Jozef Ninis si fenomenálnym štartom zabezpečil miestenku do pretekov aj v Oberhofe

10.01.2014 21:34

V piatok, čiže včera, približne hodinu po obede sa v Oberhofe uskutočnila kvalifikácia pre mužov do hlavných nedeľných pretekov. Zúčastnil sa jej aj Jožko Ninis, ktorý si v konkurencii 36 sánkarov nepočínal vôbec zle. Treba ale poznamenať, že v Oberhofe tieto boje o miestenku prebiehajú inak, atraktívnejšou formou aj pre divákov. Pretekov, alebo inak povedané, tzv. šprintu sa vždy zúčastnia aj predkvalifikovaní sánkari, ktorí vždy prilákajú ľudí. Len pre zaujímavosť, rozdiel medzi klasickým Pohárom národov a týmto šprintom je vo forme štartu. Kým dajme tomu aj na pretekoch, alebo Pohári národov v inej destinácii má sánkar k dispozícii 30 sekúnd na zahájenie svojho štartu, v šprinte je tomu inak. Sánkar započuje 2 zvukové signály a po tom druhom musí svoju pozornosť zbystriť, pretože v rozmedzí 5 sekúnd zaznie povel, na ktorý musí čo najrýchlejšie zareagovať. Vtedy sa otvoria dvierka na štartovacej bránke.

V článku sa budeme venovať len sánkarom bojujúcim o miestenku v hlavných pretekoch. Do nedeľných bojov postupovalo 18 najlepších. Z ich pohľadu to vyzeralo nasledovne.

 

Absolútne najlepším na tiež celkom záľudnej a pomerne dlhej trati v Oberhofe sa stal reprezentant z Nemecka, Johannes Ludwig. Ten sa stal síce víťazom tejto kvalifikácie, ale v hlavných pretekoch sa nepredstaví, pretože nemecký káder je naozaj nabitý kvalitnými sánkarmi. A k tomu Ludwig nepodáva v pretekoch najlepšie výkony. V Pohári národov, kde boli naozaj tesné rozdiely sa na neho ale šťastie usmialo. Sánkar s azda najlepšími štartami v celom poli svoje kvality potvrdil aj v Oberhofe. Jeho reakcia na signál bola 2. najrýchlejšia (2,165 sek.), čím položil základný kameň pre jeho úspech. V ďalších partiach ľadového koryta dokázal na svoj podarený úvod posunom na vedúcu priečku nadviazať a na celkom kľukatej trati pri rýchlosti 115.14 km/h si túto pozíciu úspešne udržal až do cieľa. S časom 46,579 sekúnd Ludwig opanoval tieto kvalifikačné boje len o 66 tisícin sekundy pred druhým najlepším.

 

Aj na druhej priečke sa ocitol nemecký reprezentant, Julian vo Schleinitz, ktorý ale do pretekov už zasiahne. Po jeho nepríjemnom páde v rakúskom Innsbrucku-Igls to s ním nevyzeralo dobre a veru si aj dal prestávku od sánkovania na tej najvyššej úrovni na nejakú dobu. Po 4 vymeškaných Svetových pohároch, medzi ktorými bola aj vianočná prestávka sa do kolotoča sánkovania vrátil tu v Oberhofe. A výkon to bol veru slušný. Síce 9. najlepšia štartovacia reakcia mohla byť lepšia (2,192 sek.), no nič ňou nepokazil a stále by do pretekov postupoval. Schleinitz svoju priečku začal ale postupne vylepšovať. Približne polovicu výkonu mu patrila 4. pozícia, čo by ale na ocenenie z pódia pochopiteľne nestačilo. S tým sa ale neuspokojil a pri celkom slušnej rýchlosti 114.67 km/h sa na posledných dvoch meraných úsekoch vyšvihol na striebornú pozíciu. Tá mu patrila aj v cieli, kde zaostal za víťazom o 66 tisícin sekundy s pekným časom - 46,645 sekúnd.

 

Tretie miesto putuje do Lotyšska, konkrétne Inarsovi Kivlenieksovi, sánkarovi jazdiacemu vo veľkej pohode, o čom sme sa mohli presvedčiť aj v Königssee. V Oberhofe predviedol ešte lepšiu reakciu ako sánkar na 2. mieste a 6. najlepším štartom (2,189 sek.) ukázal, že zabojuje o umiestnenie na pódiu. Avšak na ďalšom úseku prišiel prepad vzad, na 8. pozíciu. Ale nezostalo len pritom a hneď vzápätí svoje zhoršenie Kivlenieks odčinil a dokázal svoju priečku vylepšiť posunom na 5. miesto. To si držal na dvoch meraných úsekoch a keď mu bola nameraná jedna z najvyšších rýchlostí (115.65 km/h), prišiel zásadný posun. Keďže sa mu posledný sektor podarilo zajazdiť naozaj kvalitne, v cieli sa mohol radovať z 3. najrýchlejšieho času - 46,670 sekúnd. Kivlenieks sa tak po vzore Juliana von Schleinitza predstaví v pretekoch.

 

1. Johannes Ludwig (Nem.) 46,579 sek.

2. Julian von Schleinitz (Nem.) 46,645

3. Inars Kivlenieks (Lot.) 46,670

 

...17. Jozef Ninis (Svk.) 47,101

Jožko Ninis do šprintu vstupoval medzi prvými, s číslom 16 na drese, čo znamenalo, že je zaradený medzi tých najlepších sánkarov. Svoju veľmi silnú stránku, ktorú pravidelne ukazuje aj v tímových pretekoch, kde je dôležitá štartovacia reakcia po prevzatí štafety od kolegu, ukázal aj tu v Oberhofe. Absolútne najrýchlejším štartom (1. miesto - 2,160 sek.), ktorým predčil aj suveréna v tejto "disciplíne", Johannesa Ludwiga, vstúpil do svojho kvalifikačného zápolenia. Pre Ninisa to teda ani lepšie začať nemohlo. Žiaľ, hneď vzápätí, na 2. meranom úseku sa Ninis prepadol na 10. priečku, ktorá mu ale stále zaručovala postup do hlavných pretekov. Aj v ďalšej časti ľadového koryta si Jožko Ninis túto pozíciu udržiaval. Síce mu bola nameraná jedna z absolútne najvyšších rýchlostí - 115.05 km/h, na posun vpred to už nestačilo. Obzvlášť kritické pasáže pre Jožka Ninisa sú v Oberhofe tie v dolných úsekoch ľadového koryta, o čom sa pravdepodobne opäť presvedčil aj tentokrát. Minulú sezónu sa Jožkovi v hlavných pretekoch nepodarilo ani raz prejsť tieto úseky bez chyby a inak tomu vtedy nebolo ani v tímovom zápolení. Teraz, v Pohári národov sa Jozef Ninis prepadol na 13. pozíciu, čím sa ale stále kvalifikoval do hlavných pretekov. Žiaľ, kým prišiel do cieľa, jeho umiestnenie sa stále zhoršovalo a s konečnou 17. pozíciou sa musel tak, či tak uspokojiť, pretože mu zaručovala miestenku v nedeľných hlavných pretekoch, ktoré budú dôležitejšie. Ninisov čas mal hodnotu 47,101 sekúnd. Medzi sánkarmi postupujúcimi do pretekov obsadil 14. miesto a tak s prehľadom zvládol to, čo sa od neho v Pohári národov očakávalo. Od lepšej pozície Ninisa delilo len 9 tisícin sekundy. Na ďalších miestach boli rozostupy tiež minimálne.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...