Skok do elitnej 15-ky Jožkovi zmarila druhá jazda

25.11.2013 11:50

Hneď na druhý deň po kvalifikačných bojoch boli na rade už hlavné preteky, do ktorých sa Jozef Ninis úspešne prebojoval. S tradičnou účasťou o 32 sánkarov Jožko štartoval ako 6. v poradí. Medzi najväčších favoritov patrili už tradične nemeckí reprezentanti, ktorým na chrbát dýchajú Taliani a teda mladý Dominik Fischnaller, či Armin Zöggeler, ktorý prišiel do Innsbrucku-Igls s cieľom dosiahnuť svoju 100. medailu v kariére. To prilákalo aj množstvo fanúšikov, ktorí sa postarali o naozaj veľkolepú atmosféru. Dobré výkony sa samozrejme očakávali aj od domácich reprezentantov, avšak najväčsej podpore sa mohli určite tešiť už spomínaní Taliani.

 

Žiaľ, pre fanúšikov talianskych reprezentantov, z výhry sa tešil azda najväčší favorit celej sezóny, Nemec Felix Loch. Prvá jazda, ktorú nezačal zrovna najlepšie (7. najlepší štart - 5,406 sek.) musela u neho, ale aj jeho otca, ktorý je zároveň jeho trénerom, vyvolať zmiešané pocity. Loch sa síce dokázal v priebehu nasledujúcich úsekov trate prebojovať na 3. priečku a neskôr sa pri solídnej rýchlosti 127.86 km/h usadil už na vedúcej pozícii s časom 50,495 sekúnd, ale jeho výkon nebol sto percentný, čo bolo vidno aj v ľadovom koryte, kde urobil viacero chýb.

Druhá jazda už bola naozaj fantastická. 5,397 sekúnd trval 4. najrýchlejší štart daného kola. Loch sa podobne ako pri prvom výkone posúval vpred, tentokrát už aj pri o niečo vyššej rýchlosti (128.18 km/h). Tretia priečka v polovičke druhej jazdy napovedala, že kráča za svojím prvým tohtosezónnym triumfom. V cieli sa Loch nakoniec objavil s najrýchlejším časom celých pretekov - 50,383 sekúnd a teda vďaka bezchybnej druhej jazdy sa mohol radovať z víťazstva. Loch o viac ako jednu desatinu sekundy prekonal svoj čas z prvého kola.

 

Z druhej priečky sa mohol radovať ďalší Nemec, David Möller. Čo sa týka konštantnosti jazdy, ten predvádzal asi najvyrovnanejšie výkony. Už tretím najrýchlejším štartom (5,391 sek.) naznačil, že bude bojovať o medailové pozície. Podobne ale, ako jeho náprotivok Felix Loch, ani Möller sa nevyvaroval menších chýb. Jeho prvá jazda, ale určite pôsobila kľudnejším dojmom ako tá Lochova. Möller sa pri rýchlosti 126.16 km/h dokázal posunúť na druhú priečku. Tú si aj v cieli s časom 50,569 sekúnd úspešne uhájil. Neuveriteľné 3 tisíciny za ním mu na chrbát dýchal takmer "domáci" Armin Zöggeler, ktorý si dovolím tvrdiť predviedol dve najkrajšie jazdy celých pretekov, ale na vytúženú medailovú priečku to nestačilo.

Druhá jazda pre neho opäť začala podareným, tretím najlepším štartom (5,386 sek.) a celý jej priebeh bol podobný výkonu z prvého kola. Möller si polepšil hneď po štarte na 2. priečku, ale hoci sa mu podarilo dosiahnuť ešte vyššiu rýchlosť než v prvom kole (126.94 km/h), stačilo to "len" na 3. priečku v druhom kole. S časom 50,483 sekúnd ale nič nepokazil, pretože bol ešte lepší ako ten predošlý a tak sa mohol tešiť z celkovej striebornej priečky v Innsbrucku-Igls.

 

Ďalšie pódiové umiestnenie v tejto sezóne si pripísal najvážnejší ašpirant na post nástupcu Armina Zöggelera, Dominik Fischnaller, ktorý aspoň takto potešil talianskych fanúšikov. Talianove štarty nepatrili medzi tie špičkové, čo musel doháňať v nižších častiach ľadového tobogánu. V prvom kole, do ktorého vkročil s 12. najrýchlejším štartom (5,430 sek.), bolo viacmenej jasné, že na Nemcov to stačiť asi nebude. Fischnaller sa postupne pri rýchlosti 126.91 km/h dokázal prebojovať na lepšie priečky, ale 5. priečka bola maximom, čo mohol tento mladý Talian s časom 50,630 sekúnd v prvom kole dosiahnuť. Určite to mohlo byť po prvom víťaznom Svetovom pohári lepšie.

Druhé kolo, hoci to bol 11. najrýchlejší štart (5,434 sek.), začal ešte pomalšie. Jeho druhý výkon bol ale naozaj parádny, pretože hneď na druhom medzičase sa v porovnaní so svojou prvou jazdou značne posunul vpred. Fischnaller dokázal vyvinúť ešte vyššiu rýchlosť (127.85 km/h), ktorá mu tiež určite napomohla k tomu, že sa z 11. priečky, cez 9. a 5. dostal postupne na 2. pozíciu v druhom kole. Druhý najrýchlejší čas v danom kole - 50,472 sekúnd ho teda vystrelil na bronzovú priečku. Svoj výkon dokázal vylepšiť o viac ako jedinu desatinu sekundy a pripísal si tak aj druhý najrýchlejší čas celých pretekov.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:40.878 min.

2. David Möller (Nem.) 1:41.052

3. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:41.102

 

...22. Jozef Ninis (Svk.) 1:41.892

Ako bolo spomenuté, Jožko sa na trať vydal ako 6. v poradí. Počasie v Innsbrucku-Igls bolo celkom príjemné, teplota sa pohybovala okolo nuly, ale skôr v kladných hodnotách, čo našim sánkárom veľmi nevyhovuje. Od Jožka sa očakával asi už aj prienik do elitnej 15-ky, ale čo sa dá s určitosťou povedať je, že pre našich reprezentantov bývajú prvé dva Svetové poháre skôr také rozjazdové. Po ale bezproblémovej kvalifikácii tu bol náznak, že by sa niečo podariť mohlo. 22. najrýchlejší štart (5,467 sek.) určite nepatril medzi tie najrýchlejšie a hneď na úvod znamenal od tých najlepších istý rozdiel. Čo sa týka ale jeho prevedenia, vyzeral naozaj podarene. Jožko Ninis si hneď vzápätí pohoršil o jednu priečku, z ktorej sa nakoniec vyklula 24. pozícia v polovici jazdy. Pri rýchlosti 126.46 km/h, ktorá patrila skôr k tým vyšším sa mu ale nakoniec podarilo dosiahnuť pri menších chybách, ktorých sa Jožko nevyvaroval ani pri kvalifikačnej jazde pekný 18. najrýchlejší čas v prvom kole - 50,905 sekúnd. Rozdiely medzi sánkarmi boli neuveriteľne drobné, azda v jednej desatine sekundy sa pohybovalo 10 sánkarov. Podľa mnohých mohol Jožko svoj čas ešte o desatinu sekundy v prvom kole vylepšiť, čo nás môže mrzieť, pretože aj to ho určite stálo v tak vyrovnanom štartovacom poli lepšie umiestnenie.

V druhom kole musel Jozef Ninis teda svoj výkon z toho prvého minimálne zopakovať, pokiaľ sa chcel udržať v 20-ke, či vylepšiť, pokiaľ sa chcel posunúť do elitnej 15-ky. Cieľ bol určite ten druhý a teda dostať sa medzi tých najlepších. Avšak už na štarte, ktorý bol 23. najlepší (5,483 sek.), bolo vidno, že to nebude také jednoduché. Štart v porovnaní s tým prvým nepôsobil tak príjemne, bol rozhádzaný a neistý, od čoho sa odvíjal zvyšok jazdy. Jožkova jazda určite nebola taká podarená, prepadol sa hneď na 25. pozíciu, ktorú síce pri rýchlosti 126.41 km/h dokázal vylepšiť na 23. priečku, ale priebeh celej jazdy nepôsobil dobrým dojmom, čo vyvrcholilo v predposlednej zákrute, kde sa lámal chlieb Jožkových pretekov. Tam Jožko urobil viditeľnú chybu, ktorá ho stála jednu desatinu sekundy. V druhom kole si teda pripísal 27. najrýchlejší čas - 50,987 sekúnd, čím si žiaľ pohoršil na konečnú 22. priečku. Chyby, ktorým Jožko musel čeliť ho stáli pravdepodobne 3 desatiny sekundy. Bez nich by sa už s určitosťou pozrel do elitnej 15-ky. Verme, že v najbližších pretekoch sa mu to podarí!

 
 
Kompletné výsledky nájdete TU...

 

100 bodov a 85 bodov do celkového hodnotenia si teda pripisujú nemeckí reprezentanti, Felix Loch a David Möller. 70 bodov zas pribudlo na konto Dominikovi Fischnallerovi. Na čele celkového poradia sa tak utvorila trojica sánkarov so 170 bodmi. Jožko si z Innsbrucku-Igls odváža opäť pekných 19 bodov za 22. miesto a tým sa posunul na 21. priečku v celkovom hodnotení.