Jožko sa s naozaj úspešnou sezónou rozlúčil fantastickou druhou jazdou na olympijskej trati

24.02.2013 14:41

Už v tradičný víkendový čas sa konali individuálne preteky sánkárov vo Svetovom pohári, v ktorých nechýbal ani Jožko Ninis. Ten si v nich musel zaistiť miesto kvalifikačnou jazdou, čo sa mu aj 8. miestom spomedzi 47 sánkárov podarilo. V 9. podujatí vrámci SP sa predstavilo v hlavných pretekoch 32 sánkárov a medzi nimi aj navrátilec Felix Loch, ktorý v Lake Placid pre zranenie ruky radšej nenastúpil a tak musel v Sochi zabojovať o celkové prvenstvo. Medzi najväčších favoritov okrem Nemcov určite patrili domáci Rusi, ktorí sa do svojej domoviny vydali zo zámoria skôr, aby sa mohli dobre pripraviť na celý súťažný víkend. Na ich nešťastie sa im nepodarilo však ani v jednej disciplíne triumfovať. Úlohu favorita ale potvrdil Demchenko, ktorého od vytúženého zlata na budúcej olympijskej trati delili neuveriteľné 4 tisíciny sekundy. Bol to naozaj pomaly neuveriteľný rozdiel a prekvapujúce bolo, že aj napriek veľmi dlhej trati v Sochi bolo rozostupy medzi sánkármi minimálne a každá drobná chyba sa trestala.

 

Z triumfu v pretekoch na olympijskej trati, ktoré boli prvým ostrejším testom pre toto ľadové koryto sa mohol tešiť jeden zo spolufavoritov dnešných pretekov, Nemec, Andy Langenhan. Ten mal tiež ako takú šancu na celkové víťazstvo v celkovom hodnotení Svetového pohára, ale bolo viac menej isté, že to sa mu získať nepodarí. Takto si mohol pripísať ale strieborné umiestnenie. Langenhan nebol dnes v ani jednom kole najlepším sánkárom, o čom svedčia jeho časy hneď od štartov. Hneď na úvod nič nepokazil (2. najrýchlejší štart - 4.633 sek.), ale dá sa povedať, že na tejto trati boli okrem štartov rozhodujúce aj spodné pasáže ľadového tobogánu, od 11-tej zákruty, kde bola hlavne dôležitá rýchlosť. Langenhan predviedol naozaj dobrú jazdu, ale v tej absolútne rozhodujúcej časti sa z 1. priečky prepadol na 4. miesto s časom 53.729 sekúnd. Avšak víťazný stupienok nebol dnes pre nikoho stratený.

Druhé kolo bolo pre Andyho v znamení horšieho štartu (3. najrýchlejší štart - 4.644 sek.), ale podobne ako v prvom kole, aj tentokrát si hneď na ďalšom medzičase Langenhan polepšil o jednu priečku. Tú sa mu nakoniec podarilo s prehľadom udržať až do cieľa, keď dosiahol čas 53.606 sekúnd, ktorým nielenže zmazal stratu na súperov, ale si aj nejaký náskok vybudoval. Langenhan sa tak mohol radovať z celkového triumfu v dnešných pretekoch.

 

Druhým v poradí bol domáci reprezentant, ktorý bol pravdepodobne sánkárom s najväčšou túžbou triumfovať v dnešných pretekoch. To však na štartoch vôbec nepotvrdzoval, keďže mu nevychádzali podľa predstáv. Prvú jazdu započal so 17. najrýchlejším časom (4.685 sek.) a stratu na iných sánkárov mohol dohnať teda už len v tých najdôležitejších pasážach olympijskej trati. Demchenko začal sťahovať časy na najlepších hneď od začiatku posunom na 15. priečku, ktorú si na ďalší úsek udržal. Potom prišli tie absolútne najdôležitejšie časti, v ktorých Demchenko naplno zabodoval posunom na 6. priečku. V cieli sa už predsalen dostal na pódiové umiestnenie s 2. najlepším časom - 53.686 sekúnd. Takže nádej na zlato v ňom stále žila.

Druhé kolo započal Albert ešte horšie, s 23. najrýchlejším štartom (4.698 sek.) mal pred sebou opäť náročnú prácu. Hneď vzápätí sa dostal na 17. priečku a veľký progres zaznamenal Demchenko v porovnaní s prvým kolom oveľa skôr, keď sa v polovici svojho výkonu dostal na 7. priečku. Albert nakoniec na predposlednom úseku dosiahol ešte rýchlejší čas, čo mu zabezpečilo posun na 4. priečku, ale to bol na jeho smolu posledný posun vpred. 4. miesto s časom 53.653 sekúnd ho muselo uspokojiť, ale nebolo tomu tak, keďže na vytúžené zlato stratil naozaj minimálne 4 tisíciny sekundy.

 

Najväčším súperom Felixa Locha v dnešných pretekoch aj vrámci celkového hodnotenia mal byť David Möller, ktorý ale tieto slová úplne nepotvrdil, keďže nedokázal triumfovať. Nielenže nijako výrazne nezmazal stratu na Locha, ale bol prekonaný aj víťazným Langenhanom a tak sa musel dnes uspokojiť s dvoma tretími priečkami. 4.643 sekúnd bola hodnota 4. najrýchlejšiu štartu v prvom kole, ktorý si na svoje konto pripísal Möller. Jeho jazda bola ako na hojdačke, keďže sa hneď posunul na 3. priečku a vzápätí zaznamenal opäť posun o jednu pozíciu vpred. V tej najťažšej časti ale Möller urobil nejaké menšie chyby a to sa hneď odrazilo aj na jeho čase. Davidovi na predposlednom úseku patrila 7. priečka, ktorú nedokázal s príchodom do cieľa vylepšiť a tak mu čas 53.807 sekúnd zabezpečil akurát tak umiestnenie v TOP 10.

Druhá jazda bola už akoby z iného sveta. Najrýchlejším štartom druhého kola (4.636 sek.) započal svoju "túru" za medailou. Davidova jazda bola bezchybná a v dnešnom dni najlepšieho, čo mal človek možnosť vidieť na každom meranom úseku. Tie prechádzal na 1. priečke a výrazne útočil na medailové umiestnenie. Nakoniec s najrýchlejším časom druhého kola ale aj samotného dňa 53.546 sekúnd Möller zaznemanal progres o 4. priečky vpred na bronzový stupienok, na ktorom stratil tiež naozaj drobných 18 tisícin sekundy na celkové víťazstvo.

1. Andy Langenhan (Nem.) 1:47.335 min.

2. Albert Demchenko (Rus.) 1:47.339

3. David Möller (Nem.) 1:47.353

 

...21. Jozef Ninis (Svk.) 1:47.808

Ako už bolo spomenuté, Jožko nechýbal ani na poslednom podujatí Svetového pohára a tak teda úspešne skompletizoval svoju "zbierku" obehnutých pretekov v tejto sezóne. Preteky v Sochi boli jednými z najdôležitejších v tejto sezóne, pretože táto trať bude budúci rok hostiť olympiádu a tak je každá skúška tohto ľadového koryta nevyhnutná. Jožko, ktorý sa ako už bolo spomenuté musel do hlavných pretekov kvalifikovať nezačal úplne najlepšie. Síce jeho štart patril k tým lepším (14. najrýchlejší - 4.675 sek.), mohol byť lepší. Ľudia sa o tom mohli presvedčiť na vlastné oči, keďže Jožkovi hneď na štarte trochu ustrelili sánky do strany a tam mohol nejakú stratu nabrať. Okrem štartov boli dôležité aj tie spodné pasáže, v ktorých bola nevyhnutná vysoká rýchlosť. Pravdepodobne aj tá bola ovplynená štartom, pretože Jožko sa hneď po ňom prepadol na 20. priečku, vzápätí mu patrila 26. priečka a tesne pred koncom jazdy až 27. miesto. Nakoniec si Jožko na tejto trati s naozaj minimálny rozostupmi pripísal v prvom kole 26. najrýchlejší čas - 54.039 sekúnd a je viac než pravdepodobné, že s ním nebol spokojný.

Druhá jazda bola už v znamení toho Jožka, ktorého sme mohli vidieť predošlé podujatia. 12. najrýchlejší štart (4.676 sek.) bol vydarenejší, keďže sa v ňom neobjavila žiadna výrazná chyba. Po ňom sa síce Jožko prepadol na 14. priečku a neskôr 19. ale v záverčných častiach ľadového koryta Jožko dosiahol naozaj fantastickú rýchlosť, ktorá bola vyššia ako 134 km/h a jedna z najvyšších v dnešných pretekoch. Aj vďaka nej sa posunul na peknú 16. priečku, aby nakoniec v závere zaznamenal ešte posun o jednu priečku vpred na 15. miesto s časom 53.769 sekúnd. Jožko si tak polepšil v porovnaní s prvým kolo o 5 miest a dosiahol tak 21. priečku so stratou pod pol sekundy na víťazného Nemca Langenhana. Rozdiely na tejto trati sú naozaj minimálne a preto toto umiestnenie netreba brať nijako zle. Dôležitá bude samotná olympiáda, na ktorú sa verme Jožko úspešne kvalifikuje.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

Táto sezóna sa nedá označiť inak, ako najúspešnejšia v Jožkovej kariére. Jožko vyrovnal v nej svoje kariérne maximum 10. miestom v Sigulde, kde zajazdil v prvom kole 7. najrýchlejší čas. Zaujímavý bol aj Jožkov výkon v druhom kole na najťažšej trati sveta v Lake Placid, kde si pripísal opäť 7. najrýchlejší čas a prekonal tak aj strieborného medailistu z olympiády Davida Möllera, či aj druhého muža celkového hodnotenia Andyho Langenhana. Na trati, ktorá v roku 2010 hostila olympiádu sa tento rok konali Majstrovstvá sveta, na ktorých obsadil Jožko taktiež fantastickú 15. priečku. Tam ho delilo od lepšej pozície neuveriteľných 5 tisícin sekundy. Tento úspech si treba ale vážiť, keďže na zámorskú trať sa nedostane Jožko každý deň, týždeň, či dokonca mesiac. Jožko týmito peknými výkonmi dosiahol svoje najlepšie umiestnenie v celkovom hodnotení Svetového pohára a to 19. priečku, ktorú dnes potvrdil 20 bodmi.