Skvelé majstrovstvá sveta v Ninisovom podaní na olympijskej trati

02.02.2013 05:21

Dnes v neskorých nočných alebo skorých ranných hodinách boli na programe majstrovstvá sveta v kanadskom Whistleri, teda v mestečku, ktoré hostilo v roku 2010 olympionikov z rôznych kútov sveta. Na najrýchlejšiu trať sveta sa vrátil aj Jozef Ninis, ktorý si chcel napraviť chuť po predošlých pretekoch a hlavne majstrovstvách Európy. Dnešné preteky, ktorých výsledky sa nezarátavajú do celkového hodnotenia Svetového pohára možno označiť za vrchol tohtoročnej sezóny, o čom svedčí aj napríklad krásny otvárací ceremoniál podobný tým olympijským.

V samotných pretekoch bola konkurencia takisto "honosná". Medzi 41 sánkármi nechýbal Jožko, ktorý si v kvalifikácii vybojoval 5. priečku a tak štartoval v pretekoch ako 20. sánkár v poradí. Papierové predpoklady dokázal Ninis ale ešte predčiť, keď si pripísal skvelú 15. pozíciu za dve veľmi podarené a vyrovnané jazdy. Vrchol sezóny tak Jozefovi vyšiel nad očakávania, keďže na zámorskú trať nechodí trénovať každý deň, týždeň, či mesiac. Jeho pobyty v zámorií sa dajú vyjadriť v ročných intervaloch a tak si treba tento veľký úspech o to viac vážiť.

Víťazom sa stal viacmenej očakávaný sánkár, ktorý pravdepodobne dosiahne v tejto sezóne vzáce trio triumfov, keď vyhral majstrovstvá sveta, Európy a pravdepodobne si pripíše aj triumf vo Svetovom pohári. Loch už od začiatku začínal dosť suverénne (2. najlepší štart - 6.946 sek.) a na úvod ho dokázal prekonať len ten najlepší sánkár v tejto disciplíne, Johannes Ludwig. Loch na trati celkom jednoduchej a viacmenej "točivej" dokázal vyvinúť jednu z najvyšších rýchlostí, čo mu výrazne na najýchlejšej trati sveta pomohlo (144.74 km/h). Hneď po štarte sa posunul na 1. priečku a v cieli mu patrila prvá pozícia s novým rekordom trate - 48.133 sekúnd.

V druhom kole Loch započal svoj výkon opäť ako druhý najlepší s časom 6.972 sekúnd. Prepadol sa na 4. priečku, ale po vzore prvého výkonu dosiahol opäť rýchlosť 144.45 km/h a aj vďaka tomu sa posúval vpred na prvú priečku v danom kole. Loch predvádzal naozaj podarenú jazdu, ale o desatinu pomalšiu ako pri prvom výkone. Avšak aj v druhom kole dosiahol absolútne najrýchlejší čas - 48.242 sekúnd.

 

Andy Langenhan bol sánkárom druhým v poradí a potvrdil tak svoje postavenie v sezóne najzdatnejšieho konkurenta Locha. Jeho tretí najrýchlejší štart (6.958 sek.) potvrdil dominanciu Nemcov aj v tomto odvetví. Rozostupy v jednotlivých úsekoch boli naozaj minimálne a Langenhan strácal väčšinou niekoľko tisícin na prventsvo. Pri rýchlosti 144.45 km/h sa mu podarilo si udržať druhú priečku až do cieľa a s časom 48.316 sekúnd dokázal nabrať na Locha stratu cez 2 desatiny sekundy. Chlieb v Lochov prospech sa lámal hlavne v absolútne závere ľadového koryta.

V druhom kole Loch pomýšľal na prvenstvo, čo sa potvrdilo hneď na štarte, ktorý bol navlas rovnaký tomu Felixovmu (6.972 sek.). Langenhan bol hneď od úvod pred Lochom, ale karta sa obrátila ešte pred polovicou ľadového tobogánu, kedy začal Andy naberať stratu a pri rýchlosti 141.86 km/h sa stabilne navyšovala. Langehan sa postupne prepadol na 3. priečku a v cieli so stratou takmer dvoch desatín sekundy si pripísal 4. najlepší výkon - 48.434 sekúnd.

 

Bronz na konto si pripísal Johannes Ludwig, držiteľ štartovacieho rekordu na tejto trati, ktorý nedokázal síce prekonať, ale sa mu výrazne priblížil dvoma takmer totožnými štartami. 6.932 sekúnd bol čas absolútne najrýchlejšieho štartu v pretekoch. Aj napriek tomu začal hneď od úvodu strácať na dvoch sánkárov, ktorí ho celkovo predčili. Postupne sa prepadol na 2. priečku a za polovicou ľadového tobogánu už strácal ešte viac, keď mu patrila 3. priečka. Tú si už pri naozaj vysokej rýchlosti 144.40 km/h udržal až do samotného cieľa s časom 48.338 sekúnd.

V druhom kole stratil na svoj najrýchlejší štart neuveriteľnú jednu tisícinu (6.933 sek.). Ludwig sa na prvom medzičase držal stále na prvej priečke, no potom prišla vzácna zhoda počas jazdy, keď dosiahol absolútne totožný čas s tým Langenhanovým a to znamenovalo aj Ludwigov prepad na 3. pozíciu. Pri rýchlosti 141.69 km/h Johannes ešte naberal stratu a nakoniec si s časom 48.437 sekúnd pripísal 5. najlepší čas, čím potvrdil bronzovú priečku.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:36.375 min.

2. Andy Langenhan (Nem..) 1:36.750

3. Johannes Ludwig (Nem.) 1:36.775

 

...15. Jozef Ninis (Svk.) 1:37.449

Jozef Ninis do pretekov vstúpil naozaj bravúrne a bolo viacmenej jasné, že tieto budú o niečom inom, než predchádzajúce dvoje a hlavne tie v Oberhofe, kde

sa Jožkovi nepodarila ani jedna jazda. Možno povedať, že na pre neho celkom neznámej trati predviedol naozaj parádny štart (15. najrýchlejší - 7.066 sek.), ktorý naozaj patril do prvej polovice štartovacieho poľa. Podarený štart svedčí aj o tom, že sa Ninis hneď na prvom medzičase dostal na skvelú 13. pozíciu, ktorú dokázal ešte vylepšiť na 12. priečku. Na konci najrýchlejšej trate sveta sa ale v pretekoch vždy lamál chlieb, preto tu bola dosahovaná rýchlosť často rozhodujúca. Možno aj Jožkova rýchlosť 141.58 km/h spôsobila to, že sa nakoniec posunul dozadu na 14. pozíciu a v cieli celkovo mu patrila aj tak fantastická 15. priečka s časom 48.757 sekúnd. Táto jazda bola naozaj podarená, hoci približne za polovicou ľadového koryta prišla menšia chyby, čo sa pravdepodobne odrazilo aj v závere jeho jazdy v prvom kole.

V druhom kole Jožko predviedol takisto podarený štart, ktorý bol veľmi podobný tomu z prvého (16. najrýchlejší - 7.078 sek.). Jožko sa väčšinu jazdy držal na 16. priečke v druhom kole a pri rýchlosti 141.86 km/h bolo veľmi pravdepodobné, že si túto priečku udrží. Časovo bol na tom takmer celú jazdu horšie, hoci jazda bola o niečo podarenejšia než tá prvá, pretože sa v nej vyskytli naozaj maličké chyby. Ninis dokázal na absolútne poslednom medzičase zabrať natoľko, že hoci zaostával vzhľadom na svoj prvý čas, tak ho dokázal prekonať o 6 stotín sekundy a v druhom kole si pripísal takisto nádherné 15. miesto s časom 48.692 sekúnd, čím jasne potvrdil svoje veľmi podarené celkové 15. miesto na Majstrovstvách sveta v Kanade.

Mrzieť ho možno môže len smolná strata 5 tisícin sekundy na 14. Rusa Viktora Kneyba, ktorý predviedol jeden absolútne totožný čas ako Jozef v prvom kole, ktorým si pripísal 12. priečku, no v druhom sa zhoršil, keď predviedol 18. najrýchlejší čas, no ten bol o 5 tisícin sekundy rýchlejší ako Jožkova pomalšia jazda. Jozef Ninis aj napriek tomu môže svoje preteky hodnotiť hlavne kladne.

 

Podrobnejšie časy majstrovstiev sveta nájdete TU...