef Škvarek. "Samozrejme, naším najväčším želiezkom je Ninis. Jožkovi tunajšia dráha sedí. Jazdí na nej rád a dobre. Špička je nabitá a rozhodovať bude viacero faktorov, ale veríme, že sa mu podarí skončiť do 10. miesta. My tajne dúfame, že by to mohlo byť aj vyššie. Ak by to vyšlo, boli by sme šťastní." 

 

Jozef Ninis však už do pretekov vstupuje opatrnejšie. "Mojím cieľom je predviesť na MS dve vyrovnané jazdy. Ak sa mi to podarí, mohol by som dosiahnuť solídny výsledok. V posledných tréningoch som si začal zbytočne vytvárať drobné problémy, čo ma znepokojuje. Verím však, že v súťaži to zvládnem."


 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: Luge Latvia, kamanas.lv

Zdroj: TASR, SITA