Kvalifikáciu zvládol s prehľadom a teraz ho čakajú hlavné preteky, aj tak si počína Jozef Ninis v Amerike

13.12.2013 13:47

V noci, o jednej hodine nášho času sa v americkom Park City konala kvalifikácia, respektíve Pohár národov pre miestenku do hlavných pretekov, ktoré prebiehajú už tradične cez víkend. Jožko Ninis musel opäť kvalifikáciu podstúpiť a zabezpečiť si tak účasť v poslednom podujatí o kvalifikačné body pre Olympiádu v Sochi. Po Svetovom pohári v Park City nasleduje vianočná prestávka a po nej ďalšie podujatia vrámci Svetového pohára sánkarov, v ktorých sa už ale nebude zápoliť o olympijskú miestenku, respektíve body pre ňu. 42 bol počet tých sánkarov, ktorí do Pohára národov zasiahli. Kvalifikovať sa mohlo tradične už len 17 najlepších. Jožko Ninis mal štartovacie číslo 9, takže začínal medzi prvými. Ako si na zámorskej trati počínal, sa dočítate už nižšie.

 

Víťazom sa stal, asi naozaj veľmi prekvapivo, reprezentant z Ruska, konkrétne Stepan Fedorov. Sánkar, ktorý sa prvýkrát v tejto sezóne predstavil až vo Whistleri, kde sa dokázal síce kvalifikovať do hlavných pretekov, ale je okolo neho jeden veľký otáznik. Inak tomu nie je ani teraz, v americkom Park City. Fedorov síce vyhral kvalifikáciu, ale uvidíme, čo sa od neho dá čakať v hlavných pretekoch. K vyrovnaným sánkarom ale rozhodne nepatrí. Isté je však, že v štartoch je naozaj silný, čo potvrdil už v Kanade, kde ale v priebehu svojich jázd na podarené štarty nedokázal nadviazať. Tento Rus nepatrí rozhodne k stáliciam vo Svetovom pohári. Počas kvalifikácie v Park City svoju silnú stránku hneď na úvod potvrdil, keď predviedol pekný, 3. najrýchlejší štart (2,671 sek.). V priebehu jazdy mu na počudovanie už nerobilo problém pokračovať v kvalitnej jazde a na naozaj náročnej trati sa posúval už len vpred. Rýchlosť (134.93 km/h), ktorú dosiahol, bola jedna z najvyšších. Prvú priečku, ktorú si uchmatol hneď po štarte si udržal až do cieľa a mohol sa tak radovať z víťazstva v Pohári národov s časom 45,176 sekúnd.

 

Ďalšie pozície už prekvapením nie sú. Na domácej trati sa zo strieborného umiestnenia mohol radovať Taylor Morris, ktorý túto trať určite dobre pozná. Treba ale povedať, že v kvalifikáciach zvykne predvádzať celkom slušné výkony. 19. najrýchlejší štart (2,745 sek.) síce nepatril k tým najlepším, ale na tak náročnej trati, ako je ľadové koryto v Park City sa čas dá nahrabať naozaj všade, hlavne vďaka správnym prejazdom jednotlivých úsekov. Po štarte nasledujú naozaj technické časti, v ktorých dokázal Morris vyťažiť maximum, posunom na 6. priečku. Dosiahol rýchlosť 134.62 km/h a postupne si ešte dokázal polepšiť. Cez 4. priečku sa prebojoval na 3., aby si v cieli pripísal 2. najrýchlejší čas - 45,254 sekúnd. Na ruského víťaza Fedorova stratil 78 tisícin sekundy.

 

Pódium uzatvára ďalší domáci reprezentant, mladík Aidan Kelly, ktorému sa zatiaľ vždy podarilo do hlavných pretekov kvalifikovať. Veľakrát ale naozaj o chlp. Inak tomu bolo, ale teraz. Avšak nie je sa čomu čudovať. Američan bojoval o svoju miestenku vo víkendových pretekoch na domácej trati, takže by ju mal naozaj poznať. Vcelku solídny, 14. najrýchlejší štart (2,732 sek.) predstavoval síce nejakú stratu na vedúceho Rusa, ale nebolo to nič závratné. Američan sa hneď v nasledujúcom meranom úseku dokázal posunúť na peknú 3. priečku. Tú dokázal ešte vyšperkovať posunom na 2. pozíciu, ktorú si ale pri rýchlosti 131.09 km/h nedokázal udržať až do cieľa. V ňom mu totiž patrila 3. pozícia s časom 45,276 sekúnd. Na víťaza stratil presne jednu desatiny sekundy, ale na reprezentačného kolegu to bolo len 22 tisícin sekundy. Mladík z Ameriky ale dosiahol pekný výsledok, keď sa dokázal umiestniť na pódiu.

 

1. Stepan Fedorov (Rus.) 45,176 sek.

2. Taylor Morris (Ame.) 45,254

3. Aidan Kelly (Ame.) 45,276

 

...9. Jozef Ninis (Svk.) 45,596

A teraz Jožkove predstavenie. To nebolo síce bezchybné, ale dá sa povedať, že s absolútnym prehľadom Jožkovi zaistilo miestenku v hlavných pretekoch. Okom laika si dovolím povedať, že v jazde bola rezerva, ktorú keď Jožko v pretekoch "vyplní", tak sa nám schyluje k naozaj krásnemu výsledku. Ale nechcem predbiehať. Jožko sa na trať vydal medzi prvými. 15. najrýchlejší štart (2,738 sek.) bol solídny, ale vždy to môže byť lepšie. Rozdiely na úvod boli ale naozaj minimálne, pretože už v ďalších úsekoch ľadového koryta sa dalo posunúť o viacero miesto dopredu, ale aj naopak, opačným smerom. Jožko tak aj urobil, keď sa posunul na 10. priečku, ale dovolím si tvrdiť, že zrovna v tomto úseku mal Jožko menšie nedostatky, ktorých keď sa vyvaruje, tak to môže byť naozaj dobré. Jazda nebola v úvode veľmi pokojná a objavilo sa v nej pár menších chýb. Následne prišla Jožkova najsilnejšia pasáž, v ktorej sa posunul na krásnu, 6. priečku. Pri rýchlosti 134.12 km/h si ju ale nedokázal udržať. Veľmi úzka a naozaj záľudná trať v Park City si vyžaduje veľmi pekné prejazdy jednotlivými úsekmi, čo verme, že sa Jožkovi v pretekoch podarí. Pred cieľom Jožkovi patrila 8. priečka. V ňom si ale ešte o jedno miesto pohoršil, konkrétne na 9. pozíciu s časom 45,596 sekúnd. Na víťazného Rusa Jožko stratil síce 0,420 sekundy, ale verím, že v pretekoch tomu bude presne naopak. Úlohu Jozef Ninis do bodky splnil. Kvalifikácia je určená hlavne na to, aby si pretekár vybojoval miestenku v hlavných pretekoch. Takže Jožimu nie je čo vytýkať a táto jazda sa dá označiť za bezproblémovú, z toho hľadiska, že svoj účel splnila. Držte prosím palce! Verím, že Jožko to cez víkend naozaj odpáli. Hlavne, aby si jazdy užíval!

 

Kompletné výsledky nájdete TU...