Počas dnešných pretekov si Jožko pripísal viacero cenných skalpov aj v podobe strieborného medailistu z olympiády, Davida Möllera a dosiahol tak kvalitnú 15. priečku

09.02.2013 18:13

V sobotné podvečerné hodiny boli na programe mužské preteky vrámci Svetového pohára, v ktorých sa k slovu mal dostať aj Jozef Ninis. Jožko sa do pretekov musel kvalifikovať, čo sa mu 7. miestom podarilo. Do Lake Placid sa sánkári ako súčasť Svetového pohára vrátili po 6 ročnej prestávke. Zaujímavosťou bolo, že v pretekoch chýbal Felix Loch, ktorý mal ťažkosti počas tréningu a pre poranenie jednej ruky radšej neštartoval. V pretekoch sa predstavilo celkom 32 sánkárov, medzi najväčších favoritov už tradične patrili Nemci, ale prekvapiť mohli aj domáci, či samozrejme iní sánkári a tejto dosť náročnej trati. V pretekoch nebola núdza o prekvapenia, čo potvrdzujú prvé tri priečky, na ktorých sa neobjavil ani jeden nemecký zástupca po naozaj dlhe dobe. Američania hostili predposledné podujatie Svetového pohára, celkovo 8.

 

V tomto 8. podujatí sa najviac darilo skúsenému matadorovi z Talianska, Arminovi Zöggelerovi, ktorý predošlé podujatie v kanadskom Whistleri vynechal a vyzerá to tak, že sa mu oddýchnuť naozaj oplatilo. To, že vek už človek nezastaví potvrdzuje Armin Zöggeler vždy na štartoch, ktoré vôbec nepatria medzi tie elitné, ale to sa mu darí vynahradiť skúsenosťami v iných častiach ľadového koryta. 23. najrýchlejší štart (1.790 sek.) patril k tým najhorším, ale hneď na ďalšom meranom úseku sa Armin dostal do elitnej 10-ky, konkrétne na 7. miesto. Na veľmi nevyspytateľnej trati v Lake Placid sa dalo naozaj takmer všade zaváhať, ba naopak získať na súperov. V dôležitej predposlednej pasáži Talianovi patrila už 1. priečka, na ktorú sa dostal zo 4. pozície. 123.45 km/h bola rýchlosť jedna z tých najvyšších, ale ani tá mu nakoniec nepomohla dosiahnuť úplne najrýchlejší čas v 1. kole - 52.369 sekúnd (2. miesto).

Zöggelerova strata na víťaznú priečku, ale nebola taká obrovská, konkrétne niečo málo cez 40 tisícin sekundy. 21. najrýchlejší štart (1.781 sek.) odštartoval Arminovu jazdu za triumfom v dnešných pretekoch. Zöggeler sa hneď vzápätí dostal na 6. pozíciu, neskôr na 4., aby sa mu pri naozaj vysokej rýchlosti 124.13 km/h podarilo dostať sa do celkového vedenia. 52.286 sekúnd bol dnes absolútne najrýchlejší čas dňa, ktorý Armin dosiahol v 2. kole a aj cez chyby neskúseného Fischnallera sa mu podarilo dosiahnuť celkový triumf v dnešných pretekoch.

 

Dominik Fischnaller sa stal strieborným medailistom dnešných pretekov a potvrdil tak slová o tom, že je pravdepodobným nástupcom pomaly končiaceho Armina. Mladík z Talianska si chcel určite napraviť chuť po nie celkom pre neho vydarených Majstrovstvách sveta vo Whistleri. 12. najrýchlejším štartom (1.768 sek.) tak veľa nepokazil a hneď v ďalšej pasáži sa dostal na 10. priečku. Postupne sa posúval vyššie na 7. pozíciu, neskôr 3. a pri rýchlosti 123.79 km/h, ktorá je dôležitá v záverečných pasážach sa mu podarilo dosiahnuť absolútne najrýchlejší čas pre prvé kolo - 52.321 sekúnd.

V druhom kole musel byť mladík určite pod tlakom, keďže mal na dosah životný úspech a mohlo sa mu podariť dosiahnuť najlepšie umiestnenie v kariére, po 3. mieste v nemeckom Königssee. 1.743 sekúnd bola hodnota jeho 7. najlepšieho štartu v 2. kole. Úvodné časti jeho výkonu mu avšak nevyšli podľa jeho predstáv, keď ďalšie dva úseky ľadového tobogánu prešiel na 9. priečke. V jeho jazde sa objavilo viacero chýb, čo plne využil aj skúsený Zöggeler. Fischnaller sa nakoniec posunul na 6. miesto. Rýchlosť 122.52 km/h mu nakoniec pomohla posunúť sa už len na 5. miesto v danom kole s časom 52.546 sekúnd, ktorým si ale s prehľadom udržal striebornú priečku.

 

Aj do tretice medaila potuje do Talianska, konkrétne na konto Davida Maira. Ani u neho nepatria štarty medzi jeho silnú stránku. 1.782 sekúnd bol 19. najrýchlejší štart, po ktorom sa ale po vzore svojich kolegov posúval vpred, na 13. priečku. V polovici svojho prvého výkonu sa už dostal na 8. pozíciu a pri opäť jednej z najvyšších rýchlosti (123.19 km/h) sa prebojoval na 7. priečku. V absolútnom závere sa Mairovi podarilo prekonať ešte 3 sánkárov a dosiahol tak 4. najrýchlejší čas 52.502 sekúnd.

Mairovi druhý štart vyšiel ešte menej, keď bol 25. najrýchlejším sánkárom na úvod (1.799 sek.). Hoci bol Mairov úvod ešte horší ako v prvom kole, jazda mala takmer rovnaký priebeh. Neskôr sa dostal na 16. priečku a v polovici svojho výkonu sa dostal už do elitnej 15-ky, konkrétne na 13. priečku. 122.99 km/h bola jeho rýchlosť dosiahnutá v druhom kole a hoci bola v porovnaní s tou z prvého kola nižšia, Mair zaznamenal dokonca väčší progres. Na predposlednom meranom úseku mu patrila 8. priečka, aby nakoniec v absolútnom závere dokázal svojú pozíciu ešte výrazne vylepšiť na 3. priečku s časom takmer totožným s tým prvým - 52.503 sekúnd.

1. Armin Zöggeler (Tal.) 1:44.655 min.

2. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:44.867

3. David Mair (Tal.) 1:45.005

 

...15. Jozef Ninis (Svk.) 1:45.403

Jožko po fantastických Majstrovstvách sveta chcel na ne určite nadviazať, čo potvrdil hneď od úvodu. 9. najrýchlejší štart (1.763 sek.) patril k tej absolútnej špičke. Potom sa Jožko bohužiaľ prepadol na 11. priečku, avšak jazda bola opticky absolútne bezchybná. Neskôr sa Ninis dostal na 12. priečku v ďalšej časti, na ktorej sa pohyboval aj na ďalšom meranom úseku ľadového koryta. Jožkova rýchlosť 121.87 nepatrila k tým najvyšším, čo určite zohralo úlohu v závere, kde Jožko stratil na svojich súperov najviac a tak sa prepadol na aj tak nádhernú 15. priečku s časom 52.784 sekúnd. Jožkov prvý výkon vyzeral naozaj parádne, avšak nejaké chyby sa počas jeho jazdy vyskytnúť museli, čo sa odrazilo aj na celkovej rýchlosti. Prvú jazdu, ale možno označiť za naozaj podarenú.

Do druhého kola Jožko vstupoval s ambíciami nezhoršiť sa na celkom neznámej trati, na ktorú zvyknú sánkári cestovať málokedy aj vrámci Svetového pohára, preto je tento výsledok o to cennejší. Niektorí sánkári sa sem vrátili po 6 rokoch. Druhú jazdu Ninis započal s lepším štartom (1.760 sek.), ale vrámci 2. kola bol horší, 11. najlepší. Potom sa ale začala spanilá jazda, ktoré bola naozaj fantastická a hodná tých najlepších sánkárov. Jožko sa posunul na krásnu 7. priečku, ktorá mu patrila na 2 medzičasoch. 122.47 km/h bola jeho rýchlosť, ktorá bola teraz už o niečo slušnejšia, aj napriek tomu sa však Jožko prepadol na 15. priečku na predposlednom úseku. Posledná pasáž bola ale v znamení toho Jožka z hornej časti, keď sa dostal na 8. priečku v 2. kole s fantastickým časom 52.619 sekúnd. Jožka v druhom kole predčil Andy Langenhan, za ktorým Ninis celkovo zaostal o 33 tisícin sekundy, ale Jožko naopak predčil Nóra Koppanga. V druhom kole si Jožko naozaj kvalitne zmeral sily s 2. mužom celkového poradia Svetového pohára. Fantastickou jazdou sa Jožkovi podarilo predčiť viacerých elitných sánkárov, medzi nimi boli aj Sam Edney, či strieborný medailista z olympiády David Möller, ďalší Nemec Johannes Ludwig, či aj veľmi silní domáci reprezentanti Joe Mortensen, či Taylor Morris.

 

Kompletné výsledky sú dostupné TU...

 

Prvých 100 bodov v tejto sezóne si na svoje konto teda pripísal Armin Zöggeler, 85 bodov patrí mladému Fischnallerovi, ktorý dosiahol svoje najlepšie umiestnenie v kariére a 70 bodov patrí ďalšiemu Talianovi, Mairovi. Za ďalšie umiestnenie v elitnej 15-ke si Jožko pripísal pekných 26 bodov.