Prvé preteky sezóny Jožkovi takú radosť nepriniesli

17.11.2013 12:53

Po štyroch rokoch sa do nórskeho Lillehammeru vrátil Svetový pohár sánkárov, ktorého sa zúčastnila aj súčasná slovenská jednotka v sánkovaní Jozef Ninis. Ten sa musel do dnešných hlavných pretekov kvalifikovať v piatkovom Pohári národov, v ktorom obsadil 8. priečku. V dnešných pretekoch sa už tradične objavilo 32 športovcov bojujúcich o kvalifikačné body na Olympiádu v Sochi. Vzhľadom na pozíciu z kvalifikácie Jožko Ninis svoju pozíciu papierovo splnil, ale určite to mohlo byť lepšie.

 

Prvého miesta sa po sympatických výsledkoch z predošlej sezóny, z ktorého sa mohol radovať po prvýkrát v kariére, dočkal mladý Talian Dominik Fischnaller, pravdepodobný nástupca Armina Zöggelera. Ten na svoj triumf v tejto sezóne dosiahol v naozaj najrýchlejšiu možnú dobu. Prvú jazdu načal s celkom pohodovým, 10. najrýchlejším štartom (4,420 sek.), po ktorom nasledovala naozaj krásna jazda s peknými prejazdami v naozaj vysokej rýchlosti (131,34 km/h). V tomto ohľade Talian patril takisto medzi najlepších sánkárov dnešných pretekov. V cieli potom už nebolo vôbec žiadnym prekvapením, že Talian ustanovil nový rekord trate s časom 49,172 sekúnd a tak prekonal ten z roku 1995 v podaní Georga Hackla.

Druhé kolo začal mladík z Talianska v podobnom štýle, ale určite pod väčším tlakom, pretože mu na chrbát dýchali ambiciózni Nemci. 7. najlepší štart (4,425 sek.) bol veľmi podobný s tým z prvého kola. Potom už opäť nasledoval výkon hodný tých najskúsenejších borcov, vďaka ktorému sa priebežne posúval na 4. priečku a pri opäť jednej z najvyšších rýchlostí (131,23 km/h) sa mohol radovať z najlepšieho času aj v druhom kole (49,174 sek.).

 

Striebornú priečku opanoval už nemecký reprezentant, konkrétne David Möller, ktorý tiež predvádzal solídne výkony s minimálnymi, resp. žiadnymi chybami, ale na Taliana, ktorý dominoval v spodných častiach ľadového koryta to napriek tomu nestačilo. Po 8. najrýchlejšom štarte (4,416 sek.) sa Möller

hneď vyšvihol na druhú priečku, ktorú si tiež veľmi peknou a bezchybnou jazdou pri rýchlosti 130,16 km/h udržal až do cieľa. Jeho čas bol 49,243 sekúnd.

Do druhého kola teda vstupoval po prvej naozaj podarenej jazde v úlohe najväčšieho konkurenta pre Fischnallera. Möller začal naozaj vo veľkom štýle, pretože na trať sa spustil ako tretí najrýchlejší (4,397 sek.). Vzápätí pre neho nebolo žiadnym problémom posunúť sa hneď na prvú priečku. Problémy nastali opäť v nižšej časti a síce v tej úplne poslednej pasáži, kde Fischnaller svoje víťazstvo dnes doslova vybojoval. Pri nižšej rýchlosti (129,33 km/h) sa musel uspokojiť s tretím najrýchlejším časom v danom kole (49,249 sek.), ktorý bol ale veľmi podobný tomu prvému.

 

Tretie miesto si pripísal najlepší nemecký reprezentant posledných rokov, Felix Loch, ktorý dnes ale nebol taký suverénny. Loch všetko započal s vynikajúcim, druhým najrýchlejším štartom (4,394 sek.), po ktorom síce nasledoval prepad na 4. priečku, no vzápätí sa usadil na pozícii, ktorá mu zvykne pravidelne patriť. Neskôr a teda hlavne v rozhodujúcej 13 zákrute sa lámal chlieb, pretože z nej Lochovi v prvej jazde výjazd veľmi nevyšiel. Aj napriek veľmi vysokej rýchlosti (131,86 sek.) sa musel uspokojiť s tretím miestom po prvom kole (49,260 sek.).

Druhú jazdu nervózny Nemec na jeho pomery nezačal až tak dobre, keď sa spustil ako 14. najrýchlejší sánkár (4,444 sek.). Táto jazda bola naozaj ako na horskej dráhe, objavovalo sa v nej viacero menších chýb, ktoré ale nezohrali takú veľkú rolu ako pokazený výjazd v Lochovom podaní v prvej jazde. Pre Locha to v druhom kole nevyzeralo dobre, pretože na predposlednom meranom úseku mu patrila 10. priečka. V tomto kole ho ale aj napriek všetkému zachránila práve posledná časť a to podarený výjazd z 13 zákruty, kde si pri rýchlosti 131,03 km/h dokázal polepšiť na druhú priečku (49,237 sek.).

 

1. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:38.346 min.

2. David Möller (Nem.) 1:38.492

3. Felix Loch (Nem.) 1:38.497

 

...23. Jozef Ninis (Svk.) 1:39.356

Pre nášho zverenca, teda Jožka Ninisa, prvé preteky sezóny neboli určite podľa jeho predstáv, vzhľadom na celkové umiestnenie. Ako býva zvykom, Jožko predviedol dve vcelku podarené jazdy, v ktorých sa ale objavili menšie chyby, ktoré na dnešnej kratšej trati v Lillehammeri naozaj rozhodovali. Osudovým bol výjazd z 13 zákruty, kde sa lámal chlieb v dnešných pretekoch najviac. 18. najlepší štart (4,457 sek.) nebol taký zlý, ale určite to môže byť v tomto ohľade ešte lepšie. Potom žiaľ nasledoval prepad na nižšie priečky, približne o 10 miest. Pri jednej z tých nižších rýchlostí (128,61 km/h) to mal Jožko naozaj ťažké dohnať na dlhej rovinke a teda výjazde z 13 zákruty, kde sa dali predošlé chyby ako tak eliminovať, ale aj naopak zvýrazniť. A teda Jožko sa po prvom kole musel uspokojiť s 26. najrýchlejším časom (49,707 sek.).

Slabší štart v porovnaní s tým v prvom kole (4,469 sek.) nenaznačoval, že by mohol nasledovať nejaký výraznejší posun vpred. Jožko sa prepadol na 26. priečku, ktorú okupoval po väčšinu svojej jazdy a pri rýchlosti 128,90 km/h sa zdalo, že si ju udrží. V poslednej, rozhodujúcej pasáži ľadového koryta prišiel ale posun na 22. priečku v druhom kole, ktorú mu zabezpečil čas 49,649 sekúnd. V konečnom zúčtovaní sa Jožko posunul na 23. pozíciu.

 

Kompletné výsledky nájdete   TU...

 

100 bodov do celkového hodnotenia si teda dnes pripísal Dominik Fischnaller, 85 a 70 bodov putuje do Nemecka Davidovi Mölleri a Felixovi Lochovi. Jožkovi dnes pribudlo na "účet" za 23. priečku pekných 18 bodov.

 

Prosím, držte palce Jožkovi v ďalších pretekoch, v ktorých ide o dôležité kvalifikačné body na Olympiádu v Sochi. Ďalšie podujatie sa koná v rakúskom Innsbruck-Igls hneď o týždeň.

 

Fotografia: www.saneprofit.sk