Jozefova kvalifikácia pre nedeľné preteky

23.11.2012 13:47

Tak ako býva zvykom sa dnes, čiže v piatok uskutočnil Pohár národov, tzn. kvalifikácia na víkendové preteky. V nej nechýbal ani Jozef Ninis, ktorý si mohol prvýkrát v sezóne vážnejšie zmerať sily s ostatnými konkurentmi. V kvalifikácii nechýbali ani takí silní sánkári ako sú Victor Kneyb, Sam Edney, či Inars Kivlenieks, ktorí pravidelne bojujú o umiestnenia v TOP 10, resp. tam majú miesto. Spomedzi 52 sánkárov sa ich prvých 17 mohlo dostať do hlavných pretekov, ktoré sa uskutočnia v nedeľu.

 

Už k najväčším favoritom patrili spomínaní športovci, ktorí očakávania celkom splnili. Stále sa zlepšujúci Lotyš, Inars Kivlenieks potvrdil, že patrí k tým najlepším, keď zajazdil absolútne najlepší čas. Jeho štart s časom 5.390 sekúnd patril k tým vôbec najrýchlejším na trati celkovo, aj za predošlé ročníky. Nebolo teda pochýb, že bol aj v dnešných pretekoch najrýchlejší. Rýchlosť sa mu vďaka podarenému úvodu podarilo navýšiť aj v ďalších častiach ľadového koryta a priemerne patril k tým najrýchlejším (127.32 km/h). Na všetkých medzičasoch sa pohyboval na prvej priečke a tak dosiahol absolútne najlepší čas, 50.484 sekúnd.

 

Druhé miesto obsadil taktiež výborný sánkár, Kanaďan Sam Edney. Jeho štart bol 4. najlepší (5.414 sek.), ale hneď v prvom sektore sa celkom priblížil prvému Lotyšovi. Počas jazdy sa pohyboval priemernou rýchlosťou okolo 126.64 km/h a Kivlenieksovi dýchal na chrbát. Všetky úseky prešiel na 2. pozícii a nezmenilo sa to ani v cieli, do ktorého dorazil v čase 50.629 sekúnd.

 

Americký zástupca Chris Mazder sa umiestnil na 3. priečke. So 6. najrýchlejším štartom (5.423 sek.) nič nepokazil a jeho jazda bola ako na kolíske. Hneď na prvom medzičase sa posunul na 3. miesto, potom sa prepadol na 4. priečku a vzápätí, aj vďaka jednej z najvyšších rýchlosti v koryte (127.12 km/h) sa vrátil na bronzové umiestnenie. V cieli si teda ukoristil 3. najlepší čas, 50.671 sekúnd.

 

1. Inars Kivlenieks (Lot.) 50.484 sek.

2. Samuel Edney (Kan.) 50.629

3. Chris Mazder (Ame.) 50.671

 

...5. Jozef Ninis (Svk.) 50.772

 

Tešiť nás ale určite môže predvedený výkon Jozefa Ninisa, ktorý sa vo veľmi početnej kvalifikácii prezentoval fantastickou jazdou. Štart mal 7. najrýchlejší (5.429 sekúnd), čím ešte potvrdil, že musí na začiatku svojich jázd niečo vycibriť. Potom sa, ale Jožko vyrovnanou jazdou posúval zo 7. pozície vpred. Podarilo sa mu vyvinúť jednu z najvyšších rýchlostí, 126.70 km/h, čo mu umožnilo sa porovnávať s tými absolútne najlepšími. Nakoniec sa posunul na krásne 5. miesto, s časom 50.772 sekúnd. Za Kivlenieksom zaostal len o niečo cez 2,5 desatiny sekundy. Verme, že Jožko svoj výborný výkon z kvalifikácie napodobní aj v pretekoch, ktoré sa uskutočnia v nedeľu, o desiatej hodine a budete ich môcť sledovať aj na programe Eurosport 2. Držte palce, Jožko si to určite zaslúži!!!
 

Výsledky nájdete TU...