Jožko absolvoval už aj Bona Cup v Kremenci vrámci letnej prípravy na sezónu 2013/2014

23.08.2013 00:54

Deň 14.8., teda streda minulého týždňa bol dátum, ktorý naznačoval, že sa bude konať letný pohár pod hlavičkou medzinárodnej sánkárskej federácie (FIL). Jednalo sa totiž o dátum odchodu našich sánkárov, vrátane Jozefa Ninisa, na Ukrajinu, kde sa tento rok mal opäť uskutočniť Bon Cup v Kremenci. Čo sa týka všeobecných informácii, Ukrajinci organizovali tento rok už 13. ročník. Pretekalo sa na trati dlhej približne 1000 metrov, ktorá zahŕňala okolo 10 zákrut. Okrem pretekania čakal na sánkárov aj pekný otvárací ceremoniál, o ktorom viac nájdete TU. Súťažilo sa vo viacerých kategóriach, od najmladších žiakov až po tých najskúsenejších seniorov, kam patril aj Jožko Ninis. Keďže bola účasť naozaj hojná, bolo potrebné sa aj náležite pripraviť.

 

Trať mali sánkári k dispozícii nasledujúci deň, 15.8. - štvrtok, od približne deviatej hodiny rána do ôsmej hodiny večer. Na programe boli celý deň tréningy. Nasledujúci deň program odlišný príliš nebol a na rade boli oficiálne tréningy, tiež od deviatej hodiny rána. O 21-vej večer prišlo na radu "žrebovanie" štartovných čísel, aby bolo všetko pripravené na nasledujúci vrchol na Ukrajine, čím boli preteky.

Čo sa týka účasti, tá bola naozaj hojná. Vrámci mužov sa pretekov zúčastnilo neuveriteľných 131 sánkárov, u žien sa predstavilo 35 súťažiacich. Pánske a dámske preteky sa išli spolu s tými juniorskými, takže na trati bolo naozaj plno. V ostatných, teda nižších kategóriach si sily zmeralo, tak od oka zhruba 200 pretekárov, medzi žiakmi aj juniormi spolu.

 

V sobotu, 17.8. boli teda na programe preteky. Súťažný deň rozbehli závody žiakov a žiačok v B a C kategórii, potom nasledovali preteky žien zároveň s juniorkami a od 14-tej hodiny sa k slovu dostali aj muži, vrátane Jozefa Ninisa s juniormi. Po dvoch hodinách mužských pretekov nasledovali preteky žiakov a žiačok kategórie A, ktoré uzatvárali súťažný deň. V nedeľu boli na programe už len tímové preteky a následné predstavenie jednotlivých výsledkov. Do tímových pretekov ale Jožko Ninis nezasiahol.

Ako bolo už spomenuté, k slovu sa Jožko Ninis dostal v sobotu, po 14-tej hodine, v čase, kedy zvykne najviac "pripekať", ale teplo stále nedosiahne svoje najvyššie hodnoty. Jožkovi Ninisovi sa medzi 131 sánkármi ušlo štartovné číslo 11 a to sa zdá, nebola veľká výhoda. V lete, kedy je možné pretekať len na kolieskových saniach, sú okrem sánkárových schopností veľmi dôležité aj počasie a teda aktuálne podmienky, aké je teplo a pod. Aby všetko do seba naozaj zapadlo, človek musí mať aj náležité šťastie, čo len ťažko ovplyvní. Aby mohol sánkár dosiahnuť najrýchlejší čas, nesmie svoju jazdu absolvovať v chlade. Samotnému sánkárovi a jeho náčiniu sa skôr hodí teplo, ktoré zabezpečí, že sa kolieska na sánkách dokážu točiť rýchlejšie. Keď kolieska zahriate nie sú, nie je možné ani dosiahnuť absolútny vrchol a to samotný pretekár už len ťažko ovplyvní. Každý sánkár chcel určite dosiahnuť čo najlepší výsledok, či sa to Jožkovi Ninisovi podarilo, to posúďte sami. Jožko patril určite medzi najväčších favoritov ako jednotka našej výpravy. Okrem merania síl s ostatnými sánkármi si Jožko mohol aj kvalitne zatrénovať a využiť teda ďalšiu možnosť vrámci prípravy na sezónu 2013/2014, ktorých rozhodne nie je veľa. Je na každom pretekárovi ako k tomu pristúpi a som si istý, že Jožko si túto možnosť cení.

Preteky mali pekné medzinárodné obsadenie, okrem Slovákov sa v nich predstavili aj Česi, Ukrajinci, Slovinci, Rusi, Bulhari, Poliaci, či reprezentanti z Moldavska. Z triumfu na Ukrajine v Kremenci sa mohol radovať domáci pretekár Andrij Mandzij, ktorý tu obhajoval prvenstvo z minulého ročníka. Ten si triumf zabezpečil hlavne druhou jazdou (29,955 sek.), ktorej čas bol rozhodne najlepší a pravdepodobne jediný pod 30 sekúnd. Druhý skončil už slovenský reprezentant Marián Zemaník, ktorý predviedol dve celkom podobné jazdy, ale hlavne čas tej prvej (30,119 sek.), mu zabezpečil striebornú priečku, keďže bol jeden z najlepších v prvom kole, ak nie najlepší. Tretiu priečku obsadil ďalší Slovák, ktorý jazdí Svetový pohár vrámci dvojkárov, Marek Solčanský, ktorý predviedol jazdy podobné tým od Mariána Zemaníka. V druhom kole si pripísal štvrtý najlepší čas (30,226 sek.).

Na nie príliš obľúbenej štvrtej priečke skončil Jožko Ninis, ktorý zvykne predvádzať vyrovnané jazdy. V prvom kole bol od neho lepší len strieborný Marián Zemaník. Jožko v ňom teda dosiahol druhý najrýchlejší čas (30,271 sek.). V druhom kole Jožko opäť predviedol jazdu podobnú tej Zemaníkovej, ale opäť niečo na neho stratil (31,588 sek.), čo ho v konečnom zúčtovaní zaradilo na 4. priečku.

 

1. Andrij Mandzij (Ukr.) 1:01.399 min.

2. Marián Zemaník (Svk.) 1:01.638

3. Marek Solčanský (Svk.) 1:01.729

 

... 4. Jozef Ninis (Svk.) 1:01.859

Toto je spoločná fotografia slovenských sánkárov, ktorí do Ukrajiny vycestovali. Zľava: Branislav Regec, Karol Stuchlák, Marián Zemaník, Vierka Gbúrová, Marek Solčanský, Jozef Petrulák. Vpredu Jožko Ninis a syn reprezentačného trénera Ľubomíra Micka, ktorý fotku vytvoril.

 

Kompletné výsledky nájdete TU... (medzi fotkami pod článkom)