35 tisícin sekundy delilo Ninisa od vytúženej päťnástky

18.01.2014 14:34

Diváci v Altenbergu boli dnes svedkami naozaj vynikajúcich pretekov, v ktorých sa to tesnými odstupmi medzi sánkarmi len hemžilo. Na veľmi dlhej trati dnes rozhodovalo každé menšie zaváhanie, pretože rozostupy sa dali rátať len na tisíciny sekundy. O tom sa dnes mohol presvedčiť aj náš reprezentant, Jožko Ninis, ktorý do pretekov vstupoval ako 12. v poradí. Celkovo sa v dnešnom zápolení predstavilo tradične 32 najlepších sánkarov. Podujatie na tamojšej trati dnes zvestovalo, že sa nám pomaličky, ale isto blíži koniec sezóny, pretože sánkari vrámci Svetového pohára budú cestovať už len do Siguldy. Po ich predstavení v Lotyšsku nasleduje absolútny vrchol sezóny, Olympijské hry v ruskom Sochi.

 

Aj do tretice sa z víťazstva na území Nemecka a po vianočnej prestávke radoval ten istý pretekár, Nemec, Felix Loch. Hoci svoj triumf nedosiahol takým fenomenálnym spôsobom, ako tomu bolo v Königssee, jeho dnešné víťazstvo bolo napriek tomu nevídané. Ku všetkému sa dostaneme ale postupne. Prvé kolo pre tohto Nemca začalo naozaj zle. Veď 21. najrýchlejší štart (7,242 sek.) sa dá u neho označiť za katastrofu. Vzhľadom na to, že je to závodník tej absolútne najvyššej kvality a vedúci muž celkového hodnotenia Svetového pohára, tak má určite naviac. Hneď vzápätí po nie príliš vydarenom úvode nasledovalo ešte zhoršenie a veru to nevyzeralo dobre. 24. priečka nebola naozaj lichotivá. Nasledovali časti ako napr. karosel, ktoré boli veľmi dôležité. Tam sa už tento fenomenálny Nemec začal posúvať vpred, konkrétne na 19. priečku. Rýchlosť mal tiež veľmi solídnu (123.30 km/h). Táto jazda, hoci spočiatku vyzerala naozaj zle, dopadla nakoniec azda najlepšie ako len mohla. Loch si mohol s 2. najrýchlejším časom v cieli (54,626 sekúnd) skutočne vydýchnuť. Na jeho víťazstvo to ale tentokrát nevyzeralo.

Druhý výkon započal Felix Loch už lepšie. 8. najrýchlejší štart (7,153 sek.) v druhom kole predstavoval pre neho takmer desatinový rozdiel. Po ňom nasledovala už len jazda ako z veľkej knihy. Vyšvihnutie sa na 2. priečku netrvalo veľmi dlho, pretože už v polovici jazdy sa Loch dostal do vedenia. Jeho čas bol takmer o 3 desatiny sekundy lepší, ako v prvom kole, čo znamenalo, že úspešne zmazal aj stratu na dovtedy vedúceho Rusa, Alberta Demchenka. Loch si opäť pri jednej z najvyšších rýchlostí (123.56 km/h) udržiaval vedúcu pozíciu. Tú si nakoniec úspešne priviezol aj do cieľa s absolútne najrýchlejším časom v druhom kole, ale aj samotného dňa - 54,295 sekúnd. Jeho náskok sa menil už len minimálne. Včerajší rekord Nóra Norbecha ale neprekonal, čím sa ukázalo, že dnes tá dráha taká rýchla nebola.

Víťazstvo doslova z popod nosa dnes ušlo jednému z najskúsenejších sánkarov v celom Svetovom pohári, Rusovi, Albertovi Demchenkovi. Táto veľká domáca nádej pre Olympijské hry v Sochi sa tak ani dnes nemohla radovať z triumfu v hlavných pretekoch. Avšak Demchenka môže tešiť, že s blížiacim sa vrcholom sezóny sa mu darí dosahovať aj lepšie umiestnenia. Veď po 4. mieste v Oberhofe je toto jeho najlepšie umiestnenie v samotnej sezóne a dokonca len prvé umiestnenie na pódiu vrámci Svetového pohára 2013/2014. Rus tak zatiaľ nemal príliš veľa dôvodov k radosti.

19. najrýchlejší čas (7,238 sek.) na úvod bol už pre tohto trochu staršieho sánkara solídnym. Veď ním dokonca predčil aj konečného víťaza, Felixa Locha. Po teda solídnom štarte mala Demchenkova jazda už len vzostupnú tendenciu. Počas jednoduchšej pasáže sa Albert dokázal prepracovať do elitnej desiatky, konkrétne na 10. miesto. Pri rýchlosti 123.65 km/h, ktorá bola jedna z najvyšších, začal potvrdzovať, že v Altenbergu sú veľmi dôležité prejazdy spodných častí ľadového koryta, o čom sme sa mohli presvedčiť už včera v Pohári národov. Demchenkovi po absolvovaní stredného sektoru patrila 8. pozícia. Na vedúceho pretekára strácal len 1 desatinu sekundy, čo bolo dnes naozaj nič. To sa aj hneď ukázalo. Na predposlednom meranom úseku, kde vedel nejeden sánkar získať niečo vo svojej prospech sa Demchenko vyšvihol do vedenia. Nielenže sa vzďaloval do vtedy druhému Langenhanovi, úspešne dokázal vzdorovať aj Felixovi Lochovi, ktorý finišoval naozaj mocne. Demchenkovi tak po prvom kole patrila vedúca pozícia s časom 54,435 sekúnd.

Druhý výkon začal pre Rusa naozaj podobne. 23. najrýchlejší štart (7,262 sek.) bol avšak o niečo horší ako pri prvej jazde. Demchenka určite nemohlo tešiť ani to, že už na ďalšom meranom úseku strácal v porovnaní so svojím prvým výkonom 1 desatinu sekundy. Kým mnohí sánkari predviedli v druhom kole lepší výkon než v prvom, u Demchenka tomu bolo naopak. 22. pozícia nebola veľmi lichotivá. Rus síce v polovici jazdy zaznamenal posun na 20. miesto, ale stále to bolo umiestnenie, ktoré ho mohlo len desiť. Na prvého, Felixa Locha strácal už 3 desatiny sekundy, čo znamenalo, že v pretekoch skončí pravdepodobne na 2. mieste. Rýchlosť 122.54 km/h bola už o niečo nižšia, avšak Demchenka mohol potešiť aspoň ten fakt, že podobne ako v prvom kole, aj v tomto druhom predvádzal veľkú jazdu v posledných sektoroch ľadového koryta. Na predposlednom meranom úseku sa vyšvihol na 5. priečku. Tú už v cieli vylepšiť nedokázal a dosiahol tak o 3,5 desatiny sekundy horší čas ako v prvom kole - 54,788 sekúnd. Demchenko za Lochom zaostal o niečo málo viac ako 3 desatiny sekundy.

 

Po 2. mieste v Oberhofe sa zo svojho ďalšieho pódiového umiestnenia mohol radovať Nemec, Andi Langenhan. Ten tak v Altenbergu dosiahol svoje 2. najlepšie umiestnenie v prebiehajúcej sezóne. Langenhan ako jediný sánkar na pódiu predvádzal aj tomu zodpovedné štarty. Tie boli naozaj na vysokej úrovni, z čoho musel mať radosť určite aj on sám. Hoci sa na pódiu umiestnil ako "najhorší sánkar", dlho to vyzeralo tak, že zrovna Langenhan si vyjazdí prvý triumf v sezóne. 3. najrýchlejší štart (7,109 sek.) bol naozaj fantastický. Týmto podareným úvodom získal náskok už viac ako 1 desatiny sekundy. Už na ďalšom meranom úseku sa vyšvihol na 2. priečku, ale jeho odstup od konkurencie bol stále konštantný. Náskok jednej desatiny sekundy si pri rýchlosti 121.11 km/h držal aj v polovici svojej jazdy. Takýto tesný odstup bol medzi ním a dovtedy až 8. Albertom Demchenkom. Pred Felixom Lochom, ktorému patrila až 19. priečka mal náskok už viac ako 2 desatiny sekundy. Aj napriek tomu to Langenhan nedokázal dotiahnuť do úspešného konca. Už na ďalšom meranom úseku sa ocitol na 2. pozícii a jeho odstup sa znížil. Kým Loch s Demchenkom mocne finišovali, Langenhan chyboval. Po prvom kole sa tak nakoniec musel uspokojiť s 3. priečkou s časom 54,693 sekúnd. Na Locha Langenhan strácal len pol desatiny sekundy, ale strata na Demchenka bola už hrozivejšia, viac ako 2 desatiny sekundy.

Druhé kolo započal Langenhan opäť najlepšie zo všetkých medailistov (5. najrýchlejší štart - 7,132 sek.). Bol to ale štart o niečo horší ako v prvom kole. Hoci sa Andi už na ďalšom meranom úseku dokázal posunúť na 4. priečku, jeho strata v porovnaní s prvým výkonom nepatrne narastala. To znamenalo, že Langenhan si narozdiel od iných sánkarov pohorší, pretože dosahoval čas horší ako pri prvej jazde. Avšak už na ďalšom meranom úseku sa dostal na 3. priečku, ktorú si pri rýchlosti 121.25 km/h úspešne udržiaval. Jeho strata v porovnaní s predošlým výkonom stále nepatrne narastala. Kým v polovici jazdy bol len o 0,5 desatiny sekundy horší, v cieli sa musel uspokojiť s o takmer 1 desatinu horším časom - 54,786 sekúnd. Bol to ale opäť tretí najrýchlejší čas 2. kola. Langenhan tak v porovnaní s Lochom, ktorého mal po 1. kole na dostrel výrazne stratil. Kým v porovnaní s Demchenkom dosiahol o 2 tisíciny lepší čas, na prekonanie ho to v konečnom zúčtovaní nestačilo.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:48.921 min.

2. Albert Demchenko (Rus.) 1:49.223

3. Andi Langenhan (Nem.) 1:49.479

 

...18. Jozef Ninis (Svk.) 1:50.110

Po včerajšej jazde v Pohári národov, kde Jožko Ninis útočil na zisk trofeje, sme mohli určite očakávať jeho útok na elitnú päťnástku. Včerajšia chybička v 14. zákrute, kde to Jožko podľa vlastných slov "poistil" nám ukázala, že Ninis má ešte rezervy, ktoré v dnešných pretekoch mohol určite vyšperkovať. To sa mu určite aj podarilo, ale ku všetkému sa dostaneme postupne. 25. najrýchlejší štart (7.273 sek.) bol jeden z tých horších, ale treba povedať, že to bol Jožkov štandard, ktorý predviedol už pri kvalifikačnom výkone. Netreba ale pripomínať, že rozostupy medzi pretekármi boli naozaj minimálne a teda stratu, ktorú Ninis nabral na úvod mohol hravo dohnať v ďalších partiach ľadového koryta a teda hlavne v tých spodných, kde sa dnes opäť lámal chlieb. Ninis už na ďalšom meranom úseku zaznamenal posun vpred, na 22. pozíciu. Len pre zaujímavosť, Jožko sa pohyboval aj pred Felixom Lochom a od útoku na elitnú desiatku ho delila len 1 desatina sekundy, čo bola približne strata zo štartu. Aj ďalší meraný úsek znamenal pre Jožka polepšenie. 20. priečka mu patrila pri rýchlosti 120.58 km/h, ktorá bola jednou z tých nižších, približne v polovici svojej jazdy. Odhadom azda 10 sánkarov sa nachádzalo v 1 desatiny sekundy, čo znamenalo, že tieto preteky dopadnú buď, alebo. Na predposlednom meranom úseku sa opäť naša jednotka s 12 na dresíku nestratila a posunula sa na 19. miesto, do elitnej 20-ky. Toto umiestnenie si Ninis nakoniec priviezol aj do cieľa, kde mu s časom 55,054 sekúnd patrila 19. pozícia po prvom kole.

Rozdiely boli naozaj dych berúce. Veď za Jožkom sa pohybovali takí sánkari, ako Inars Kivlenieks, Ralf Palik, či 3. muž celkového hodnotenia, Dominik Fischnaller. Z 19. priečky Jožko mohol kľudne útočiť aj na elitnú desiatku. Veď jeho strata na Švajčiara Carigieta po prvom kole, ktorý uzatváral elitnú desiatku predstavovala len 1,5 desatiny sekundy. Od elitnej 15-ky Jožka delilo 0,5 desatiny sekundy. Teda, bolo to naozaj našľapané. Avšak nanešťastie, druhý výkon pre Jožka začal ešte o niečo horšie, ako ten prvý (27. najrýchlejší štart - 7,292 sek.). Jožko sa ale už na ďalšom meranom úseku dokázal posunúť vpred a jeho jazda mala opäť vzostupnú tendenciu. Najprv 24. priečka a neskôr 22. pozícia, čo znamenalo, že Jožko začína dobiehať svoj výkon z prvého kola. Pri rýchlosti 120.75 km/h, ktorá bola vyššia ako v prvom kole, prešiel Jožko predposledný sektor ako 20. najrýchlejší sánkar. 10 tisícin sekundy bol momentálny rozdiel medzi jeho dvoma výkonmi. V cieli sa ale táto hodnota ešte zmenšila, na neuveriteľné 2 tisíciny sekundy, pretože Jožko si v 2. kole pripísal nakoniec pekný 16. najrýchlejší čas, ktorého hodnota bola 55,056 sekúnd. Bol to o neuveriteľné 2 tisíciny sekundy horší čas, než ten predošlý. Pozitívne však, pred blížiacimi sa Majstrovstvami Európy v Sigulde určite je, že Jožko predviedol dve naozaj vyrovnané jazdy. Menej potešiteľné je však to, alebo skôr smolné, že napríklad aj tie 2 tisíciny sekundy Jožka stáli lepšie umiestnenie. 35 tisícin sekundy bola Ninisova strata na sánkara, ktorý uzatváral elitnú päťnástku a niečo málo cez 2 desatiny sekundy odstup od Norbecha na 10. mieste.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Za dnešné víťazstvo si ďalších 100 bodov do celkového hodnotenia pripisuje Felix Loch, ktorý si tak týmto bodovým prísunom už s predstihom zabezpečil víťazstvo v celej sezóne 2013/2014. Pred 2. Möllerom má náskok už 170 bodov, čo znamená, že tento Nemec Locha už predstihnúť nemôže, keďže nás čaká už len jedno podujatie vrámci Svetového pohára. Výrazne si polepšil aj Albert Demchenko, ktorý pred blížiacou sa Olympiádou v Sochi aspoň týmto umiestnením dostal nejaký pozitívny impulz. Za 2. miesto si odnáša 85 bodov. Do elitnej päťky sa dnešným 3. miestom dostal aj ďalší Nemec, Andi Langenhan. Ten za bronz získal 70 bodov.

Jožko Ninis si za 18. priečku, ktorá predstavuje pre neho jeho 2. najlepšie umiestnenie v tejto sezóne pripisuje 23 bodov. Týmto bodovým ziskom potvrdil svoju 23. pozíciu aj v celkovom hodnotení.