Kvalifikácia do hlavných pretekov v Königssee bola aj napriek chybe hladká

05.01.2014 23:55

Trať v nemeckom Königssee bola tento týždeň hostiteľom prvého Svetového pohára po vianočnej prestávke a v novom roku 2014. Býva to tak už tradične, že v prvý januárový týždeň sánkari zavítajú zrovna sem. V piatok, po týždni plnom trénovania a vracania sa do kolotoča sánkarskeho športu tej najvyššej kategórie sa pre niektorých sánkarov začali menšie preteky, alebo plnenie istých povinností. V doobedňajších hodinách sa na trať musel vydať aj Jožko Ninis, ktorého čakala povinná jazda za kvalifikovaním sa do hlavných pretekov. Jožko v tréningoch predvádzal jazdy s chybami, ale tréningy sú určené hlavne na to, aby v nich sánkar tieto nedostatky odstránil. To ako sa to Jožkovi počas kvalifikačnej jazdy podarilo sa dočítate nižšie.

 

Absolútnym víťazom tohto kvalifikačného zápolenia sa stal domáci reprezentant, Florian Berkes. Ten do hlavných pretekov seniorského Svetového pohára ešte nikdy nezasiahol a ani napriek tomu, že dosiahol veľmi kvalitnou jazdou triumf v kvalifikácii, nepatril medzi sánkarov, ktorí o miestensku v hlavných pretekoch bojujú. Jeho výkon sa ale ráta a víťazstvo mu nemožno odoprieť, keďže si trofej prevzal aj sám po tomto zápolení. Do pretekov ale ako už bolo spomenuté nezasiahol. Cestu za víťaznou trofejou odštartoval 9. najrýchlejším časom (3,355 sek.), čo nebolo vôbec zlé, keďže rozdiely na úvod boli veľmi drobné a inak tomu nebolo ani v priebehu jazdy. Dá sa hovoriť len o tisícinach sekundy. Aj na ďalších úsekoch Nemcovi patrila 9. priečka, z ktorej sa ale v priebehu jazdy dokázal posúnuť na lepšiu, 8. pozíciu. V karoseli, kde sa zaznamenávala rýchlosť, tento mladík z Nemecka dosiahol naozaj slušnú hodnotu, 132.41 km/h a to rozhodlo, že sa posunul vďaka peknému výkonu na priebežnú 3. pozíciu. Zradné pasáže trate ale ešte nekončili a nasledoval labyrint, v ktorom sa dalo chybovať. Tento sánkar to ale s bravúrou zvládol a v cieli sa mohol radovať z veľmi slušného, najrýchlejšieho času - 49,647 sekúnd.

 

Už tradičným účastníkom kvalifikačných bojov v tejto sezóne je aj rakúsky sánkar, ktorého prítomnosť v týchto pretekoch dokazuje to, že táto sezóna je naozaj nabitá špičkovými pretekármi a dostať sa do hlavných pretekov nie je nikdy jednoduché. Je ním Manuel Pfister, inak sánkar patriaci do elitnej desiatky a držiteľ najvyššej rýchlosti v ľadovom koryte. Pfister predviedol 12. najrýchlejší štart (3,363 sek.), len o 8 tisícin slabší, než víťaz samotný. Rakúšan svoju silu začal v ďalších častiach ľadového tobogánu potvrdzovať, keď sa posunul postupne na 10. priečku, neskôr 5. a pri rýchlosti 132.85 km/h, ktorá bola absolútne najvyššia mu patrila dokonca vedúca pozícia. Pfister ale náskok takmer pol desatiny sekundy nedokázal udržať a na víťazného Nemca nakoniec stratil pri aj tak skvelom čase, ktorého hodnota bola 49,713 sekúnd, 66 tisícin sekundy.

 

Tretiu priečku opanoval veľmi solídny pretekár, mladík z Talianska a brat momentálnej hviezdy Svetového pohára, Kevin Fischnaller. Tomuto mlaďasovi sa ešte nepodarilo dosiahnuť výraznejší úspech, ale treba na jeho obranu povedať, že to ešte môže v pohode prísť. Fischnaller nezačal zrovna najideálnejšie, pretože 27. najrýchlejší štart (3,412 sek.) predstavoval už nejakú stratu na popredné priečky, aj napriek tomu, že rozdiely boli dosť tesné. Stále ale nič nebolo stratené a dôležité bolo hlavne posunúť sa na pozície zaručujúce Fischnallerovi účasť v hlavných pretekoch. To sa mu síce nepodarilo úplne doslova, keďže 19. priečka kvalifikačnou nie je, ale predstavovala rozdiel oproti tej predošlej. Po posune na 18. pozície nasledovalo meranie rýchlosti, ktorá bola naozaj vysoká (132.03 km/h) a Fischnaller si mohol prvýkrát vydýchnuť, pretože sa objavil na 11. mieste. Na dovtedy tretieho Davida Maira strácal takmer desatinu sekundy, ale v cieli ho dokázal o neuveriteľné 2 tisíciny sekundy predčiť. Výsledný čas bol 49,756 sekúnd, len o niečo cez 1 desatinu horší, ako ten víťazný.

 

1. Florian Berkes (Nem.) 49,647 sek.

2. Manuel Pfister (Rak.) 49,713

3. Kevin Fischnaller (Tal.) 49,756

 

...10. Jozef Ninis (Svk.) 49,913


Jožko Ninis do kvalifikačného zápolenia nastupoval medzi prvými, keďže patrí ku kvalitnejším a lepším pretekárom. V konkurencii 35 sánkarov mu patrilo štartovacie číslo 11. Očakávania a ciele boli jasné a to bezproblémové získanie miestenky do hlavných nedeľných pretekov. 16. najrýchlejší čas (3,373 sek.), ktorý Ninis predviedol na štarte, ukázal, že už od začiatku do hlavných pretekov patrí. V porovnaní s víťazným Nemcom bol len o 18 tísicin sekundy horší. V ďalšej pasáži nenasledoval posun, ale skôr upevnenie 16. pozície. V horných častiach, aj napriek nie vzostupnej tendencii Jozef Ninis predvádzal naozaj solídnu jazdu, ktorá ale vždy môže byť lepšia. Približne v polovici výkonu sa Ninis posunul na peknú 11. priečku a v karoseli mu bola nameraná naozaj parádna rýchlosť (131.57 km/h). Po výjazde z karoselu nasledovala pasáž, ktorá zahŕňala aj labyrint, veľmi zradný úsek nemeckého koryta v Königssee, na ktorú doplatil nejeden pretekár. Jožkovi Ninisovi patrila 9. pozícia, ale rozdiely v týchto častiach boli naozaj minimálne, veď sánkar pred ním bol len o 2 tisíciny sekundy lepší. V labyrinte prišlo Jožkove zaváhanie, ktoré skoro spôsobilo to, že bol vymrštený zo svojich saní a mohol sa prevrátiť. Našťastie to všetko dobre dopadlo a Jožko sa len prepadol o jednu pozíciu vzad, na 10. konečné miesto s časom 49,913 sekúnd. Do pretekov postupoval ako 8. najlepší sánkar, keďže dvaja športovci pred ním nebojovali o nedeľnú miestenku.
 

Kompletné výsledky nájdete TU...