Titul majstra Slovenska obhájený a teraz hor sa domov

20.12.2013 14:57

Ako ste boli informovaní, Svetový pohár v Park City v sobotu uzatvárali tímové preteky, v ktorých sa predstavili aj naši reprezentanti. Po nich na Slovákov čakala dlhá cesta späť do Európy, konkrétne do Innsbrucku-Igls. Mnohí by sa domnievali, že na prvú časť sezónu bolo toho naozaj už dosť, ale nebolo tomu celkom tak. Do Innsbrucku-Igls smerovali kroky našich sánkarov z toho dôvodu, že na nich ešte čakali národné majstrovstvá, teda majstrovstvá Slovenska. Na tamojšej trati sa teda mali uskutočniť už posledné preteky pre našich reprezentantov vrámci kalendárneho roku 2013, po ktorých nasleduje už len vytúžený oddych počas vianočnej prestávky. V posledných rokoch Jozef Ninis majstrovský titul obhajoval na trati v nemeckom Königssee, či v Altenbergu. Trať v Igls sa dá taktiež označiť za tradičného hostiteľa tohto príjemného podujatia.

Po presune z Park City do neďalekého Salt Lake City nasledoval transport do Denveru, odkiaľ sa naši reprezentanti presunuli letecky do Frankfurtu, na jedno z najväčších letísk v Európe. Z Nemecka museli naši sánkari cestovať do Rakúska, už z pochopiteľných dôvodov. (Pridávam jednu fotku z amerických ciest, na ktorej môžete vidieť pohodovú náladu po Svetovom pohári v Park City.)

16. decembra, teda v pondelok sa už naši sánkari nachádzali na území Rakúska. Oficiálny program majstrovstiev Slovenska začínal až v stredu, teda 18. decembra, prvými tréningovými jazdami. Žiaľ, ale tu nastali pre našich sánkarov, ktorí pricestovali zo zámoria, komplikácie, pretože ich výbava ešte úspešne nedorazila do Innsbrucku-Igls. Naši reprezentanti, vrátane Jozefa Ninisa teda nemohli trénovať. Pretekať sa malo v piatich kategóriach: muži, ženy, dvojky, juniori a mladší juniori. A teda tí, čo mali dostupný materiál, mohli svoje tréningové jazdy v pohode absolvovať.

Na druhý deň, 19. decembra (štvrtok), sa tí najskúsenejší sánkari mohli prebúdzať s lepším pocitom na duši. V ranných hodinách totiž prišiel reprezentačný tréner Ľubomír Mick s celou potrebnou výbavou z Ameriky, ktorej transport do Európy meškal viac ako jeden deň. Jozef Ninis spolu s jeho reprezentačnými kolegami mohol teda doobeda absolvovať prvé tréningové jazdy a dobehnúť tak zameškané. Na druhý deň ho totiž čakali už majstrovstvá Slovenska, kde obhajoval svoj titul. Proti nemu sa mali postaviť niektorí špecialisti dvojkári, ktorí mali nastúpiť aj ako jednotlivci.

V dnešných ranných hodinách, konkrétne od 8:30 malo meranie síl našich športovcov začať. Jozef Ninis, momentálna jednotka slovenského sánkovania obhajoval už niekoľkýkrát v poradí svoj titul. V inej pozícii nenastupoval ani do dnešných pretekov. Najväčší favorit vo svojej kategórii to ale nemal také jednoduché, pretože ukázať sa chceli určite aj mladí sánkari, inak jazdiaci dvojky. Rozhodne sa ale nestratili. Jozef Ninis predviedol dva veľmi podobné štarty, ktorými začínal svoje výkony. Neboli to ale najlepšie štarty. Lepšie predvádzal jeho hlavný konkurent v boji o majstrovský titul, Marek Solčanský. Jozef Ninis ten kvalitnejší štart ukázal v prvom kole (2,092 sek.), kedy bol o 5 tisícin sekundy rýchlejší ako v druhej jazde. Veľký výkonnostný rozdiel sa ale už na nasledujúcom meranom úseku začal ukazovať, pretože Jozef Ninis sa vyšvihol na 1. pozíciu s náskokom takmer 1 desatiny sekundy. Jazda sa v podobnom duchu niesla aj ďalej a pri rýchlosti 106,71 km/h Jozef Ninis udržiaval svoj odstup pred druhým, Marekom Solčanským. Žiaľ, pravdepodobne prišlo zaváhanie, ktoré spôsobilo, že Ninis začal na už dovtedy druhého Solčanského strácať. V cieli mu patrila po prvom kole 2. priečka z Marekom, s časom 41,064 sekúnd. Rozdiel medzi nimi bol 25 tisícin sekundy v neprospech Ninisa, čo ale ešte nič neznamenalo.

Druhý najrýchlejší štart (2,097 sek.) v druhom kole naznačil, že Jožkova jazda bude veľmi podobná tej prvej. Jožko sa už na ďalšom meranom úseku vyšvihol na 1. miesto v druhom kole a zároveň aj na 1. pozíciu celkovo, kedy predčil Solčanského o viac ako 1 desatinu sekundy. V ďalšej časti Jožko svoj náskok navýšil na viac ako 2 desatiny sekundy. Tú najzáľudnejšiu pasáž, v ktorej pri prvom výkone Ninis zaváhal, dokázal tentokrát pri rýchlosti 108,55 km/h prejsť oveľa lepšie, pretože pred Solčanským svoj odstup stále navyšoval. Nakoniec ako jediný sánkar v cieli dosiahol čas pod 41 sekúnd, konkrétne 40,765 sekúnd, čím si pripísal víťazstvo na majstrovstvách Slovenska o viac ako 4 desatiny sekundy, pred druhým Marekom Solčanským. Jozef Ninis tak opäť úspešne obhájil majstrovský titul.

Tretiu priečku si pripísal Marián Zemaník, ktorý sa tiež javil ako zdatný konkurent v boji o víťazstvo. V prvom kole mu dokonca v priebehu jazdy patrila 2. priečka pred Marekom Solčanským, ktorú si ale do cieľa nedokázal Marián "doniesť", pretože prišlo zaváhanie, ktoré ho odsunulo na 3. pozíciu. Toto zaváhanie rozhodlo o tom, že Marián sa musel uspokojiť s bronzovým umiestnením po obidvoch jazdách. V druhom kole dýchal na chrbát Marekovi Solčanskému ešte silnejšie, ale aj v ňom dosiahol nakoniec o 0,069 sekundy pomalší čas. Zásadný bol ale rozdiel po prvom kole, ktorého hodnota bola cez 3 desatiny sekundy.

 

1. Jozef Ninis (Svk.) 1:21.829 min.

2. Marek Solčanský (Svk.) 1:22.237

3. Marián Zemaník (Svk.) 1:22.621

Podrobné výsledky nájdete TU...

 

Zdroj: www.saneprofit.sk