Felix Loch obhájil olympijské zlato, Jozef Ninis na peknom 20. mieste

09.02.2014 19:17

Sochi 9. februára (nedeľa) - Podobne ako včera, aj dnes sa prvý sánkar vydal na trať až o 18:30 miestneho času (u nás 15:30). Pomerne neskoré začiatky sánkarského zápolenia boli stanovené hlavne kvôli lepším teplotným podmienkam, ktoré mali naokolo v daných hodinách panovať. Tie sú nevyhnutné pre lepšie udržiavanie ľadového koryta, pre ktoré sú vhodnejšie teploty pod nulou. Ani napriek tomu sa však usporiadateľom nepodarilo prírodu prehovoriť a preteky začínali za teploty okolo 2 °C. Teplota ovzdušia síce s pribúdajúcim časom klesla, ale len na bod mrazu, čo veľmi nevyhovovalo ani nášmu sánkarovi, Jozefovi Ninisovi. Pre Jožkove skĺznice je vhodnejšie ešte chladnejšie počasie s nižšími teplotami.

Ľad na olympijskej trati sa tiež postupne ochladil z -2 °C na -4 C°. Olympijský tobogán bol teda ešte rýchlejší, než tomu bolo pri včerajších jazdách.

Prvým sánkarom dnešného súťažného dňa, ktorý sa vydal na trať, bol Felix Loch, priebežne vedúci muž sánkarských pretekov. Tretie kolo teda začínalo od najlepších športovcov a končilo pri výkonoch tých, ktorí sa pohybovali na posledných priečkach.

Atmosféra pri trati Sanki bola tento raz už o niečo živšia, než tomu bolo pri včerajších výkonoch. Postaral sa o to pravdepodobne ten fakt, že až dnes sa definitívne rozhodlo o majiteľoch najcennejších kovov.

3. kolo

Ako už bolo spomenuté, 3. kolo začínali opäť tí najlepší sánkari. Felix Loch bol práve tým mužom, ktorému po prvých dvoch výkonoch patrilo zlato do rúk. Do 3. jazdy teda vstupoval ako najväčší favorit a ašpirant na zisk najcennejšieho kovu. Túto úlohu na zrýchlenej trati hneď na úvod aj potvrdil. 2. najrýchlejší štart (4,623 sekúnd), ktorý predviedol, bol zatiaľ jeho úplne najlepším na olympijskej trati. A hneď vzápätí mu nerobilo ani najmenšie problémy dostať sa opäť do čela pretekov. Jazda, ktorú však tento ešte stále dvadsať štyri ročný Nemec predvádzal, nebola bezchybná a vyžadovala si viaceré korekcie. Aj napriek tomu sa však Lochovi darilo bez menších pochybností udržiavať si vedúcu pozíciu. Všetky merané úseky Loch prechádzal na 1. mieste a hoci jeho jazda sa v porovnaní s tou predošlou nejavila tak vydarene, Felixov čas bol stále lepší a lepší. Pri rýchlosti 140.4 km/h, ktorá bola takmer najvyššou v celom sánkarskom poli, začal Loch potvrdzovať, že obhajobu olympijského zlata myslí absolútne vážne. Svoj včerajší čas totiž už v polovici ľadového koryta predčil o 2 desatiny sekundy a aj napriek viacerým chýbam si svoje osobné maximum dokázal ešte vylepšiť. V cieli mu patril opäť nový traťový rekord, o ktorý sa s časom 51,613 sekúnd postaral práve on. Loch tak aj vďaka rýchlejšej trati dosiahol až o 3 desatiny sekundy lepší čas, než tomu bolo včera.

Na olympiáde azda niet športovca, od ktorého by mali domáci fanúšikovia väčšie očakávania. Jedná sa o skúseného, štyridsať dva ročného Rusa, Alberta Demchenka. Tento ruský sánkar musí čeliť neskutočnému tlaku, ktorý je na neho vyvíjaný zo všetkých strán. To sa na Demchenkovi pravdepodobne odrazilo už včera, pri jeho 2. jazde, v ktorej predviedol viacero chýb. Práve tie ho zrejme vyradili z boja o zlatú medailu. Albert má však stále vo svojich rukách možnosť zisku druhého najcennejšieho kovu, ktorým je striebro. Aj to však môže pri väčšom zaváhaní stratiť. Demchenko však nebol ešte stále zmierený s 2. pozíciou, na ktorej sa po sobote pohyboval. To ukázal hneď na štarte, kedy predviedol svoj zatiaľ najlepší úvod jazdy (16. najrýchlejší - 4,677 sekúnd). V porovnaní s Lochom ale stále strácal. Už na 2. meranom úseku sa Albert vyšvihol síce na 7. priečku, ale jeho strata na priebežne zlatého sánkara narástla na viac ako 1 desatinu sekundy. Demchenko sa v ďalšej časti ľadového koryta dostal síce už na 2. pozíciu, ale jeho odstup od Nemca sa stále zvyšoval, už na takmer 2 desatiny sekundy. Aj napriek chýbam, ktoré boli v Lochovej jazde prítomné, to stačilo na to, aby Rus nejako výraznejšie Felixa neohrozil. Demchenko nakoniec na poslednom meranom úseku dokázal vyvinúť úplne najvyššiu rýchlosť (140.9 km/h), ale ani tá mu nepomohla k tomu, aby Nemca predčil. S konečným časom 51,707 sekúnd, ktorý Rus dosiahol v 3. kole, sme mohli badať na jeho tvári zmiešané pocity, s ktorými sa musel vysporadúvať hlavne vo svojom vnútri. Niet sa mu čo čudovať, veď predviedol fantastickú jazdu, ktorá bola nakoniec aj tak o takmer 1 desatinu sekundy pomalšia, než tá Lochova. Demchenkov odstup od zlatej medaily sa teda o niečo navýšil.

Zatiaľ neohrozene za svojou šiestou olympijskou medailou kráča taliansky veterán, Armin Zöggeler. Tomu po sobotnom súťažnom dni patrila priebežne 3. priečka a dnešnú jazdu mohol začínať naozaj vo veľkej pohode. A veru aj začal. Aj on zopakoval to, čo jeho dvaja konkurenti pred ním. Hneď na štarte predviedol svoje osobné maximum. 13. najrýchlejší úvod (4,670 sekúnd) bol od Taliana opäť takým menším prekvapením, vzhľadom na to, čo sme od neho mohli sledovať v priebehu celej sezóny. Zöggeler však ukázal, že má veľké množstvo skúseností a v momentálnej pozícii nemá čo stratiť. Preteky si môže jedine užívať. Už v ďalších častiach ľadového koryta sa Arminovi podarilo prepracovať do elitnej desiatky. Najprv na 8., neskôr 5. a 4. priečku. Jeho cesta za 3. najrýchlejším časom v 3. kole nebola taká jednoduchá, keďže mu tentokrát na chrbát dýchal výborne pripravený Rus, Semen Pavlichenko, ktorý má však v celkovom hodnotení len teoretickú šancu ohroziť Taliana. Zöggeler si však pri výbornej rýchlosti 140.2 km/h svoju jazdu s veľkou bravúrou kontroloval a v cieli aj napriek nebezpečnému Rusovi dosiahol 3. najrýchlejší čas - 51.910 sekúnd. Tento Talian tak o viac ako 4 desatiny sekundy predčil svoj najlepší výkon na olympijskej trati, ale šanca na zlato sa mu vzdialila o ďalšie 3 desatiny sekundy.

Jozef Ninis vstupoval do nedeľných pretekov z 22. pozície, ktorú si vyjazdil vo včerajších dvoch kolách. S vidinou zlepšenia a myšlienkou preniknúť do elitnej dvadsiatky vstupoval náš reprezentant do svojej tretej olympijskej jazdy. Pravdepodobne veľké očakávania a tlak, ktorý Jožko na seba vyvíjal, sa podpísali pod to, že Ninisov štart nebol veľmi ideálny. Hoci aj on predviedol svoj najlepší úvod na trati Sanki, medzi sánkarmi to bol až 28. najrýchlejší štart - 4,705 sekúnd. Hneď po hrabaní sme museli badať korekcie, ktorými Jožko vyrovnával svoje sane. A jeho jazda sa niesla v podobnom duchu aj v ďalšiach partiach ľadového koryta. Ninis síce poskočil na 22. priečku, ale hneď úvodné zákruty spôsobili menší šmyk, po ktorom Jožko musel znovu vyrovnávať svoje sane. V porovnaní so svojím včerajším najlepším výkonom sa Jožko síce zlepšil už o viac ako 2 desatiny sekundy, ale jeho jazda nebola bezchybná. 20. pozícia mu patrila približne v polovici 3. výkonu. Aj v nej ale Jožko predviedol divoký výjazd z jednej zo zákrut, po ktorom nasledovalo náročné vyrovnávanie saní. To náš reprezentant zvládol na jednotku, pretože nenasledoval žiadny náraz, ale pekný prejazd nasledujúcej rovinky. Jozef sa posunul na 19. priečku a aj jeho čas bol už o viac ako 6 desatín sekundy lepší, než ten z predošlého dňa! Ninis však svoje sánky pri celkom slušnej rýchlosti 138.9 km/h veľmi rozpohyboval. Vlny, do ktorých sa Jožko dostal, spôsobili nakoniec to, že v cieli sa musel uspokojiť s 20. najrýchlejším časom - 52,492 sekúnd, ktorý bol už len o 4,5 desatiny sekundy lepší, než jeho maximum. Po 3. kole sa ale Jožko aj napriek zaváhaniu v najspodnejšej časti posunul o jednu priečku dopredu, na 21. miesto. Zaujímavosťou bolo, že aj tentokrát si medzi sebou vymenili pozície dvaja sánkari, ktorí sa pohybovali pri Jožkovi. Američan Tucker West sa dostal pred Ninisa na 20. priečku a Lotyš Martins Rubenis zas naopak, na 22. pozíciu za Jozefa.

4. kolo

Mužské olympijské zápolenie v sánkovaní uzatváral Felix Loch, sánkar, ktorému po troch jazdách patrila vedúca priečka. Tento Nemec obhajoval v Sochi svoju zlatú olympijskú medailu z Vancouveru. Cesta za druhým najcennejším kovom v jeho podaní vyzerala zatiaľ naozaj bezproblémovo. Menší náznak nervozity sa však objavil aj u tohto mladého, no fenomenálneho Nemca. Loch predviedol v 4. kole 3. najrýchlejší štart (4,643 sekúnd), ktorý patril u neho ale medzi tie horšie. Aj na druhom meranom úseku patrila tomuto Nemcovi bronzová pozícia, ktorá mu však pri pohodlnom náskoku, ktorého hodnota bola viac ako 3 desatiny sekundy, zaručovala stále zlatú medailu. Lochovi prakticky stačilo dojsť do cieľa s výkonom, v ktorom by sa vyvaroval väčšieho zaváhania. To sa mu aj naozaj darilo. Hoci v porovnaní s traťovým rekordom, ktorý stanovil v predošlom kole, zaostával o viac ako 1 desatinu sekundy, jeho jazda bola naozaj parádna a bez čo i len menších chýb. To ukazoval aj v jednotlivých sektoroch ľadového tobogánu. Veď ich všetky nakoniec absolvoval na vedúcej pozícii a tú si udržiaval pri fantastickej rýchlosti 140.1 km/h až do cieľa. V ňom si s časom 51,764 sekúnd pripísal ďalší absolútne najrýchlejší čas. U Locha tak vypukla veľká radosť, keď v naozaj mladom veku (24 rokov), dokázal obhájiť svoje olympijské zlato z Vancouveru o takmer pol sekundy. Tomuto Nemcovi tak do zbierky pribudol ďalší veľmi cenný kov a pravdepodobne sa v jeho podaní ešte máme na čo tešiť.

Albert Demchenko tentokrát štartoval pred Felixom Lochom, pretože poradie v 4. kole sa otočilo a začínalo sa u tých najhorších. Preteky vyvrcholili jazdami tých najlepších sánkarov, takže Rus sa k slovu dostal ako predposledný. Podobne ako Loch, aj tento Rus musel byť veľmi nervózny. Nie preto, že šanca na zlatú medailu bola u neho len teoretická, ale hlavne preto, že pri väčšom zaváhaní mohol stratiť aj tú striebornú. A to sa prejavilo hneď na štarte, keď Demchenko predviedol svoj absolútne najhorší štart v celých pretekoch. 26. najrýchlejší úvod (4,704 sekúnd), ktorým sa spustil dolu olympijským korytom sa javil ako štart na istotu. Demchenko ním veľa nepokazil, ale ani nič nezískal. Dôležitejšie bolo, že už na ďalšom meranom úseku sa posunul na 13. priečku a v polovici jazdy mu patrila už 4. pozícia, ktorá mu zaručovala zisk striebornej medaily. Demchenkova jazda mala hlavne udržiavací charakter, čo potvrdzovali aj jednotlivé medzičasy. Na predposlednom meranom úseku sa Albert vyšvihol na krásnu 2. pozíciu za neohroziteľného Nemca a toto umiestnenie si pri rýchlosti 139.4 km/h udržiaval až do cieľa. V ňom sme pri Demchenkovom čase 51,852 sekúnd, ktorý bol v 4. kole celkovo 2. najrýchlejší, boli svedkami toho, ako z Rusa opadol obrovský kameň a vypukla u neho eufória radosti. Treba povedať, že nadvláda Nemcov v tejto sezóne bola neuveriteľná a Demchenkova šanca na triumf hoc na domácej pôde nebola veľmi veľká. A aj priebeh samotnej sezóny nehral do karát tomuto Rusovi. Demchenko sa na viacerých pretekoch Svetového pohára doslova trápil a bolo na ňom badať, že tlak, ktorý je na neho kladený, mu robil neraz problémy. Pre Alberta je to fantastický úspech, ktorý už však pravdepodobne nikdy viac nezopakuje. 

Povesť neuveriteľného rutinéra potvrdil matador z Talianska, Armin Zöggeler. Ako jediný z medailistov predviedol pri svojej jazde kľudný štart, ktorým ukázal, že je vo veľkej pohode. 12. najrýchlejší úvod (4,677 sekúnd) bol u Zöggelera tým, čo sme u neho sledovali počas celého olympijského zápolenia. Po ňom nasledoval tradičný posun vpred, ktorý sme od Taliana aj očakávali. Ani v ďalších úsekoch olympijského tobogánu tomu nebolo inak a Zöggeler sa dokonca už na strednom medzičase dostal na bronzovú priečku. Tú síce v predoslednej časti ľadového koryta stratil, ale pri výbornej rýchlosti 139.1 km/h ukázal, že v najspodnejších úsekoch sánkarských tratí býva fenomenálny. Aj na tejto ruskej si na poslednom meranom úseku nakoniec polepšil na 3. pozíciu, ktorú dosiahol s časom 51,994 sekúnd. Armin Zöggeler sa vďaka podareným štyrom jazdám navždy zapísal do histórie zimných olympijských hier, keď ako jediný športovec získal na šiestich olympiádach šesť medailí (2x zlato, 1x striebro, 3x bronz). Pre Taliana to je fantastická rozlúčka s jeho bohatou kariérou, v ktorej dosiahol viac ako 100 pódiových umiestnení na podujatiach toho najvyššieho ranku.

Štvrtá jazda Jozefa Ninisa sa niesla vo veľmi podobnom duchu ako tá predošlá. Jožko sa chcel určite so svojou treťou olympiádou rozlúčiť svojím najlepším výkonom na tamojšej trati. Táto myšlienka sa pravdepodobne podpísala pod to, že štart v Ninisovom podaní nebol opäť veľmi ideálny. Aj napriek tomu, že bol ešte lepší než ten z 3. kola, Jožko sa nevyvaroval chyby, ktorú veľmi často v pretekoch robieva. Hodil sa do saní. 4,703 sekúnd bola hodnota jeho najlepšieho štartu v celých pretekoch. V porovnaní s ostatnými sánkarmi to bol ale až 25. najrýchlejší úvod. Hneď na 2. meranom úseku sa Jožko posunul na peknú 21. pozíciu s o 1 tisícinu sekundy lepším časom, než v 3. kole. Žiaľ podobne ako pri predošlej jazde, aj tentokrát sa Ninisove sane veľmi často dostávali do šmyku, s ktorým sa musel náš reprezentant vysporadúvať. V stredných partiach ľadového koryta začal Jožko nepatrne strácať a s pribúdajúcimi korekciami, ktoré musel Ninis robiť po šmykoch, sa náš reprezentant prepadol na 24. priečku. Jozefov výkon sa časmi veľmi podobal tomu úvodnému z dneška. V predposlednej časti si Ninis nakoniec dokázal nepatrne polepšiť na 23. miesto. Pri opäť veľmi slušnej rýchlosti 138.8 km/h svoju jazdu v posledných pasážach olympijskej trati zachránil, keď v 4. kole dosiahol 21. najrýchlejší čas - 52,564 sekúnd. Tento čas bol len o 72 tisícin sekundy horší, než Jozefov najlepší výkon. Aj vďaka tomu Ninis predčil Američana Tuckera West a dokázal sa vzdialiť nebezpečnému Lotyšovi, Kristapsovi Maurinsovi. 

Ninis tak na svojej tretej olympiáde v kariére dosiahol zatiaľ svoje najlepšie umiestnenie na takomto podujatí. V konečnom poradí sa dostal do elitnej dvadsiatky, keď mu súčet všetkých štyroch jázd vyniesol peknú 20. priečku. Po Turíne 2006, kedy Jožko obsadil 22. miesto a Vancouveri 2010, kedy sa Ninis musel uspokojiť s 24. pozíciou, sa naša jednotka v sánkovaní konečne prebojovala medzi dvadsiatku najlepších sánkarov.

 

Výsledky po obidvoch súťažných dňoch

1. Felix Loch (Nem.) 3:27.526 min.

2. Albert Demchenko (Rus.) 3:28.002

3. Armin Zöggeler (Tal.) 3:28.797

 

...20. Jozef Ninis (Svk.) 3:31.131

 

Vyjadrenie Jozefa Ninisa

"Mal som trochu vyššie ambície, podľa mojej analýzy to mohlo byť 15. či 16. miesto. Spokojný som tak na 60 či 70 percent. Robil som chyby a to stojí drahocenné tisícinky až stotinky. Ani 20. pozícia však nie je najhoršia," priznal po súťaži jednotlivcov 32-ročný rodák z Čadce.

"Musím byť trochu sebakritický, pretože nedeľňajšie jazdy neboli úplne to, na čo som bol zvyknutý. Na dnešok som si pripravil trochu iný materiál v porovnaní so sobotou. Na sánkach som bol trochu neistý, tiež pracovali nervy. Nie som spokojný sám so sebou. Z mojej strany tam bola nervozita, pretože na veľkom podujatí nechce športovec urobiť hanbu - sebe, známym, rodine a predovšetkým krajine. Na nervy trochu možno zahrala aj skutočnosť, že som vymenil skĺznice. Sánky síce držali pekne, ale mohol som sa vyvarovať niektorých chýb," priznal Jozef Ninis.

 

Vyjadrenie Ľubomíra Micka
"Po štyroch rokoch práce musí práve Jozef najlepšie vedieť, či predviedol plnohodnotné výkony. Z môjho pohľadu urobil dosť chýb v troch jazdách, jedna mu vyšla. Myslím si, že mohol ísť o pár miest dopredu, priblížiť sa k pätnástke," poznamenal Ninisov kouč a pokračoval: "Dosiahol najlepšie umiestnenie na ZOH a každý krok dopredu je fajn. Nemyslím si, že on sám je spokojný. Keď prišiel do cieľa a videl svoj čas, hneď mu prebleslo hlavou, čoho všetkého bol schopný a čo mohol dosiahnuť. Bude sa asi trochu škrabať po hlave a možno aj ťažšie zaspávať. Toto sa však už nezmení a musíme byť radi za to, čo máme."

 

Kompletné poradie nájdete TU...

 

Zdroj: https://sports.yahoo.com/, https://www.webnoviny.sk/