Jozef Ninis sa stále drží medzi pätnástimi najlepšími sánkármi aj po pretekoch v Königssee

07.01.2013 10:31

Tento víkend boli na programe po dvojtýždňovej prestávke ďalšie preteky vrámci Svetového pohára mužov, ktorých sa zúčastnil aj Jozef Ninis. Ten na základe celkového umiestnenia, kde patrí medzi TOP 15 najlepších sánkárov sa nemusel zúčasniť Poháru národov, čo je kvalifikácia, ale ako náhradu mal k dispozícii tréningové jazdy. Do pretekov tak ako býva zvykom nastúpilo 32 sánkárov, z nich 17 musel podstúpiť kvalifikáciu a tých zvyšných 15 už malo účasť v pretekoch istú. Jožko určite povzbudený krásnym výsledkom zo Siguldy dúfal v podobný úspech aj v Nemecku.

 

Samotné preteky už nemali taký tradičný priebeh ako je to na túto sezónu dané. V Sigulde síce tiež nevyhral Nemec, túto sa mu to už podarilo, ale pódium bolo zastúpené vo viacnárodnom zložení. Prvé víťazstvo v tejto sezóne si teda pripísal domáci jazdec, David Möller. Jeho jazdy boli naozaj fantastické a v prvej po piatom najlepšom štarte (2.293 sek.), bolo viacmenej jasné, že sa pobije o víťazstvo. Möllerovou silnou stránkou bola rýchlosť dosiahnutá v koryte (132.10 km/h), vďaka ktorej sa mu sa podarilo v prvom kole dostať na prvú priečku s časom 49.744 sekúnd. Najbližšie mu bol akurát nemecký sánkár Julian von Schleinitz, ktorý bol dovtedy na prvej priečke a staral sa tak o príjemné rekvapenie pre domácich.

Möller druhú jazdu započal ešte úspešnejšie (3. najrýchlejší štart - 2.287 sek.) a taktiež sa posúval vpred vďaka veľmi vysokej rýchlosti (131.66 km/h). V spodnej časti bol ale sánkár, ktorý ho rýchlostne dokázal prekonať a David si tak v druhom kole pripísal "len" druhý najrýchlejší výkon s časom 49.782 sekúnd.

 

Na druhom mieste sa teda neumiestnil žiadny domáci pretekár, ale sánkár z Ruska, Albert Demchenko, ktorý bol po triumfe zo Siguldy určite pri chuti. Demchenkove štarty patrili do druhej polovice štartovacieho poľa. V prvom kole ako 18. najrýchlejší sánkár (3.358 sek.) započal svoju jazdu, ale vďaka rýchlosti, ktorú bol schopný vyvinúť sa posúval vpred (131.85 km/h). V konečnom zúčtovaní mu to vynieslo 4. priečku v prvom kole s časom 49.828 sekúnd. Rozostupy na čele pretekov boli naozaj minimálne a každá drobná chyba sa trestala.

Druhé kolo Demchenko začal dokonca ešte o niečo horšie ako to prvé (19. najlepší štart - 3.360 sek.), ale jeho rýchlosť bola tentokrát skoro absolútne najvyššia v ľadovom koryte a hlavne predčil víťaza (131.97 km/h). Vďaka nej si dokázal v druhom kole pripísať triumf, pretože spodné časti ľadového tobogánu zajazdil naozaj bravúrne a len tesne prekonal Möllera (49.762 sekúnd). Demchenko sa tak vďaka nej posunul na striebornú pozíciu.

 

Tretie miesto bolo absolútne najväčším prekvapením a pre Talianov možno potešením, že budú mať adekvátnu náhradu za pomaly končiacu legendu sánkárskeho športu Armina Zöggelera. Bronzové umiestnenie si totiž ulovil mladý sánkár z Talianska, Dominik Fischnaller. Ten predviedol dve celkom vyrovnané jazdy. 10. najlepším štartom (3.334 sek.) začal celkom solídne, ale väčšina pretekárov, čo bojovala o pódiové umiestnenie odštartovala s časom pod 3 sekundy. Fischnaller ale v prvom kole predčil dokonca aj víťazného Möllera (132.15 km/h) a tak sa vďaka výborným prejazdom úsekov posunul na fantastickú 5. priečku v prvom kole s časom 49.839 sekúnd.

Druhá jazda začala skoro rovnako, keď s časom 3.335 sek. vstúpil do 2. kola ako 12. najrýchlejší sánkár. 131.77 km/h bola rýchlosť, ktorú dokázal vyvinúť a postupne sa tak posúval aj on vpred cez sánkárov, ktorí v druhom kole chybovali. S časom 49.908 sekúnd predviedol 4. najlepší výkon v danom kole, no celkovo mu to vynieslo dokonca umiestnenie na pódiu.

1. David Möller (Nem.) 1:39.526 min.

2. Albert Demchenko (Rus.) 1:39.590

3. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:39.747

 

...15. Jozef Ninis (Svk.) 1:40.756

Preteky začali pre nášho zverenca naozaj parádne. Jožko, ktorému sa v štartoch prilíš v tejto sezóne nedarilo preukázal hneď na úvod jasné zlepšenie a tým len potvrdil svoje slová, že na nich počas Vianočného obdobia ustavične pracoval. V prvom kole s výborným 13. najrýchlejším štartom (3.340 sek.) vstúpil do ľadového koryta. Potom sa ale Jožko hneď prepadol na 19. priečku a vyvrcholilo to v nižších partiach ľadového koryta, kde Jožko urobil pred koncom chybu. Rýchlosť dosiahol naozaj slušnú (130.36 km/h), ale s výkonom ani on sám nebol spokojný, keďže pred koncom ho to počas jazdy trochu odhodilo a tak sa musel Ninis uposkojiť s 22. najlepším výkonom po prvom kole s časom 50.447 sekúnd.

Bolo jasné, že Jožko teda spokojný so svojim priebežným umiestnením určite nie je, čo sa potvrdilo hneď na úvod. V druhom kole predviedol fantastický 10. najrýchlejší štart (3.332 sek.) a aj tie najnáročnejšie horné pasáže dokázal bravúrne prejsť. Počas jazdy sa pohyboval okolo 15. priečky. S rýchlosťou 130.50 km/h, ktorá bola teda o niečo vyššia ako pri prvom výkone bol odhodlaný vyvarovať sa rovnakej chyby v dolných partiach trate, čo svojou jazdou aj sám potvrdil, keďže ju tentokrát dokázal bezchybne prejsť. V druhom kole Jožko predviedol 13. najrýchlejší výkon, 50.309 sekúnd a tak sa dokázal posunúť o 7 priečok vpred na celkovú 15. pozíciu. Chyba v prvom kole Jožka veľmi mrzí, pretože pravdepodobne nebyť nej by útočil opäť na prvú desiatku. Aj tak možno pokladať tieto preteky za veľmi úspešné, pretože Jožko sa v celkovom hodnotení dokázal posunúť vpred na 16. pozíciu.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Jožko si teda pripísal dôležitých 26 bodov za 15. priečku, víťaz Möller rovných 100, druhý Demchenko 85 a Talian Fischnaller 70 bodov.