Jozef Ninis otvoril sezónu 2014/2015 umiestnením v elitnej dvadsiatke

30.11.2014 22:09

Včerajším dňom začal Svetový pohár v sánkovaní písať už svoj 38. ročník. Tradične sa tak udialo v rakúskom Innsbrucku-Igls, ktorý hostil preteky tej najvyššej kategórie už 33. raz. Dnes boli na programe mužské preteky, v ktorých nechýbal ani Jozef Ninis. Naša jednotka v sánkovaní sa do pretekov nemusela prebojovať cez piatkovú kvalifikáciu, pretože v Innsbrucku figurovala v elitnej štrnástke, ktorá je predkvalifikovaná. Miesto toho Ninis absolvoval jednu tréningovú jazdu.

Mužské preteky začínali tradične v ranných hodinách, na výborne pripravenej dráhe. Pri teplote ovzdušia, ktorá sa pohybovala až okolo 10 °C, sa usporiadateľom darilo udržiavať ľadový tobogán vo výbornom stave. V pretekoch sa predstavilo 32 sánkarov, z toho 18 si muselo miestenku v nich vybojovať.

Víťazom prvých pretekov sa stal rodák z Nemecka, ktorý je označovaný za najväčšieho favorita sezóny 2014/2015, Felix Loch. Ten v minulej sezóne vyhral všade, kde sa dalo. Či už vo Svetovom pohári alebo na Olympijských hrách v Sochi. Držiteľ rekordu trati v Igls však dnes nepredviedol veľmi istý výkon. Pri prvej jazde začal svoje predstavenie 4. najrýchlejším štartom (5.374 sekúnd), po ktorom nasledovalo viacero väčších chýb. Ani tie však Locha nestáli pozície. Práve naopak, nemecký sánkar dokázal svoje umiestnenie vylepšiť. V cieli mu po prvom kole patrila vedúcia pozícia s časom 50.182 sekúnd.

Druhý výkon začal Nemec ešte horšie. Ani 6. najrýchlejší štart (5.378 sekúnd) mu však nezabránil v tom, aby pohodlne ovládol tieto preteky. Hoci v priebehu druhej jazdy predviedol ďalšie chyby a jeho čas bol v porovnaní s tým predošlým ešte horší (50.246 sekúnd), v cieli mu to stačilo nielen na prvenstvo v druhom kole, ale aj v celých pretekoch.

 

S druhou priečkou sa musel uspokojiť Dominik Fischnaller. Tento mladík z Talianska, ktorý je označovaný za nástupcu legendárneho Armina Zöggelera, bude v tejto sezóne pravdepodobne najväčším súperom Locha. Mladý Talian ani v jednej jazde nepredviedol tie najrýchlejšie štarty. Rozhodujú však časy v cieli a tie boli u Fischnallera výborné. Hoci taliansky reprezentant predviedol na pohľad krajšie jazdy, ani v jednom kole to nestačilo na suverénneho Nemca. Prvý výkon s časom 50.237 sekúnd bol o 55 tisícin sekundy horší ako ten Lochov. V druhom kole si Fischnaller ešte o niečo pohoršil (50.328 sekúnd) a to rozhodlo o tom, že sa od víťazstva vzdialil o ďalších 82 tisícin sekundy.

 

Zo svojho prvého pódiového umiestnenia v tejto sezóne sa mohol tešiť ďalší Nemec, Andi Langenhan. Nemec predviedol dva naozaj excelentné štarty. V prvom kole to bol 2. najrýchlejší úvod (5.367 sekúnd), po ktorom si striebornú priečku stále udržiaval. Preteky sa však rozhodovali v labyrinte a spodných častiach ľadového koryta, v ktorých tento sympatický Nemec nebol taký dominantný. V cieli mu po prvej jazde patrila 3. priečka s časom 50.286 sekúnd. Za mladým Talianom zaostával len o 49 tísicin sekundy. V druhom kole Langenhan dokázal svoj čas na štarte o ďalších 17 tisícin sekundy vylepšiť. S časom 5.350 sekúnd bol opäť 2. najrýchlejší. Nemec sa hneď v ďalších častiach ľadového koryta dostal do vedenia v danom kole. Väčšinu jazdy sa pohyboval na 1. priečke, z ktorej sa však v cieli radovať nemohol. V ňom mu totiž pri mene svietila 3-ka s časom 50.343 sekúnd. Langenhan za svojími súpermi opäť zaostal v dolných častiach trate a hoci nepredviedol o nič horšie jazdy, musel sa uspokojiť s bronzovou priečkou.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:40.428 min.

2. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:40.565

3. Andi Langenhan (Nem.) 1:40.629

 

...20. Jozef Ninis (Svk.) 1:41.407


Našej jednotke v sánkovaní, Jozefovi Ninisovi sa ušlo štartovacie číslo 22. K slovu sa tak tento rodák z Čadce dostal medzi poslednými. Svoju prvú súťažnú jazdu sezóny 2014/2015 započal Ninis 26. najrýchlejším štartom (5.446 sekúnd). Nebol to najrýchlejší štart, ale netreba zabúdať na to, že náš reprezentant v tejto sezóne patrí k tým úplne najskúsenejším sánkarom v štartovom poli. V ďalších častiach ľadového koryta si Ninis ešte pohoršil. Priebežne mu patrila 30. priečka, ktorá však nezodpovedala tomu, čo na trati predvádzal. Svoje skúsenosti ukazoval náš reprezentant pri každom prejazde jednotlivých úsekov ľadového koryta. Rozdiel medzi ním a tou úplnou špičkou však viac než s istotou tvorí materiál, ktorý Jozef Ninis má k dispozícii. Okrem toho aj okresaný rozpočet po Zimných olympijských hrách v Sochi, ktorý tiež obmedzil prípravu našej jednotky. Ninis však pri rýchlosti 126.84 km/h dokázal svoje umiestnenie v prvom kole upraviť. Po skvelom prejazde labyrintu sa posunul na 27. priečku s časom 50.785 sekúnd. Za Lochom tak zaostával po prvom kole už o 6 desatín sekundy.

Do druhého kola vstúpil Ninis lepšie. 23. najrýchlejší úvod (5.433 sekúnd) naznačil, že je odhodlaný vzdorovať nepriaznivému umiestneniu. Náš reprezentant predvádzal prakticky totožnú jazdu s tou prvou. Hneď na ďalšom medzičase sa posunul na 22. priečku, po ktorej sa prepadol na 25. pozíciu. Jozef Ninis však pri opäť slušnej rýchlosti 126.94 km/h dokázal svoje umiestnenie vylepšiť. Nielen, že poskočil na 21. priečku, ale v labyrinte opäť predviedol výborný prejazd, ktorý mu pomohol jeho pozíciu vylepšiť o ďalšie 3 miesta. V 2. kole tak Ninis dosiahol 18. najrýchlejší čas (50.622 sekúnd), ktorý bol o viac ako desatinu sekundy lepší ako ten z predošlého kola. V konečnom zúčtovaní sa tak náš reprezentant posunul na solídnu 20. priečku s menej ako sekundovou stratou na víťazného Locha.
 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Prvých 100 bodov do celkového hodnotenia Svetového pohára si teda pripisuje Nemec, Felix Loch. Ten okrem toho ovládol aj novú disciplínu, tzv. *šprint, v ktorom taktiež triumfoval a tak na jeho konto pribudlo ďalších 100 bodov. V konečnom súčte má na konte už 200 bodov.

Talian Dominik Fischnaller, ktorý sa radoval z 2. pozície si na svoj účet pripísal 85 bodov. Rovnaký počet bodov dosiahol aj v šprinte. Momentálne má v celkovom hodnotení Svetového pohára 170 bodov.

Tretím mužom nedeľných pretekov bol sánkar z Nemecka, Andi Langenhan. Za bronzovú priečku sa môže tešiť zo 70 bodov. V pretekoch na jedno kolo s letmým štartom už taký úspešný nebol. V nich sa totiž umiestnil až na 6. priečke, ktorá mu vyniesla 50 bodov. V priebežnom hodnotení Svetového pohára mu však vďaka 120 bodom patrí 3. priečka.

Náš reprezentant Jozef Ninis si v úvodných pretekoch sezóny 2014/2015 pripísal na svoje konto 21 bodov, ktoré mu vyniesla 20. priečka z hlavných pretekov. V priebežnom hodnotení Svetového pohára mu patrí zhodne 20. miesto. Rodák z Čadce sa novej disciplíny (šprint) nemohol zúčastniť, pretože tá je určená len pre 15 najrýchlejších sánkarov z hlavných pretekov.

 

* Vysvetlenie šprintu: Šprint je nová disciplína v sánkarskom športe, ktorá svoju premiéru zažila práve v rakúskom Innsbrucku-Igls. Okrem toho sa bude konať ešte v Calgary a Altenbergu, teda na miestach, kde sa neuskutočnia tímové preteky. Šprintu sa môže zúčastniť vždy len prvých 15 najlepších sánkarov z hlavných pretekov. Šprint sa jazdí na jedno kolo. Sánkar začína svoju jazdu letmým štartom, po ktorom sa mu na značke 100 metrov od štartovacieho bloku začne rátať čas.

 

Foto: Jozef Ninis, fil-luge.org