Tímové štafety opanovali Nemci

09.12.2012 15:17

V poobednom čase sa v Altenbergu konali aj druhé preteky družstiev v tejto sezóne, v ktorých medzi favoritov patria hlavne Nemci. Za peknej účasti - 12 družstiev sa v Nemecku mali predstaviť aj Slováci s Jozefom Ninisom, ktorých prvé tímové preteky neboli dotiahnuté po chybe Vierky Gbúrovej do úspešného konca. V pretekoch nebola núdza o prekvapenia, keď napríklad Kanada nedokázala obsadiť priečku v prvej 5-ke, ale do nej sa dostal tím, ktorý sa nepredstavil v najsilnejšom zložení.

 

Nemecko si teda ulovilo tak ako zvyčajne prvú priečku, pretože do pretekov nasadilo to najlepšie z tohto víkendu. Víťazka medzi ženami, Natalie Geisenberger odštartovala štafetu pre svoje družstvo a celý čas sa pohybovala na prvej priečke s nie príliš veľkým náskokom pred druhou Kanaďankou Cough. Avšak s najlepším časom - 46.808 sekúnd odovzdála štafetu druhému v poradí, mužskému víťazovi, Felixovi Lochovi, ktorému sa štart naozaj podaril (1. najlepší - 1.605 sek.). Svojou jazdou napodobnil kolegyňu, pretože celý čas neohrozene trónil na prvej priečke a s najlepším časom medzi mužmi - 48.035 sekúnd, náskok svojho tímu ešte navýšil. Na radu prišli zatiaľ najlepší dvojkári v tejto sezóne, ktorí ešte neboli zdolaní, Wendl s Artlom a tiež odštartovali najlepšie zo všetkých (1.650 sek.). Svojou jazdou nedali nikomu šancu a s časom 48.119 sekúnd spečatili výhru svojho celku o viac ako pol sekundy pred druhou štafetou.

 

Na druhej priečke sa umiestnilo Rakúsko, čo bolo určite veľmi veľké a zároveň príjemné prekvapenie tohto víkendu. Tím, ktorému sa zranila jednotka medzi muži, Manuel Pfister do pretekov nasadil na veľké prekvapenie Wolfanga Kindla, ktorému to v tejto sezóne príliš nejde. Jazdu započala dlhodobo najlepšia Rakúšanka, Nina Reithmayer s 5. najlepším štartom (6.152 sek.). Hneď v úvode sa posunula na 4. priečku a tú sa jej podarilo udržať aj v cieli, keď s časom 47.049 sekúnd strácala už dve desatiny na Nemku. Druhý v poradí sa teda predstavil už spomínaný Kindl, ktorý sa stále hľadá a to potvrdil aj na štarte, ktorý bol 7. najlepší (1.698 sek.). Jeho jazda bola ako na hojdačke, posunul sa na 6. miesto, vrátil sa na 7. a nakoniec svoj výkon uzavrel 5. najrýchlejšou jazdou (48.428 sekúnd). S Rakúšanmi to teda vôbec nevyzeralo na pódiové umiestnenie. Avšak do rúk všetko zobrali Penz s Fischlerom, ktorí na prekvapenie figurujú v celkovom hodnotení pred bratmi Lingerovcami. 5. najlepší štart (1.779 sek.) sa stal pomaly rakúskym štandartom. Dvojkári, ale nič nechceli nechať na náhodu a hneď od úvodu do toho dávali všetko a preto sa posunuli na 2. priečku. Druhým najrýchlejším výkonom (48.244 sek.) zaostali za nemeckými dvojkármi len o jednu desatinku a tak vyniesli Rakúsku strieborné pozície.

 

Tretiu pozíciu si ulovilo silné Rusko, ktoré reprezentovali už tradiční sánkári. Tatiana Ivanová jazdu započala 2. najlepším štartom (6.054 sek.), ktorým len minimálne zaostala za Nemkou. Jazda sa jej ale veľmi nepodarila a hneď v úvode sa prepadla na 8. priečku. Ku koncu sa jej podarilo aspoň o kúsok vylepšiť svoj čas na 6. najlepší (47.357 sek.) a Demchenka teda nečakala ľahká práca. Sánkár, ktorému sa dnešné preteky celkom vydarili a snažil sa zdatne konkurovať trom najlepším Nemcom, potvrdil úlohu ťahúňa družstva. Zo začiatku to tak síce nevyzeralo (8. najlepší štart - 1.713 sek.), ale svoje skúsenosti postupne pretavil v posun na 3. miesto. Do cieľa prišiel dokonca ako druhý najrýchlejší sánkár s časom 48.164 sekúnd. Dvojkári Makhutin s Yuzhakovom začali ako 4. najlepší (1.774 sek.) a svoju jazdu teda započali slušne. Hneď od úvodu sa dostali na bronzový stupienok a svoj vysoký štandard sa im podarilo udržať až do cieľa, kde dosiahli čas 48.441 sekúnd a potvrdili tak 3. pozíciu pre Rusko.

 

1. Nemecko - 2:22.962 min.

2. Rakúsko - 2:23.721

3. Rusko - 2:23.962


...8. Slovensko - 2:25.675

Slovensko tentokrát svoju štafetu už úspešne dokončilo. Priestor dostala tak ako už býva zvykom Vierka Gbúrová, ktorá začala svoj výkon štandardne, 8. najlepším štartom (6.216 sek.). Počas jazdy ju predčili ešte tri sánkárky a štafetu teda odovzdála s 11. najlepším časom (48.134 sek.). Na ňu nadviazal Jozef Ninis, so 4. najrýchlejšou štartovacou reakciou (1.649 sek.), čím potvrdili, že štarty mu až tak nevychádzajú, pretože v predošlých sezónach mával zvyčajne najlepšiu reakciu. Jeho jazda bola tiež ako na hojdačke, prepadol sa na 5. priečku, potom sa vrátil na 4. a záver jazdu mu bohužiaľ nevyšiel úplne ideálne, keď dosiahol 6. najlepší čas (48.462 sek.). Svojmu tímu ale výkonom dopomohol, pretože ho posunul o nejaké pozície vpred. Slovenskú štafetu zakončovali menej skúsení, ale tentokrát úspešnejší dvojkári Solčanský so Stuchlákom. Začali ako 8. najlepšia dvojka (1.891 sek.) a svoj čas v porovnaní s ostatnými sánkármi už len vylepšovali. Postupne sa prepracovali na 7. priečku a v cieli sa im ju dokonca podarilo ešte vylepšiť. 6. najlepším výkonom (49.079 sekúnd) dokončili "prácu", ktorú Jožko začal. Slováci tak obsadili 8. pozíciu.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...