Jožko sa blysol parádnymi pretekmi!

16.12.2012 14:13

Dnes na Jožka čakali 4. preteky Svetového pohára, ktoré sú na necelý mesiac pre neho poslednými pred vianočnou prestávkou. Jožko sa pred víkendom zúčastnil kvalifikácie, ktorá mu ale príliš nevyšla, pretože 12. priečka nie je to, s čím by mohol byť Ninis spokojný. V pretekoch sa nakoniec predstavilo spolu 32 športovcov z celého sveta. Len pripomeniem, že Sigulda je trať, na ktorej Jožko dosiahol pred ani nie rokom svoje kariérne maximum a to umiestnenie v TOP 10, vďaka 10. priečke. Táto trať je veľmi zdradná a aj náročná pre viacerých sánkárov, no zdá sa, že Jozefovi dosť vyhovuje.

 

Po dlhšej dobe nastala zmena a nemeckú nadvládu sa možno prekvapujúco podarilo prerušiť skúsenému matadorovi z Ruska, Albertovi Demchenkovi. Ten svoj prvý výkon začal aj vzhľadom na jeho vek veľmi slušným štartom (8. najlepší - 4.665 sek.). Demchenko sa hneď posúval vpred, jeho rýchlosť 120.75 km/h bola jednou z tých najvyšších a robustnejší sánkár to náležite využil, posunom na 2. miesto s časom 48.756 sekúnd.

Druhý štart bol horší (16. najlepší - 4.695 sek.), ale na veľké prekvapenie, pravepodobne aj tesnými rozdielmi medzi časmi sa Demchenko hneď na druhom medzičase dostal na 6. pozíciu, čo bol ohromný posun vpred. 120.58 km/h rýchlosť sa postarala o to, že v druhom kole sa mu podarilo dosiahnuť nakoniec absolútne najrýchlejší čas - 48.849 sekúnd, vďaka ktorému sa len o minimálny rozdiel posunul vpred pred súpera z Talianska.

 

Ďalším prekvapením vzhľadom na priebeh tejto sezóny bol aj sánkár na druhej pozícii. Nebol ním žiadny Nemec, ale Talian Armin Zöggeler, ktorý v minulej sezóne nebol taký suverénny a ani v tejto sezóne to nie je úplne ono. Zdá sa, ale, že trať v Lotyšsku mu veľmi vyhovuje, keďže je aj držiteľom jej traťového rekordu. Armin začal tiež s veľmi slušným štartom, len o niečo horším ako Demchenko (9. najlepší - 4.668 sek.) a hneď sa posúval vpred. Vďaka rýchlosti 120.30 km/h si ukoristil pekným tretím najrýchlejším časom v prvom kole (48.797 sekúnd) rovnakú pozíciu. Zöggeler na rozdiel od Demchenka druhý štart až tak nepokazil (10. najlepší - 4.680 sek.) a tiež sa posunul pred niektorých sánkárov, konkrétne na 5. priečku. Rýchlosť 120.22 km/h mu umožnila zaznamenať istý progres, keď v druhom kole dosiahol 2. najrýchlejší čas (48.850 sekúnd) a tým potvrdil veľmi kvalitné strieborné umiestnenie.

 

Bronzová priečka už patrila sánkárovi z Nemecka a to tomu najlepšiemu, Felixovi Lochovi, vedúcemu mužovi celkového poradia. Nemci na lotyšskej trati nie sú až takí suverénni a preto môže byť Loch spokojný s jeho dalším bodovým prísunom. Svoju jazdu započal naozaj podareným štartom (2. najlepší - 4.608 sek.) a všetko nasvedčovalo tomu, že si ide po triumf v prvom kole. Hneď sa dostal na prvú priečku a s dosiahnutou rýchlosťou (120.65 km/h) ju nemal problém udržať. Po prvom kole teda trónil na zlatej pozícii s časom 48.632 sekúnd.

Začiatok druhej jazdy nasvedčoval tomu, že Loch si neohrozene vyjazdí ďalší triumf. Ako jeden z mála sánkárov odštartoval v druhom kole ešte lepšie ako v prvom (2. najlepší štart - 4.594 sek.). Avšak Loch začal mať problémy hneď od úvodu a aj napriek lepšiemu štartu bol časom na druhom medzičase za svojím prvým výkonom. Loch sa síce posunul vpred ale v porovnaní s prvým výkonom jeho strata stále narastala a vyvrcholilo to na konci jazdy po chybe, keď sa prepadol na 6. pozíciu a s časom 49.076 sekúnd zaostal o 4 desatiny za prvým výkonom. Kvôli tomu sa prepadol na 3. priečku.

 

1. Albert Demchenko (Rus.) 1:37.605 min.

2. Armin Zöggeler (Tal.) 1:37.647

3. Felix Loch (Nem.) 1:37.708

 

...10. Jozef Ninis (Svk.) 1:38.346

 

V krásnom svetle sa ukázal náš jediný zástupca v týchto pretekoch Jožko Ninis. Ten tu ani nie pred rokom útočil na umiestnenie v prvej desiatke, ktoré nakoniec aj dosiahol. Dnes bol priebeh jeho pretekov takmer rovnaký, akurát výkony boli v opačnom poradí. Jožko, po nepodarenej kvalifikácii vstupoval do pretekov určite s cieľom, že nemá čo stratiť. 16. najlepší štart nebol vôbec zlý (4.692 sek.) pri konkurencii 32 jazdcov. Jožko hneď na druhom medzičase zaznamenal značný progres na 9. pozíciu, no vzápätí sa Ninis prepadol na 11. priečku. Rýchlosť, ktorú dosiahol (119.72 km/h) nebola až taká vysoká, aj napriek tomu Jožko v nižších častiach ľadového koryta nestratil, ba posunul sa na fantastickú 7. priečku, ktorú obsadil s časom 49.022 sekúnd. Jožko predviedol bezchybnú jazdu a preto si v porovnaní s inými jazdcami dokázal svoj čas vylepšiť, keďže nechyboval v zradných častiach ľadového tobogánu.

Druhé kolo začalo pre Jožka bohužiaľ o dosť horšie. Jeden z najhorších štartov (27. najlepší - 4.744 sek.) neveštil vôbec nič dobré. Hneď po štarte sa Jožko síce posunul na 22. pozíciu, na ktorej sa pohyboval do polovice jazdy. Potom si Jožko polepšil na 16. priečku. Rýchlosť, ktorá bola o niečo nižšia (119.47 km/h) mu nijako závratne nepomohla vylepšiť čas a Ninis v druhom kole obsadil nakoniec 15. priečku s časom bohužiaľ o tri desatiny horším, aký dosiahol v prvom kole (49.324 sekúnd). Jožka to možno trochu zamrzí, pretože 3 desatiny sekundy nie sú príjemnou stratou a obzvlášť, keď pred Jožkom skončil Kindl o pol desatiny sekundy. Aj tak možno tento víkend označiť za Jožkov najúspešnejší v kariére, keď dosiahol po druhýkrát svoje maximum a to parádne umiestnenie v TOP 10! Verme, že sa Jožko vpred ešte posunie!

 

Podrobné časy nájdete       TU      ...

 

Plný bodový prísun 100 bodov si za víťazstvo odnáša Albert Demchenko, druhý Zöggeler sa musí uspokojiť s 85 bodmi a Lochovi pribudlo ďalších 70 bodov. Jožko sa v celkovom hodnotení posunul vďaka 36 bodom opäť vpred.