Tímové preteky opäť pre Nemcov

16.12.2012 15:43

Lotyši organizovali aj preteky družstiev, ktoré boli celkovo tretie v tejto sezóne. V slušnej konkurencii 10 tímov nechýbala ani reprezentácia Slovenska. Úlohu favoritov potvrdili znovu a zas Nemci, ktorí opäť zajazdili rekord medzi družstvami. Tieto preteky oficiálne uzavreli prvú polovicu sezóny a sánkári sa vrátia na ľadové korytá až po Novom roku, čiže ich čaká približne trojtýždňová prestávka.

 

Za Nemcov všetko odštartovala ich najlepšia ženská zástupkyňa Natalie Geisenberger, ktorá bola absolútna suverénna a druhej najlepšej žene v tímoch nadelila takmer pol sekundy. S časom 44.248 sekúnd štafetu prevzal Felix Loch, ktorého štartovacia reakcia bola druhá najlepšia (1.588 sek.). Loch náskok Nemecka výrazne nenávyšil, ale pohodlne sa mu ho podarilo udržať vďaka času 45.562 sekúnd až do predávania ďalšej štafety dvojici Wendl/Artl. Ich reakcia bola 3. najrýchlejšia (1.674 sek.) a podobne ako Loch len udržiavali náskok najrýchlejším časom (45.968 sekúnd), ktorý im vybudovala Natalie Geisenberger. Všetci členovia Nemecka dosiahli absolútne najrýchlejšie časy, ale o náskok sa postarala hlavne Geisenberger.

 

Druhé miesto si ulovili Taliani, vo viacmenej tradičnom zložení. Sandra Gasparini započala svojím štartom preteky pre kolegov, ale hneď od úvodu na prvú Nemku strácala cez dve desatiny sekundy. Jej strata narástla postupne na takmer pol sekundy, keď dosiahla 4. najrýchlejší čas (44.712 sekúnd). Jej kolegov teda nečakala ľahká robota. Po nej nasledoval Zöggeler, ktorému preteky celkom vyšli. Piatou najlepšou reakciou (1.676 sek.) nabral na Locha takmer jednu desatinu sekundy stratu, avšak postupne sa posunul vpred a medzi mužmi dosiahol druhý najrýchlejší čas (45.578 sekúnd), čím tesne zaostal za Felixom. Taliansku štafetu uzatvárali Gruber s Oberstolzom, ktorý sa zvyknú predstavovať v peknom svetle. Výborným druhým najrýchlejším štartom (1.664 sek.) sa na chvíľu dostali aj pred nemeckú dvojicu Wendla s Artlom a v polovici jazdy boli pred nimi. Postupne začali ale na Nemcov strácať, aby nakoniec za nimi zaostali len minimálne s druhým najrýchlejším časom (46.037 sekúnd). Touto veľmi podarenou jazdou potvrdili druhé miesto pre Talianov.

 

Tretiu pozíciu ukoristili Rusi, ktorí sú najväčšími súpermi Talianov v boji o druhú priečku. Všetko začala Tatiana Ivanova, ktorej sa podarilo v pretekoch medzi ženami dosiahnuť víťazstva pred spomínanou Nemkou Geisenberger. Ruska nezačala zle, ale hneď od začiatku na Nemku strácala a v cieli bol medzi nimi rozdiel takmer 4 desatiny sekundy v prospech Natalie, keď Ivanova dosiahla druhý najrýchlejší čas (44.607 sekúnd). Rusku nasledoval jej podobne úspešný kolega, ktorý naopak opanoval mužské preteky, ale jeho štart nebol až taký podarený. 6. najlepší úvod jazdy (1.690 sek.) spôsobil, že už napríklad v porovnaní s Lochom strácal takmer dve desatiny na Nemcov. Demchenko nakoniec dosiahol tretí najlepší čas (45.836 sekúnd), čo znamená, že ho prekonali Nemec aj Talian. Štafetu uzatvárala menej tradičná dvojica Kuzmich s Kuryshkinom, od ktorej sa určite nečakali veľké veci. Začali ako 5. najlepší (1.812 sek.) a ich strata postupne narastala. Na najlepšiu dvojicu z Nemecka nakoniec pri 4. najlepšom čase (46.400 sekúnd) stratili viac ako pol sekundy.

 

1. Nemecko - 2:15.778 min. (pozn. rekord trate)

2. Taliansko - 2:16.327

3. Rusko - 2:16.843


... DNF Slovensko

Tak ako v prvom prípade, aj tento raz sa Slovákom nepodarilo dokončiť tímové preteky po chybe nie najmladšej členky Gburovej, ale dvojice Harniš s Regecom, ktorí nepodstúpili úspešne ani svoje preteky, ktoré nedokončili. Gbúrová ako najmladšia členka štafety nezačala až tak zle. Od začiatku síce bola na 9. priečke, ale celkom podarenou jazdou štafetu odovzdávala Jožkovi so 7. najlepším výkonom (45.907 sekúnd). Jožko si ale štafetu prevzal už so stratou 1.5 sekundy na prvých Nemcov. Jožkova reakcia patrila k tým absolútne najlepším (3. najrýchlejšia - 1.593 sek.) a hneď po štarte bol Jožko druhým najrýchlejším sánkárom. Potom nastal ale sled chýb, ktoré spôsobili, že sa Ninis časovo zhoršil a postupne sa prepadol na 5. a neskôr 6. priečku s časom 46.248 sekúnd. Nebol to zlý výkon, ale sám si bol vedomý, že ani úplne najlepší, po pretekoch, ktoré absolvoval doobeda. Poslední na rade boli Harniš s Regecom, ktorých reakcia bola 6. najrýchlejšia (1.839 sek.) a ich jazda v podobnom duchu pokračovala aj ďalej. Na 6. priečke sa držali takmer celú jazdu, avšak v poslednom úseku spravili chybu, ktorá ich pripravala o úspešný dojazd do cieľa. Slováci tak nedokončili svojú druhú štafetu v tejto sezóne.
 


Všetky časy z pretekov nájdete TU...