Skvelý víkend potvrdil Ninis aj v tímových pretekoch prekonaním Demchenka

03.02.2013 21:01

Podobne ako včera, aj dnes boli na programe preteky vo Whistleri. Tiež prebiehali v skorých ranných hodinách z dôvodu časového posunu. Jednalo sa o tímové štafety, ktorých sa zúčastnila aj naša reprezentácia. V pretekoch sa predstavilo 12 družstiev, medzi nimi aj Slováci s Jožkom na čele. Slovákom sa v tímových pretekoch v tejto sezóne zatiaľ príliš nedarí, keďže sa im podarilo dokončiť len jednu štafetu. Preto ciele našej výpravy neboli vysoké. Medzi najväčších favoritov patrili už tradične zatiaľ neprekonaní Nemci. K ním sa mala samozrejme pridať aj domáca kanadská enkláva, z pochopiteľných dôvodov. Tieto očakávania sa nakoniec aj v samotných pretekoch potvrdili.

 

Z prvej priečky sa nikomu nepodarilo zosadiť Nemcov, ktorí sa dnes predstavili v tom absolútne najsilnejšom zložení, keďže do pretekov nasadili všetkých zlatých medailistov z Majstrovstiev sveta. Všetko odštartovala Natalie Geisenberger, ktorá už na prvom medzičase dokázal vybudovať náskok jednej desatiny na druhú Kanadu. Jej jazda bola bez zaváhania, o čom svedčí aj čas 39.906 sekúnd, ktorý bol o 2 desatiny sekundy rýchlejší ako druhý. Na ňu nadviazal Felix Loch, ktorý nemal takisto problém suverénne pokračovať v nemeckej ceste za titulom. Ani na jednom úseku neprišlo z jeho strany zaváhanie a celý čas mu patrila prvá priečka. V cieli s časom 41.926 sekúnd takisto navýšil náskok Nemcov, ale jeho odstup od domáceho Edneyho bol už tesnejší. Wendl s Artlom už tradične uzatvárali štafetu. Štart o čase 2.273 sekúnd bol absolútne suverénny a v cieli druhú najlepšiu dvojku z Rakúska prekonali o 2,5 desatín sekundy. Nemci sa tak postarali o nový rekord medzi štafetami na tejto trati -

 

Na druhej priečke sa umiestnili teda domáci reprezentanti, ktorí trať musia neskutočne poznať, keďže v čase olympiády na nej pomaly nocovali. Kanada nemala príliš na výber zo zástupcov, pretože ju zvyknú reprezentovať stálice. Zo žien to bola Alex Cough, jediná medailistka z individuálnych pretekov. Ako už bolo spomenuté, bolo pravdepodobne isté, že sa Geisenbergerovej nevyrovná a už na prvom medzičase na ňu strácal jednu desatinu sekundy. Svoj odstup udržala až do cieľa a s časom 40.014 sekúnd sa mohol na trať vydať Edney, pretekár 5. v poradí medzi mužmi. Štart mu až tak nevyšiel (6. najrýchlejší - 2.182 sekúnd). Ani od neho sa nečakalo, že by mohol Locha prekonať, ale dokázal sa mu priblížiť tesnejšie, než jeho kolegyňa Alex Cough. Edneymu patrilo celý čas 2. miesto s časom 41.993 sekúnd. Na trať sa tak vydal asi najslabší článok, Walker so Snithom. 2.345 sekúnd bol čas ich 5. najrýchlejšieho štartu. Dvojkári potvrdili, že by nemali patriť medzi tých, o ktorých by sa Kanada mohla oprieť, keď sa posunuli po štarte už len o jednu pozíciu a do cieľa prišli so 4. najrýchlejším časom - 42.265 sekúnd. Týmto výkonom aj tak len potvrdili zaslúženú druhú priečku a pred tretími Lotyšmi mali luxusný náskok 6 desatín sekundy.

 

O najväčšie prekvapenie sa postarali Lotyši, ktorí pravdepodobne nepatrili medzi medailových ašpirantov. Tých mali podľa papierových predpokladov prekonať Američania a aj Taliani, či dokonca Rakúšania čo sa nakoniec nestalo. Všetci Lotyši skončili vo svojích pretekoch v elitnej desiatke, ale ani jednému z nich sa nepodarilo priblížiť sa medaile. Prekvapivú cestu za medailou odštartovala Eliza Tiruma, ktorá už na prvom medzičase zaostávala za prvou Nemkou o takmer 2 desatiny sekundy. Jej čas 4. najrýchlejší čas 40.328 sekúnd ešte znamenal možnosť získania medaile, ale už len tej bronzovej, pretože na prvú Geisenberger strácala priepastné 4 desatiny sekundy. Na trať sa potom vydal Inars Kivlenieks, ako druhý najrýchlejší pretekár s časom 2.141 sekúnd. Kivlenieks nedokázal na veľmi dobrý štart nadviazať a postupne sa prepadával, až mu jeho čas 42.265 sekúnd priniesol 7. priečku. Bratia Sicsovci boli tým najsilnejším článkom, na ktorí sa Lotyši mohli určite spoľahnúť. 4. najrýchlejším štartom (2.317 sekúnd) nič nepokazili. Počas jazdy sa dostali na druhú priečku, aby nakoniec dosiahli tretí najrýchlejší čas - 42.261 sekúnd. Bratia Sicsovi sa stali tým hlavným kľúčom k senzačnej bronzovej medaile na Majstrovstvách sveta, pretože ich strata na konkurentov z Rakúska bola minimálna. Pri Lotyšoch stálo aj najväčšie šťastie, keďže z troch posádok, ktoré sa bili o tretiu priečku z toho vzišli víťazne s odstupom 8 tisícin sekundy pred Rakúskom a 12 tisícin sekundy pred Američanmi.

1. Nemecko - 2:03.826 min. (pozn. rekord trate)

2. Kanada - 2:04.272

3. Lotyšsko - 2:04.854

 

...9. Slovensko - 2:06.829

V pretekoch nechýbala ani naša reprezentácia, ktorá do nich vstupovala so skromnými očakávaniami a hlavne s cieľom dokončiť túto súťaž. Ako prvé to odštartovala Vierka Gbúrová, ktorej sa nepodarilo vo svojích pretekoch úspešne dokončiť jazdu. Vierka potvrdila už hneď od úvodu, že hlavným cieľom bude hlavne odovzdať štafetu druhému v poradí. Na prvom meranom úseku sa držala na 11. priečke a zlepšenie v iných častiach ľadového koryta bohužiaľ neprišlo. Do cieľa teda dorazila na 11. priečke s časom 40.802 sekúnd a stratou takmer jednej sekundy na prvú Nemku. K slovu sa tak dostal Jozef Ninis, ktorý bol určite nabudený skvelým výsledkom z individuálnych pretekov. Tieto slová potvrdil podareným 4. najrýchlejším štartom - 2.164 sekúnd. Na ďalšom úseku sa Jožko prepadol na 6. priečku, ktorá aj tak pre Slovensko znamenala len zlepšenie a v porovnaní s inými sánkármi naozaj fantastický výkon. Pretože Ninisovi sa podarilo prekonať nestárnuceho Demchenka, alebo aj bronzového Lotyša Kivlenieksa. Obidvaja pretekári ho bohužiaľ v individuálnych pretekoch predčili, ale so 6. najrýchlejším časom potvrdil svoje kvality - 42.260 sekúnd.

Poslední na trati od nás boli Harniš s Regecom, ktorí si určite svoje vlastné preteky predstavovali inak. Ani v tých tímových sa im nepodarilo odštartovať zrovna najlepšie (11. najlepší štart - 2.512 sekúnd). Po väčšinu svojho výkonu sa držali na 11. priečke. V záverečnej pasáži sa im podarilo dosiahnuť ale zlepšenie a 9. najrýchlejším časom - 43.767 sekúnd potvrdili rovnakú priečku pre Slovensko.

 

Dúfajme, že Jožko povzbudený skvelým výsledkom z majstrovstiev sveta a podarenou jazdou v tímových pretekoch sa v rovnakom svetle predstaví už takto o necelý týždeň v Lake Placid, kde sánkári zavítajú vrámci Svetového pohára. Držte palce!

 

Kompletné výsledky z pretekov nájdete TU...