Netradičné preteky vo Winterbergu s nečakaným víťazom a veľkými zaváhaniami

30.11.2013 18:17

V sobotný obedný čas sa mali v dejisku tretieho Svetového pohára, čiže vo Winterbergu, uskutočniť hlavné preteky mužov. Žiaľ, ako je známe, kvalifikovať sa do nich nepodarilo po nešťastnom piatku Jožkovi Ninisovi. Zvláštnosť celého podujatia, nielen pre naše farby, pokračovala aj dnes. Štart prvého kola musel byť pre silné snežné prehánky presunutý až na čas 13:47, čo bol pôvodne už štart druhého kola. Nakoniec bolo rozhodnuté, že celé preteky sa bez slovenskej jedničky pôjdu iba na jedno kolo. Preto je isto škoda, že Jožko sa v týchto jednokolových pretekoch nemohol objaviť, keďže väčšinou mu prvá jazda zvykne vyjsť. Dnes sa mi zdá, že výhodou bolo štartovať medzi prvými, keďže mi prišlo, že trať bola stále pomalšia a pomalšia, na čo doplatili mnohí favoriti, ktorí chybovali.

 

O najväčšie prekvapenie týchto zvláštnych pretekov sa postaral už samotný víťaz. Ten tu síce minulú sezónu dokázal triumfovať, ale medzi juniormi. Nie je ním nikto iný, ako reprezentant z Nemecka, Chris Eißler. Sánkár, ktorý sa do pretekov kvalifikoval zo 6. priečky a vo veku 20 rokov tak mohol nastúpiť na svoju premiéru v seniorskom Svetovom pohári. Tá mu na dnešnej pomalej trati naozaj vyšla. S 8. najlepším štartom (3,838 sek.) sa vydal do ľadového koryta, kde si hneď po štarte dokázal polepšiť na 4. priečku. Eißler štartoval ako 12.-ty v poradí, čo dokázal patrične využiť. Pri veľmi slušnej rýchlosti 133.63 km/h a na náročnej trati dosiahol absolútne najrýchlejší čas, ktorého hodnota bola 52,938 sekúnd, takmer o sekundu pomalšia, ako je rekord trate z minulej sezóny.

 

Zo 100.-tého pódiového umiestnenia v kariére, ktoré taliansky reprezentant avizoval, že by rád dosiahol už v Innsbrucku-Igls, sa Armin Zöggeler mohol radovať až dnes. Zöggeler si dnes teda odnáša z Winterbergu striebornú medailu. Prvýkrát vo svojej kariére sa Armin objavil na pódiu vo veku 19-tich rokov, v roku 1992 v Sigulde. Je to naozaj dlhá doba. Skúsenému Talianovi už dlhšiu dobu nevychádzajú štarty, o čom sa presvedčil aj dnes. 16. najrýchlejší úvod (3,858 sek.) znamenal pre neho stratu 20 tisícin sekundy na vedúceho sánkara. Zöggeler predvádzal už tradične slušnú a bezchybnú jazdu, ale dnešná trať akoby mu nedovolila sa poriadne rozbehnúť, pretože hneď vzápätí sa prepadol na 17. priečku. Až na záver si mohol vydýchnuť, keď pri rýchlosti 134.73 km/h začal zaznamenávať masívny posun vpred. Najprv na 8. priečku a neskôr na vytúženú pódiovú, s časom 52,982 sekúnd. 

 

Pódium uzavrel priebežne vedúci muž celkového poradia Svetového pohára, ďalší nemecký reprezentant, ale už známejší a to David Möller. Ten predviedol celkom slušnú jazdu, kde nie je veľmi čo vytýkať. Po štarte lepšom, ako predviedol vedúci pretekár (7. najrýchlejší - 3,837 sek.) sa Möller už len posúval vpred. Jeho jazda mala vzostupný charakter. Pri rýchlosti 133.43 km/h sa postupne prepacoval na tretiu priečku, zo 6. miesta, cez 4. a dokonca chvíľu figuroval na peknej druhej pozícii, ale pre zaváhanie v absolútne poslednej pasáži sa musel uspokojiť s celkovou treťou priečkou za čas 52,994 sekúnd.

 

1. Chris Eißler (Nem.) 52,938 sek.

2. Armin Zöggeler (Tal.) 52,982

3. David Möller (Nem.) 52,994

Rozdiely dnes, aspoň na prvých priečkach boli neuveriteľne tesné. Elitná pätica sa vtesnala do jednej stotiny sekundy! V jednej stotine sekundy sa objavilo aj ďalších 10 sánkarov, konkrétne od 8. priečky do 17.-tej. So 4. priečkou sa musel uspokojiť Felix Loch, ktorý vzhľadom na jeho schopnosti nepredvádzal veľmi presvedčivú jazdu. Objavilo sa v nej viacero chýb, ktoré v dnešných jednokolových pretekoch rozhodovali. Pri 21. najrýchlejšom štarte mal čo robiť. Horšie dopadla už ruská jednotka, Albert Demchenko, ktorý podobne ako Loch predviedol vo svojej jazde chyby. Tú najväčšiu azda na štarte, pretože na ňom mu patrila 29. priečka s časom 3,907 sekúnd po výraznom ťukanci. Ako 30.-ty štartujúci sa presvedčil o náročnosti a pomalosti trati, pretože nedokázal svoje umiestnenie nijako vylepšiť. Pripísal si hrôzostrašnú predposlednú, 31. priečku. Za ním skončil akurát jeho reprezentančný kolega, Semen Pavlichenko, ktorý sa podobne ako on nedokázal vysporiadať s traťou vo Winterbergu. Pre Rusov preteky vôbec nedopadli slávne. Najlepší Rus sa síce objavil v elitnej desiatke a to na 7. mieste, konkrétne Alexandr Peretjagin, ale ďalší dvaja okrem dvoch spomínaných sa pohybovali za elitnou 20-kou. Dokonca ani rakúským reprezentantom preteky vôbec nevyšli. Tí dopadli podobne mizerne ako Rusi, len s tým rozdielom, že ich najlepší reprezentant takmer uzatváral elitnú 20-ku. Bol ním Reinhard Egger s 18. najlepším výkonom. So svojím predstavením určite neboli spokojní ani dvaja Nemci, 11.-ty Andy Langenhan a až 17.-ty Johannes Ludwig.

 

Výsledky celých pretekov si môžete pozrieť TU...

 

V celkovom hodnotení si za prvé miesto 100 bodov pripisuje víťaz Chris Eißler, pre ktorého sú to prvé body vo Svetovom pohári. 85 bodov za 2. miesto pribudlo na konto Arminovi Zöggelerovi a 70 bodov si odváža vedúci pretekár priebežného poradia, David Möller. Jožko si síce pripísal 7 bodov do celkového hodnotenia, ale z 21. priečky sa posunul na 29. miesto.