Jožkovi sa síce nepodarilo obhájiť majstrovský titul v štartoch na saniach, zato dosiahol iné víťazstvo

08.10.2013 15:38

Dovoľte mi, aby som Vás oboznámil s poslednými troma týždňami, za ktoré toho Jožko stihol naozaj dosť. 21. septembra Jožko vstúpil do manželského zväzku s Magdalénkou Makovou a verme, že to jeho výkonom v sánkárskom športe len prospeje. Nezostáva nám nič iné, než len popriať všetko dobré do ich spoločnej púte a Jožkovi zagratulovať k jeho najväčšiemu víťazstvu v kariére.

Hneď o týždeň, 28. septembra sa konali už tradičné majstrovstvá Slovenska v štartoch na saniach, ktorých sa zúčasntil aj Jožko Ninis, aj napriek nie priaznivému zdravotnému stavu. Jožko v Starom Smokovci, na sánkárskom štartovacom trenažéri obhajoval svoj titul z piateho ročníka tohto podujatia, kedy sa mu podarilo triumfovať. Štart je azda najdôležitejšou časťou sánkárovhou výkonu v ľadovom tobogáne a od neho sa celá jazda odvíja. Po tom, čo na poslednom ročníku Jožko svoj titul úspešne obhájil, bol opäť pochopiteľne pokladaný za najväčšieho favorita. Súťažilo sa od tých najmladších, až po najskúsenejších, kam Jožko Ninis patrí. Súboje v štartoch na saniach už naozaj naznačujú, že sánkárská sezóna je za rohom.

Čo sa týka samotných výsledkov, každý sánkár okrem tréningových štartov musel podstúpiť 3 ostré štarty, ktorých časy sa nakoniec sčítali a od celkového súčtu sa odvíjal víťaz. Absolútnym víťazom sa stal pretekár, ktorý je súčasťou dvojkárskej posádky, Marek Solčanský. Za ním nasledoval mladý Marián Zemaník, taktiež jazdec dvojok. Až na treťom mieste sa umiestnil Jozef Ninis, ktorý predviedol dosť vyrovnané výkony, ale ako jediný z jazdcov, ktorí sa umiestnili na pódiu sa nedostal pod hranicu 10 sekúnd. O najlepší štart sa postaral Marek Solčanský s časom 9,846 sekúnd a tak si celkom suverénne mohol pripísať triumf o viac ako 5 desatín sekundy. Jeho druhý najrýchlejší štart bol len o 2 tisíciny sekundy pomalší.

Jožkov najrýchlejší čas činil hodnotu 10,032 sekúnd, čo bol 4. najrýchlejší čas v seniorskej kategórii.

 

Celkové poradie medzi seniormi bolo nasledovné:

1. Marek Solčanský (TJ VT) 29,735 sek.

2. Marián Zemaník (Čadca) 30,230

3. Jozef Ninis (SŠŠR) 30,262

Video z podujatia nájdete TU...

 

Presne o týždeň, 5. októbra sa konali v Starom Smokovci kontrolné, resp. vstupné testy, na ktorých Jožko Ninis nechýbal. Tieto testy sú už tradične vyvrcholením suchej, letnej prípravy a vypovedajú o tom, ako sa v tomto období daný sánkár pripravoval. Na testoch sa opäť zúčastnili pretekári rôznych vekových kategórií a čo je pozitívne, u každého jedného bol zaznamenaný posun vpred. Aký rozdiel a u koho bol zaznamenaný už posúdi len samotný tréner a nám zostáva veriť, že Jožkove výsledky patrili k tým najlepším. Týmto by sme mohli suchý tréning sánkárov ukončiť, pretože už zajtra seniorská výprava vyráža do nórskeho Lillehammeru. Predtým sa ešte podarilo šikovným ľuďom, ktorí sa starajú o sánkárský štartovací trenažér v Starom Smokovci zaľadniť tento trenažér, aj napriek nie príliš priaznivým teplotám. Bola to, ale určite veľmi dobrá pomôcka pred "tripom" do krajín so sánkárskými dráhami, pretože ako je všetkým dobré známe, od kvalitného štartu sa všetko v ľadovom koryte odvíja.

Teda, dnes sa už naši sánkári chystali na zajtrajšiu cestu do Nórska, ktoré bude ich prvou zastávkou aj v samotnom Svetovom pohári. Trať v nórskom Lillehammeri nie je až tak veľmi známa, lebo za posledné obdobie preteky Svetového pohára zvykli hostiť iné krajiny. Preto je tento výjazd naozaj dôležitý, pretože už v prvých pretekoch ide o to, získať body do kvalifikačného boja o Olympiádu v Sochi.

Po Nórsku nasleduje hneď zastávka v lotyšskej Sigulde, už tradičnom mieste prípravy našich sánkárov. Po Sigulde nasleduje návrat domov na týždeň. Po tejto príprave sa naši sánkári vydajú na cestu do ruského Sochi, kam všetci smerujú svoju prípravu a formu, pretože sa tu budú konať zimné olympijské hry. Po výcvikovom tábore v Sochi sa naši sánkári aj s Jozefom Ninisom vrátia opäť do Nórska, kde sa ich púť za olympijskými miestenkami môže začať prvými pretekmi Svetového pohára už v polovici novembra.

 

Fotky z prípravy s Jozefom Ninisom:

Nakoniec nám nezostáva nič iné, len popriať každému sánkárovi všetko dobré do sánkárskej sezóny 2013/2014, nech každému jednému vyjde to, čo si pred sezónou stanovil za cieľ a to je pravdepodobne účasť na Zimných olympijských hrách v Sochi!

 

Zdroj: saneprofit.sk