Po prvom súťažnom dni v Sochi je Jozef Ninis 22., Felix Loch mieri za zlatom

08.02.2014 19:06

Sánkarské disciplíny už tradične zvyknú otvárať zimné olympijské hry a inak tomu nie je ani na XXII. Olympiáde v Sochi. Súťaž mužov je rozdelená do dvoch dní. Sánkari musia podstúpiť spolu štyri jazdy, z toho dve v sobotu a dve zajtra, v nedeľu. Víťaz sa určí na základe konečnej hodnoty všetkých časov dokopy. Do olympijských pretekov sa mohlo kvalifikovať 39 najlepších sánkarov v redukovanom rebríčku vrámci prvých piatich pretekov Svetového pohára. Pritom z jednej krajiny sa na olympijské hry mohla dostať len trojica najlepších športovcov.

Medzi najväčších favoritov mužských sánkarských pretekov na olympiáde patria určite domáci reprezentanti, ktorí síce nedisponujú úplne najlepšou výbavou, ale zato na tamojšej trati musia mať absolvované nespočetné množstvo jázd. Albert Demchenko je preto tým sánkarom, od ktorého sa čaká medaila a možno aj tá zlatá.

V jej získaní sa mu určite budú snažiť zabrániť nemeckí reprezentanti, minimálne Felix Loch, muž, ktorý bez menších problémov dokázal triumfovať v celkovom hodnotení Svetového pohára. O Nemcoch sa vie, že okrem jazdeckých schopností majú k dispozícii len tú najlepšiu výbavu, veľmi dôležitú pre najdlhšiu sánkarskú trať na svete. Hlavne kvalitný aerodynamický materiál by mal tomuto sánkarovi zabezpečiť medailu a možno aj samotnú výhru, ktorá sa od neho očakáva.

Solídny výkon sa dá určite predpokladať aj u najskúsenejšieho a určite najúspešnejšieho sánkara v celom poli, Taliana, Armina Zöggelera, ktorý bol dokonca vlajkonosičom svojej výpravy na včerajšom otváracom ceremoniáli. Zöggeler si spravil chuť na posledných pretekoch pred Olympijskými hrami v Sochi, ktorými boli Majstrovstvá Európy v Sigulde. Stal sa Majstrom Európy, pretože preteky v Lotyšsku vyhral.

Do celkového poradia olympijských pretekov môžu prehovoriť aj rakúski reprezentanti, ktorých forma sa pred olympijskými hrami stupňovala. Kvalitné výsledky si domáci fanúšikovia sľubujú aj od Semena Pavlichenka a Alexandra Peretjagina, ktorí by mali Demchenkovi sekundovať. Rozhodne netreba zabúdať ani na mladého Taliana, Dominika Fischnallera. Všetko sú to ale sánkari, od ktorých sa medaila neočakáva. Títo športovci by sa však mali pohybovať v elitnej desiatke.

 

Sochi 8. februára (sobota) - O 18:30 miestneho času (u nás 15:30) sa na trať vydal prvý sánkar a to Dominik Fischnaller, ktorému bolo vyžrebované štartové číslo 1. Fischnallera nasledovali ďalší sánkari, ktorí patrili do prvého koša. V ňom sa nachádzali len tí najlepší sánkari z Nemecka, Rakúska, Talianska, či Spojených štátov amerických. Hlavné preteky mužov tak boli zahájené.

Pri trati panovala skvelá atmosféra, o ktorú sa diváci starali pri celkom príjemnej teplote (viac ako 5 °C). Spočiatku bolo teplejšie, ale ako sa blížil záver pretekov, teplota logicky klesala. Nie však natoľko, aby to bolo ideálne pre Ninisove skĺznice, pre ktoré je vhodnejšie chladnejšie počasie. Pri bezvetrí a žiadnej dažďovej, či snehovej prehánke si ľad na trati zvanej Sanki udržiaval teplotu približne -2 °C.

1. kolo

Ako už bolo avizované, na trať sa dostali na úvod hneď tí najlepší sánkari, ktorí sa pobijú o medaile. Všetci svoj zrak upriamili na Alberta Demchenka, ktorý z top favoritov štartoval ako prvý. S číslom 7 sa na trať olympijskej trati vydal ale až ako 22. najrýchlejší sánkar (4,696 sekúnd). Vstup do pretekov to teda nebol vôbec ideálny, ale pri Demchenkovom veku sa tie najlepšie štarty očakávať nedajú. Hneď v ďalších častiach ľadového koryta však začal Albert rolu favorita potvrdzovať. Na 2. meranom úseku sa posunul na 10. priečku a ďalšie dve časti ľadového koryta prechádzal pri jednej z najvyšších rýchlostí na striebornej pozícii. Rýchlosť, ktorú však dokázal vyvinúť na úplne poslednom meranom úseku bola jedna z tých najvyšších (139.1 km/h). Demchenko v každej časti ľadového koryta ukazoval, že je doma a to sa potvrdilo aj v samotnom cieli, kde musel ruským fanúšikom spôsobiť úsmev na tvári. Nový traťový rekord 52,170 sekúnd patril celé prvé kolo práve jemu.

Najväčší súper, Felix Loch, začal oveľa lepšie. Celkový 2. najrýchlejší štart (4,634 sekúnd) v 1. kole mu dopomohol k tomu, aby sa už na ďalšom meranom úseku vyšvihol do priebežného vedenia. Loch po vzore Demchenka taktiež dosiahol veľmi vysokú rýchlosť (138.1 km/h) v tých najspodnejších častiach olympijskej trati a tak to vyzeral, že tento Nemec si vedúcu pozíciu udrží až do cieľa. Žiaľ pre neho, nestalo sa tak. Loch v poslednej časti v porovnaní so skúseným Rusom stratil a tak mu po 1. kole patrila strieborná pozícia s časom 52,185 sekúnd. Bol to čas len o 15 tisícin sekundy horší ako ten Demchenkov a preteky tak vôbec nemali jasného favorita.

Partiu na pódiu doplnil podľa očakávaní skúsený Talian, Armin Zöggeler. Dvojnásobný víťaz olympijských hier započal preteky vzhľadom na svoj vek naozaj nad očakávania. 13. najrýchlejší štart (4,671 sekúnd) patril k tým najlepším a na to u Zöggelera až takí zvyknutí nie sme. Pre Taliana to bola však skvelá východisková pozícia do ďalších častí ľadového koryta, keďže o Arminovi sa vie, že na štartoch stráca a v tých najspodnejších partiach tratí tieto nedostatky kompenzuje. Inak tomu nebolo ani v Rusku. Najprv skok na 4. priečku, neskôr 3., ktorú si pri rýchlosti 137.7 km/h úspešne udržiaval. Zöggelerovej jazde prakticky nie je čo vytknúť. Rozdiel medzi ním a dvoma lepšími sánkarmi tvorí pravdepodobne len materiál a to, že Rus logicky trať pozná oveľa lepšie. Arminovi tak po 1. kole patrila 3. priečka s pohodovým časom 52,506 sekúnd, ktorý už mierne naznačil, že do bojov o ten najcennejší kov pri strate 3 desatín sekundy na 1. miesto pravdepodobne nezasiahne.

Náš reprezentant, Jozef Ninis vstupoval do pretekov s číslom 13 na drese, keďže bol vyžrebovaný už ako prvý z druhého koša, v ktorom bol umiestnený. Ninis tak začínal s tými najlepšími sánkarmi. Žiaľ štart Jožkovi vôbec nevyšiel. 29. najrýchlejší úvod (4,711 sekúnd) patril skôr k tým horším, pod čo sa pravdepodobne podpísala aj preteková nervozita, ktorá sa u Jožka zvykne objavovať hlavne na štartoch. Rozdiel medzi Ninisom a víťazom prvého kola, Demchenkom však nebol taký veľký, len 15 tisícin sekundy. Horšie to bolo v porovnaní s Felixom Lochom, na ktorého Jozef strácal takmer 1 desatinu sekundy po úvodných desiatkach metrov. Ninis sa však už na ďalšom meranom úseku začal posúvať vpred. Na trati, kde o rozdieloch okrem chýb rozhoduje aj kvalitný materiál sa náš reprezentant posunul na 25. miesto, ktoré si udržiaval na 2 meraných úsekoch. Ninisovi sa podarilo dosiahnuť jednu z tých vyšších rýchlostí. Rozdiely medzi pretekármi boli naozaj minimálne a preto sa Jožko musel vyvarovať chýb. To sa mu aj skutočne darilo. Už v ďalšej časti sa posunul na 22. pozíciu, ktorú si pri rýchlosti 136.8 km/h udržal nakoniec až do cieľa. Pri čase 53,143 sekúnd, ktorý mu zabezpečil 22. miesto v 1. kole mal pred sebou naozaj náročnú prácu. Na najdlhšej trati sveta totiž strácal na Američana pred ním len 1 tisícinu sekundy a za chrbtom na Ninisa dýchal Lotyš, ktorý zaostával taktiež len o 1 tisícinu sekundy.

2. kolo

Druhé kolo začínalo už za úplnej tmy, o 20:40 miestneho času (17:40 u nás). Poradie, v akom začínali sánkari v prvom kole sa úplne zmenilo a teraz boli znevýhodnení tí sánkari, ktorí začínali medzi prvými. V jednotlivých skupinách sa sánkari poprehadzovali tak, že tí, ktorí štartovali medzi prvými sa mali na trať v 2. kole vydať medzi poslednými. Inak tomu nebolo ani pri našom reprezentantovi, Jozefovi Ninisovi, ktorý mal v 2. kole štartovať v druhej polovici štartovej listiny. To znamenalo, že na Jožka už čakala aj horšia kvalita ľadu.

V druhom kole medzi prvými začínal Felix Loch, keďže v tom prvom bol vyžrebovaný vo svojej skupine až medzi poslednými. A úvod dnešného posledného kola sa mu opäť vydaril. V porovnaní s predošlým výkonom sa však o niečo zhoršil (5. najrýchlejší štart - 4,647 sekúnd). Loch si z toho ale ťažkú hlavu rozhodne robiť nemusel. Už na 2. meranom úseku dokázal svoju stratu na Demchenka nielen zmazať, ale si aj vybudovať menší náskok, ktorý si v ďalších častiach ľadového koryta stále zvyšoval. Od štartu až po cieľ dokázal nakoniec Felix Loch pri rýchlosti 138.7 km/h predčiť favorizovaného Rusa o neuveriteľné 3 desatiny sekundy, keďže v 2. kole predviedol výkon s novým traťovým rekordom - 51,964 sekúnd. Loch tak už pred zajtrajším vyvrcholením mierne naznačil, že zlato pôjde do rúk pravdepodobne jemu.

Demchenko sa v 2. kole vydal na trať až po nemeckom reprezentantovi a teda už bolo jasné, že ho nečaká ľahká úloha. 17. najrýchlejší štart (4,688 sekúnd) bol ale rozhodne lepší, ako ten predošlý, ktorý predviedol v 1. kole. Horšie však bolo, že Demchenko zaostal za svojím hlavným súperom, Felixom Lochom. Už v ďalšej časti ľadového koryta sa tento Rus síce posunul na 11. pozíciu, ale jeho strata na Nemca sa vyštverala na takmer 1 desatinu sekundy. Chyby sa začali kopiť. Na tomto štyridsať dva ročnom sánkarovi sa pravdepodobne začal prejavovať tlak, ktorému musí v domácom prostredí čeliť, pretože v strednom sektore jeho strata na Locha predstavovala už 2 desatiny sekundy. Rýchlosť, ktorú dokázal tento Rus vyvinúť bola opäť jedna z tých najvyšších (138.7 km/h), ale ani to mu nedopomohlo k tomu, aby sa k Nemcovi priblížil. Skôr naopak, Demchenko sa v priebehu jazdu posunul na 3. priečku a neskôr aj na 2., ale s tou sa nakoniec aj musel uspokojiť. Dôležitejšie bolo ale to, že v cieli mu patril čas 52,273 sekúnd, ktorý bol až o 3 desatiny sekundy pomalší ako ten Nemcov. Rus tak bude mať zajtra čo robiť, aby na Felixa Locha nestratil, ale sa na neho dotiahol.

Talian Zöggeler sa v 2. kole vydal na trať hneď po Felixovi Lochovi, teda ako 4. v poradí. Pre držiteľa piatich olympijských medailí sa však jeho jazda začala o niečo horšie, ako tá predošlá. 18. najrýchlejší štart (4,689 sekúnd) bol značne pomalší ako ten z 1. kola. V ďalšom sektore olympijského koryta sa však ukázalo, že trať pripravená pre 2. jazdu by mala byť rýchlejšia. Zöggeler sa posunul na 10. priečku, čím predčil aj Alberta Demchenka. V ďalšej časti v porovnaní s Felixom Lochom výrazne zaostal, ale skúsenému ruskému reprezentantovi dýchal na chrbát. Rozdiel medzi nimi bol menší ako 2 stotiny sekundy. Arminovi patrila 4. pozícia. Zöggeler sa síce dokázal v ďalšom sektore opäť posunúť dopredu, na 3. priečku, ale Rus svoj výkon tiež zlepšoval. Pri rýchlosti 137.5 km/h si Zöggele udržiaval bronzové umiestnenie aj v 2. kole, ale Arminova strata na Demchenka sa zvýšila na 0,5 desatiny sekundy. Do cieľa si Zöggeler medailové umiestnenie bez menších problémov udržal, ale miesto toho, aby sa k Rusovi priblížil, tak za ním zaostal pri 3. najrýchlejšom čase v 2. kole (52,387 sekúnd) o viac ako 1 desatinu sekundy. Zajtra však všetko môže byť úplne inak a skúsený Talian kľudne môže využiť neľahkú situáciu, v ktorej sa momentálne Demchenko nachádza.

Jozef Ninis sa mohol na trať vydať až ako 24. sánkar. Po prvom kole si vzhľadom na časy ostatných sánkarov mohol polepšiť, ale aj pohoršiť. Čakala ho naozaj náročná úloha, ktorá si vyžadovala podobný výkon, aký Ninis predviedol predtým. A to aj naša jednotka v sánkovaní začala robiť. Jozef na úvod predviedol 26. najrýchlejší štart (4.709 sekúnd), ktorý bol veľmi podobný tomu predošlému. O neuveriteľné 2 tisíciny sekundy lepší. Už na 2. meranom úseku si Ninis polepšil na 23. priečku a jeho jazda sa začínala javiť ako lepšia, než tá, ktorú predviedol v 1. kole. Ninis však na fenomenálneho Locha strácal viac a viac a v ďalších častiach olympijskej trati si dokonca prvýkrát v pretekoch pohoršil. Jožko sa prepadol na 24. priečku, hoci časy, ktoré dosahoval boli o takmer 1 desatinu sekundy lepšie ako z 1. kola. Pri rýchlosti 137.6 km/h, ktorá patrila opäť k tým vyšším si ale Jožko Ninis nakoniec dokázal polepšiť. V 2. kole sa v tých úplne najspodnejších častiach ľadového koryta vyšvihol na 21. priečku, ktorá mu patrila v cieli s časom 52,932 sekúnd. Jozef tak vzhľadom na to, v akej pozícii vstupoval do 2. kole predviedol to, čo sa od neho vyžadovalo. Teda veľmi podobná jazda, akú predviedol predtým. Určite sa mu to aj podľa toho, ako sa trať zrýchlila a koľko zaostal v porovnaní s vedúcim mužom, Felixom Lochom, podarilo. Do zajtrajších pretekov tak Jozef Ninis bude vstupovať z 22. miesta. Zaujímavé určite je, že pretekári, ktorí boli pri Jožkovi v priebežnom poradí najbližšie, si v 2. kole pozície vymenili. Jožka predčil Lotyš Kristaps Maurins, ale zároveň za ním zaostal Američan Tucker West. Rozdiely medzi sánkarmi sú zatiaľ naozaj minimálne a preto budú zajtrajšie dve kolá vyžadovať maximálnu koncentráciu, potrebnú pre vyrovnané jazdy. Na olympijskej trati ich bude Jozef Ninis potrebovať ako soľ.

 

Výsledky po prvom súťažnom dni

1. Felix Loch (Nem.) 1:44.149 min.

2. Albert Demchenko (Rus.) 1:44.443

3. Armin Zöggeler (Tal.) 1:44.893

 

...22. Jozef Ninis (Svk.) 1:46.075

 

Vyjadrenie Jozefa Ninisa pre SITA

"Štart bol taký môj priemer. Prvý problém prišiel v trojke a štvorke, tam som musel trochu zapracovať na riadení. Asi najhrubšia chyba, ktorú sme s trénerom zaznamenali, bol skorý nájazd do deviatky. Dovtedy som nemal veľkú stratu, no do cieľa sa to nazbieralo. Inak to nebolo extrémne zlé, sám som bol však prekvapený z času, že som nazbieral až takú stratu," prezradil pre agentúru SITA Jozef Ninis a pokračoval: "Pred druhou jazdou mi tréner povedal, že aby som sa vyvaroval chýb z prvej. Čas bol podstatne lepší, ale asi celkovo zrýchlila aj dráha. S druhým kolom som bol celkom spokojný, no uvidím, čo na to povie tréner. Ak v nedeľu prevediem dve také jazdy, ako v sobotu, budem celkom spokojný. Skúsim sa na to poriadne vyspať. Psychicky som na tom v porovnaní s predchádzajúcimi olympiádami celkom v pohode, vtedy som zažíval ďaleko väčší stres," priznal Jozef Ninis.

 

Vyjadrenie Ľubomíra Micka pre SITA
Tréner Ľubomír Mick svojmu zverencovi vyčítal najmä chyby v prvej jazde. "Tam mal veľké rezervy. Začalo sa to hneď v prvej časti dráhy. Od trojky urobil vlny, do štvrtej zatáčky vošiel trochu neskôr a do päťky zase skôr. Ani štrnástka a pätnástka neboli optimálne. Som však rád, že v druhej jazde zlepšil štart. V nedeľu musí vydať zo seba maximum - štart bez rezerv a obe jazdy naplno," povedal pre SITA Ľ. Mick.

 

Kompletné priebežné poradie nájdete TU...

 

Zdroj: https://sports.yahoo.com/, https://www.teraz.sk/