Altenberg: po dnešnej kvalifikácii bude Jozef Ninis určite útočiť na elitnú päťnástku

17.01.2014 17:46

Nemecký Altenberg sa pomaličky ale isto chystá k vyvrcholeniu, ktorým nesporne sánkarské preteky budú. Tie sa uskutočnia v obidva víkendové dni, tak ako to už býva zvykom. Na mužské preteky sa môžeme tešiť už zajtra. V nich nebude chýbať ani naša jednotka, ktorá v dnešnej kvalifikácii predviedla naozaj kvalitnú jazdu, ktorá nám zvestvuje Ninisov vzostup formy s blížiacimi sa vrcholmi sezóny. 39 sánkarov z mužskej kategórie sa vydalo v ranných hodinách na trať, aby sa prebojovali medzi 18-ku najlepších, ktorá postupovala do zajtrajších hlavných pretekov. Hoci tamojšie ľadové koryto je naozaj dlhé, v dnešnom Pohári národov sme mohli byť svedkami naozaj napínavých pretekov, o ktoré sa postarali predovšetkým tesné rozostupy medzi sánkarmi.

 

Víťazom dnešného kvalifikačného zápolenia sa stal reprezentant z Nórska, Thor Haug Norbech, ktorý sa dá nespochybniteľne označiť za sánkarsku jednotku svojej krajiny. Delené 14. miesto s Inarsom Kivlenieksom v celkovom hodnotení to len potvrdzuje. Už štartom Norbech potvrdil, že v Nórsku sa tejto "disciplíne" naozaj dôkladne venujú. Veď 6. najlepší úvod (7,154 sek.) patril medzi tie najlepšie a na tak dlhej trati v Altenbergu bol výbornou východiskovou cestou. Vzápätí nasledovala pomerne jednoduchá pasáž, v ktorej si tento Nór polepšil na 4. priečku a začal tak útočiť na pódiové umiestnenie. Toto umiestnenie dokázal Norbech fantastickou jazdou, ktorú predvádzal opäť vyšperkovať posunom na 2. priečku, ktorú si držal v nasledujúcich 2 meraných úsekoch. V ľadovom koryte bola dôležitá aj rýchlosť (123.56 km/h), ktorá Norbechovi pomohla na pomerne rovnej trati vyšvihnúť sa do vedenia. To tento mladík dosiahol až v absolútnom cieli, kde sa s časom 54,198 sekúnd postaral o nový traťový rekord a tým potvrdil, že môžeme očakávať naozaj rýchle preteky.

 

Akoby toho nebolo málo, v Pohári národov sa predstavil aj ďalší pretekár svetovej kvality, nemecký reprezentant, Johannes Ludwig. Ten svoju silu prezentoval už v Oberhofe, kde taktiež nastúpil do kvalifikačných bojov, ale len ako sánkar, ktorý do pretekov nepostupuje. Svojím víťazstvom vtedy ale demonštroval svoju silu a určite vedeniu nasadil chrobáka do hlavy, keďže nebol zaradený do A tímu. Do tejto kvalifikácie v Altenbergu už ale vstupoval v inej pozícii. Niet pochýb o tom, že Ludwig je suverénne najlepšie štartujúcim sánkarom v celom sánkarskom kolotoči. Nový štartovací rekord na tamojšej trati, ktorého hodnota bola 7,077 sekúnd mu v porovnaní s niektorými sánkarmi zabezpečil naozaj slušný náskok hneď na úvod samotného výkonu. Preto sa niet čo čudovať, keď jednotlivé merané úseky Johannes Ludwig prechádzal ako absolútne najlepší sánkar. Pri nameranej rýchlosti 123.24 km/h mu stále patrila pozícia vedúceho pretekára, ale jeho odstup od dobiedzajúcich sánkarov nebol vôbec výhrou. Rozdiel medzi ním a dovtedy 2. Nórom Norbechom, ktorý sa stále posúval vpred nebol ani pol desatiny sekundy. Aj ostatní sánkari sa na Ludwiga doťahovali a odstupy sa dali rátať jedine na tisíciny. To, o čom sme sa presvedčili pri samotnom víťazovi sa opäť potvrdilo aj pri tomto Nemcovi. Samotná jazda končí až v cieli a ani u Ludwiga tomu nebolo inak. Veď kým počas svojho výkonu celý čas viedol, po preťatí cieľovej čiary tomu už bolo inak. O všetkom sa rozhodlo na poslednom meranom úseku, kde tento Nemec v porovnaní s Nórom stratil a prepadol sa tak na 2. pozíciu s časom 54,214 sekúnd. Rozdiel medzi nimi bol len 16 tisícin sekundy.

 

Z ďalšieho pódiového umiestnenia v Pohári národov v tejto sezóne sa mohol radovať Rus, Alexandr Peretjagin. Tomu sa hneď na úvod sezóny podarilo v kvalifikačnom zápolení v nórskom Lillehammeri triumfovať a po dlhšom čase sa na pódium dostal opäť. Hoci tomu rozhodne nič nenasvedčovalo. 18. najrýchlejší štart (7,258 sek.) mohol byť rozhodne lepší, veď pre Rusov je táto sezóna možno aj životná. Pre Peretjagina tento štart znamenal hneď na úvod takmer 2 desatinovú stratu na nakoniec druhého Nemca, Johannesa Ludwiga. Tešiť ho mohol aspoň ten fakt, že 18. pozícia mu zaručovala miestenku v hlavných sobotných pretekov. Hneď na ďalšom meranom úseku, ktorý nie je veľmi náročný sa tento Rus dokázal posunúť na peknú 11. priečku, ktorú si držal aj v polovici svojho kvalifikačného výkonu. Rýchlosťou (123.66 km/h), ktorú dosiahol, za tými najlepšími rozhodne nezaostával. Veď už v nasledujúcej pasáži sa tento Rus vyhupol na 6. priečku a od bronzového umiestnenia ho delilo menej ako 50 tisícin sekundy. Pravdepodobne najdôležitejšou časťou celej jazdy budú prejazdy v spodných partiach ľadového koryta, pretože aj pre tohto Rusa sa záver tamojšej trati stal rozhodujúcim. Po jeho úspešnom absolvovaní sa v cieli mohol radovať z 3. miesta s časom 54,300 sekúnd, ktorým o 23 tisícin sekundy predčil 4. Ralfa Palika. Ďalšie odstupy ani netreba spomínať, všetko to bolo natlačené v 1 desatine sekundy.

 

1. Thor Haug Norbech (Nór.) 54,198 sek.

2. Johannes Ludwig (Nem.) 54,214

3. Alexandr Peretjagin (Rus.) 54,300

 

...7. Jozef Ninis (Svk.) 54,432

Jožko Ninis do dnešných menších pretekov vstupoval opäť medzi prvými, so 6 na drese. Na Ninisa tak čakala už tradičná povinnosť, ktorou je vybojovanie si miestenky v hlavných pretekoch. Tie sa uskutočnia už zajtra. Rád by som pripomenul, že Jozef Ninis na tamojšej trati v Altenbergu dve sezóny po sebe obsadil zhodne, 14. priečku. Dovolím si tvrdiť, resp. som presvedčený, že umiestnenie v elitnej 15-ke sa mu podarí dosiahnuť aj tento víkend. Veď kvalifikačný výkon to jasne naznačil. 17. najrýchlejší štart (7,250 sek.) bol lepší aj od toho, ktorý predviedol nakoniec 3. Rus, Alexandr Peretjagin. Pre Jožka to rozhodne nebol zbabraný úvod kvalifikačného výkonu, ba naopak, už štart naznačil, že Ninis by sa mal opäť úspešne dostať do hlavných pretekov. Veď za víťazom z Nórska zaostával len o menej ako 1 desatinu sekundy. Už na ďalšom meranom úseku sa Jožko posunul na 13. priečku a jasne tak ukázal, že jeho sánky smerujú do elitnej desiatky. Odstupy boli naozaj minimálne. Jozef Ninis na tých najlepších strácal okolo 1,5 desatiny sekundy, čo sa dalo v tak dlhom ľadovom koryte hravo dobehnúť. 8. miesto Ninisovi patrilo po absolvovaní približne polovice jazdy. Rýchlosť 123.10 km/h bola opäť jedna z tých najvyšších. Nasledoval predposledný meraný úsek. A prišli veľké veci. Jozef Ninis sa priblížil k víťaznému Nórovi na naozaj nebezpečnú vzdialenosť. Veď 4. miestom útočil na medailové umiestnenie. Jeho odstup od Nóra sa zmenšil na 79 tisícin sekundy a ani za ďalšími najlepšími sánkarmi nezaostával o moc. Veď Jožko sa pohyboval aj pred nakoniec bronzovým Rusom, Peretjaginom. Žiaľ, nakoniec prišla pravdepodobne chybička v tej najdôležitejšej časti ľadového koryta, kde sa dnes lámali preteky pre nejedného sánkara na popredných priečkach. Ani u Jožka tomu nebolo inak. Kým na predposlednom meranom úseku vážne útočil na pódium, v samotnom cieli mu nakoniec patrila 7. pozícia s časom 54,432 sekúnd, ktorý bol o niečo viac ako 2 desatiny sekundy horší ako ten víťazný. Nič sa ale nedeje, treba povedať, že Jozef Ninis splnil to, čo sa od neho očakávalo a hlavne to, na čo je kvalifikácia určená. Teda úspešne si vybojoval miestenku v hlavných pretekoch a dnešným výkonom nám ukázal, že sa máme zajtra rozhodne na čo tešiť.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...