Sympatické predstavenie Slovákov v tímových pretekoch, kuriozita v podaní Rusov

26.11.2013 17:22

Celý súťažný sánkarský víkend v Innsbrucku-Igls vyvrcholil nedeľnou tímovou súťažou, ktorá bola prvou v tejto sezóne. Do tímových štafiet bolo prihlásených 14 družstiev. Medzi nimi aj Slováci, v ktorých nominácii pochopiteľne nechýbala ani jednotka slovenského sánkovania, Jozef Ninis. Počasie, ktoré panovalo popri dráhe nebolo veľmi potešujúce pre súťažiacich. Husto snežilo a preto bolo po každej tímovej štafete potrebné dať priestor ľuďom, ktorí dráhu za približne jednu minútu od snehu "očistili". O najzaujímavejší moment celých pretekov sa postarali pravdepodobne ruskí dvojkári, Bogdanov s Medvedevom, ktorí sa pripravovali na svoju jazdu, ktorou končili ruské preteky. Avšak s ešte nenasadeným štítom na hlave si pripravovali ideálnu pozíciu pre štart a na ich smolu sa nohami dotkli dvierok, ktoré sa automaticky otvárajú po udretí na terč sánkarom v cieli. Rusi tak boli diskvalifikovaní. Samotné preteky prebiehali už nasledovne...

 

Prvé miesto si ukoristili podľa predpokladov veľmi silní, nemeckí reprezentanti. Nie je sa čomu čudovať. Do pretekov nastúpili víťazi všetkých troch kategórii v jednom družstve, takže favoriti boli jasní. Dôležité bolo už len túto úlohu do bodky splniť. Natalie Geisenberger sa to s absolútne najrýchlejším časom (42,378 sek.) podarilo. Jej náskok pred druhou najrýchlejšou Rakúšankou, Ninou Reithmayer bol takmer 3 desatiny sekundy a pred najväčšou konkurentkou celej štafety, Alex Cough viac ako 3 desatiny sekundy. To znamenalo, že Nemci tak mohli doslova neohrozne kráčať za týmto triumfom. Natalie nasledoval víťaz mužskej kategórie, Felix Loch, ktorý po najrýchlejšom štarte (2,314 sek.) taktiež nezaváhal a len minimálne sa Kanaďan Sam Edney dokázal k nemu priblížiť. Horšie do pretekov ale vstúpil posledný článok družstva, Eggert s Beneckenom, pretože 8. najrýchlejší štart (2,676 sek.) znamenal, že náskok Nemecka je takmer preč. Poriadne tak svojim kolegom zabrnkali na nervy. V ďalších častiach ľadového koryta, ale už dokázali predviesť výkon na vysokej úrovni, pretože to, čo stratili na štarte si dokázali v priebehu celej jazdy zobrať späť a dokonca ešte navýšiť. Nemecko tak triumfovalo v prvých tímových pretekoch sezóny o viac ako 3 desatiny sekundy.

Z druhej priečky sa mohla radovať Kanada, ktorej reprezentanti predvádzali slušné výkony. Už v tradičnom zložení sa ako prvá o slovo prihlásila Alex Cough, pravdepodobne najsilnejšia časť tohto družstva. Počínala si už tradične dobre a na prvom meranom úseku jej patrila 3. priečka medzi ženami. Jej výkon v ďalšej pasáži sa ešte zlepšil, keď dokázala pre Kanadu uchmatnúť druhú miesto. Nakoniec sa, ale musela uspokojiť s tretím najlepším časom, pretože rýchlejšia bol Rakúšanka, Nina Reithmayer, ale hlavne Nemka, Natalie Geisenberger, ktorej jazda bola rozhodujúca. Ďalším na rade bol Sam Edney, s navlas rovnakou reakciou na štarte (2. najlepšia - 2,364 sek.), akú predviedol aj Jozef Ninis. Strata ale pri kvalite Nemcov bola už naozaj priepastná, pretože činila viac ako 3 desatiny sekundy. Edney nepredvádzal zlú jazdu, ale musel sa uspokojiť s tým, že na prvú priečku to stačiť nebude. Celý čas figuroval na poste druhého najrýchlejšieho sánkara v poli, za Felixom Lochom a len minimálne sa mu podarilo stratu na Nemcov skresať. Ako poslední sa na trať vydali Walker so Snithom, určite najslabší článok tohto tímu. Reakcia, ktorú ale na štarte predviedli, bola fantastická, absolútne najrýchlejšia (2,396 sek.) a tým opäť vrátili Kanadu do boja o prvú priečku, pretože ako už bolo spomenuté, Eggertovi s Beneckenom štart príliš nevyšiel. Kanaďania ale stratu nedokázali znižovať, ba naopak, vracali sa k tomu, čo sa im na štarte podarilo eliminovať. Po ich peknej jazde im patril druhý najrýchlejší čas. Ale strata na nemeckú reprezentáciu sa vyšplhala na takmer štyri desatiny sekundy.

 

Sandra Gasparini bola prvou súčasťou bronzovej štafety a teda tej talianskej. Všetko to pre Talianov začala práve ona. Nepočínala si vôbec zle, ale ako je známe, na suverénnu Nemku to nestačilo. Zaostala aj za ďalšími ženskými sánkarkámi, ale rozdiel nebol taký markantný. Počas svojho výkonu sa pohybovala na 7. priečke, aby sa v cieli dokázala posunúť o jednu vyššie, teda na 6. s časom 42,775 sekúnd. Jej strata na druhý najrýchlejší čas bola len 0,091 sekundy, takže to nebolo nič strašné a Taliani tak v kľude mohli bojovať o pódiové umiestnenie. Dominik Fischnaller bol ďalším pretekárom talianskeho družstva. 5. najrýchlejším štartom (2,400 sek.) nič nepokazil a jeho jazda bola stále veľmi kvalitná, hoci nie rozhodujúca. Keď odovzdával štafetu, Talianom patrila nepopulárna, 4. priečka. O rozhodujúci výkon sa postarali dvojkári, Oberstolz s Gruberom, ktorý s druhým najrýchlejším štartom (2,509 sek.) vyšvihli Talianov pred dovtedy tretích Američanov. Tretím najrýchlejším časom potvrdili rovnakú priečku pre svoje družstvo.

 

1. Nemecko - 2:11.798 min.

2. Kanada - 2:12.172

3. Taliansko - 2:12.266

 

...7. Slovensko - 2:13.805


Preteky družstiev pre Slovákov odštartovala jediná slovenská zástupkyňa vo Svetovom pohári, Vierka Gbúrová. Tá si po nekvalifikovaní sa do hlavných pretekov svojej kategórie napravila chuť celkom podarenou jazdou. Výkon, ktorý hneď po štarte predvádzala bol naozaj podarený a dokonca viedla aj pred Poľkou, ktorá štartovala v predošlej štafete. Tej jazda naozaj vyšla a preto sa mohla s ňou istým spôsobom porovnávať. Vierka Gbúrová na prvom meranom úseku viedla pred ňou o viac ako jednu desatinu sekundy. Jej náskok postupne klesal, ale nebolo to nič závratné, pretože aj v ďalšej pasáži predvádzala sympatickú jazdu. Žiaľ, azda predposledná zákruta a nájazd do nej spôsobili to, že jej strata vzrástla, pretože nájazd do tejto časti nebol vôbec ideálny. Našťastie sa jej jazdu podarilo úspešne absolvovať a tak sa k slovu dostal Jozef Ninis. Ten sa o slovo prihlásil už tradične kvalitnou štartovacou reakciou (2,364 sek. - 2. najlepšia), ktorou naznačil, že slovenské družstvo posunie vpred. Rozdiel medzi Slovákmi a Poliakmi po prvých jazdách bol viac ako tri a pol desatiny sekundy, preto ho nečakala ľahká úloha. V ďalšej časti bola táto strata skresaná na menej ako polovicu a pekná Ninisova jazda pokračovala ďalej. 88 tisícin sekundy bol rozdiel medzi Jožkom a Poliakmi pred poslednou pasážou. Tú zvládol naozaj fantasticky, pretože na trať sa mohli vydať pri náskoku 0,114 sekundy Ján Harniš a Branislav Regec, dvojkári, ktorí dostali v týchto pretekoch príležitosť. Jozef Ninis tak položil kameň základu pre 7. miesto Slovákov v týchto pretekoch. Harniš s Regecom začali s 9. najrýchlejšou štartovacou reakciou (2,682 sek.), čo znamenalo, že náskok slovenského družstva sa trochu zmenšil. Ale ani títo dvojkári sa nenechali zahanbiť, pretože už v ďalšej časti si zobrali späť to, čo im bolo vzaté po pekných prejazdoch. V cieli sa im podarilo rozdiel ešte navýšiť na 0,266 sekundy a tak potvrdili sympatické 7. miesto Slovákov v týchto pretekoch.
 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Prvých 100 bodov do celkového hodnotenia medzi družstvami si teda pripisujú Nemci. 85 bodov putuje do Kanady a 70 zase do Talianska. Naši reprezentanti si na konto pripísali 46 bodov.