Prvý krok v úvode sezóny Jožkovi vyšiel

15.11.2013 15:37

Lillehammer je miesto, kde si dnes určení sánkári museli približne o 9:30 vyjazdiť svoju miestenku do hlavných nedeľných pretekov. Medzi vyvolených patril aj Jožko Ninis, ktorý si musel svoje sily porovnať s ďalšími 49 športovcami. Bohaté obsadenie už kvalifikačných pretekov naznačuje, že naozaj všade sú ľudia odhodlaní dosiahnuť na Olympijské hry v Sochi. Do pretekov postupovalo celkovo 17 pretekárov, medzi ktorých sa zaradil aj Jožko Ninis. Ako dopadol sa dozviete nižšie, ale jeho umiestnenie je prísľubom pre ďalšie dni.

 

Okrem domácich reprezentantov, teda sánkárov z Nórska, ktorí vedia prekvapiť na nejednom Svetovom pohári k najväčším favoritom určite patrili Rusi, na ktorých je tento rok kladený asi najväčší tlak, keďže sa u nich budú konať Olympijské hry v Sochi v roku 2014. Niektorí svoje kvality a ambície kvalifikovať sa na domácu olympiádu, ale aj do nedeľných hlavných pretekov potvrdili. Najväčším súperom im mohol byť akurát mladík z Nemecka, Julian von Schleinitz, ktorý sa zaradil takmer na úplný vrchol, ale svoju jazdu nakoniec nedokončil úspešne.

 

A teda, absolútnym víťazom sa stal mladík z Ruska, Alexandr Peretjagin, ktorý sa v minulej sezóne začínal ukazovať v dobrom svetle, avšak ako býva pre Rusov typické, jeho výkony neboli veľmi vyrovnané, takže uvidíme, čoho sa od neho dočkáme v nedeľu. 14. najrýchlejší štart (4,469 sek.) nenaznačoval jeho možný triumf, ale jazda v ľadovom koryte závisí aj od ďalších častí, kde svoje kvality pri jednej z najvyšších rýchlostí (128,47 km/h) potvrdil. Časom 49,735 sekúnd dosiahol prvé kvalifikačné víťazstvo v tejto sezóne.

 

Druhá pozícia opäť putuje do Ruska, jednému z najlepšie štartujúcich sánkárov v poli. Semen Pavlichenko predviedol síce 7. najrýchlejší štart (4,440 sek.), ale určite sa od neho dajú čakať v tomto smere lepšie veci. Na tom, ale veľmi teraz nezáleží, pretože svojím výkonom sa dokázal dostať do hlavných pretekov z druhej priečky pri rýchlosti 127,84 km/h a celkovom čase 49,834 sekúnd.

 

Ani na tretej priečke sa neobjavil domáci reprezentant, ale jazdec z Rakúska, Manuel Pfister, opäť veľmi kvalitný pretekár. Po 18. najlepšom štarte (4,483 sek.) musel zaznamenať zlepšenie, aby sa dokázal posunúť vpred, čo sa mu aj podarilo. Pre sánkára, ktorý dokáže v ľadovom koryte vyvinúť jednu z najvyšších rýchlostí to nebol problém, pretože dosiahol čas 49,878 sekúnd a tak si zaistil bronzové umiestnenie a tým pádom postup do pretekov.

1. Alexandr Peretjagin (Rus.) 50,484 sek.

2. Semen Pavlichenko (Rus.) 49,834

3. Manuel Pfister (Rak.) 50,671

 

...8. Jozef Ninis (Svk.) 50,036

 

Čo sa týka Jožka Ninisa, ten si dnes počínal naozaj úspešne, keďže sa zaradil medzi tých najlepších sánkárov. 8. priečkou si zabezpečil účasť v prvých pretekoch Svetového pohára v Lillehammari, s čím môže byť určite spokojný. Jeho jazda nezačala najlepšie, ale 16. najrýchlejší štart (4,474 sek.) nebol zas prepadákom. Je však jasné, že podobne ako v minulej sezóne, aj v tejto bude musieť Jožko na ňom v priebehu sezóny popracovať. V ďalšej pasáži prišiel prepad o jednu priečku, avšak nakoniec Jožko začal zaznamenávať progres, pri posune na 12. priečku a rýchlosti 127,65 km/h. Jeho konečný čas, prvý nad hranicou 50 sekúnd, 50,036 sekúnd mu ale zabezpečil bezpečný postup do hlavných nedeľných pretekov z 8. miesta.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...