Dnešnými pretekmi si Jozef Ninis definitívne zabezpečil miestenku na Olympijské hry v Sochi

14.12.2013 21:27

Dnes bolo na programe 5. podujatie Svetového pohára sánkarov, ktoré bolo zároveň posledným, v ktorom sánkari mohli zabojovať o kvalifikačné body pre olympijskú miestenku. Olympiáda sa tento rok uskutoční v Sochi. Medzi týmito sánkarmi bol pochopiteľne aj Jozef Ninis, ktorého hlavnou úlohou bolo dnes potvrdiť miestenku pre jeho 3. olympiádu v kariére. To sa mu aj v konkurencii 32 sánkarov bez menších problémov podarilo. Jožko ale pravdepodobne so svojím vystúpením spokojný nebude, keďže v obidvoch jeho jazdách sa vyskytli chyby, ktoré sú vždy v sánkarskom športe rozhodujúce. A tie ho dnes stáli naozaj kvalitné umiestnenie, s ktorým by končil prvú polovicu sánkarskej sezóny pred vianočnou prestávkou. Žiaľ nestalo sa tak a Jožko stále musí čakať na prienik do elitnej 20-ky, poprípade 15-ky, na ktorú výkonnosť určite má. Záľudná trať v Park City dnes preverila schopnosti naozaj každého športovca. Takmer žiadny sánkar, azda až na toho najskúsenejšieho, Armina Zöggelera, ktorý tu v roku 2002 dosiahol prvú olympijskú medailu v kariére, nedokázal predviesť bezchybný výkon. Najväčšie problémy robili sánkarom úvodné pasáže ľadového koryta, ktoré s oškretím prešlo asi 80% štartového poľa. Záľudné boli aj zákruty v posledných úsekoch trate, na ktoré doplatili Victor Kneyb, či domáci reprezentant Aidan Kelly, ktorí svoje jazdy nedokončili. Preteky vyzerali už nasledovne.

 

Historické, 101. pódiové umiestnenie dnes dosiahol taliansky reprezentant, Armin Zöggeler, ktorý vo svojom veku stále dokazuje, že patrí medzi tú absolútnu špičku. Ten predviedol dve absolútne fantastické jazdy, ktoré mu dnes vyniesli na tak náročnej, bývalej olympijskej trati v Park City absolútne zaslúžený triumf. Dokázal tak, že po roku 2002, kedy sa tu mohol radovať zo svojej prvej olympijskej medaily v kariére, mu táto trať naozaj vyhovuje. Dnešné predstavenie už tradične, vzhľadom na svoj vek započal nie najlepším štartom (13. najrýchlejší - 2,716 sek.), ale určite ním nič nepokazil, pretože štart dá sa povedať bola dnes tá najjednoduchšia časť celého výkonu. Hneď po ňom nasledovali záľudné pasáže ľadového koryta. Azda v druhej zákrute sa 80% štartovacieho poľa podarilo chybovať. Zöggeler sa medzi týchto sánkarov ale nezaradil, ba naopak. Dokázal z tejto záľudnej časti ako jeden z mála vyťažiť takmer maximum, keď sa posunul na 2. priečku. Jeho jazda bola naozaj dych berúca a pri rýchlosti 141.28 km/h naozaj dokonalá. Armin nepredviedol azda jednu jedinú chybu a tak si v cieli mohol hladiť sane s náskokom, ktorého hodnota pri čase 45,292 sekúnd bola viac ako 2 desatiny sekundy a to bolo dnes naozaj dosť. Rozostupy na ďalších priečkach boli skutočne minimálne a tak si dovolím tvrdiť, že Zöggeler sa iným sánkarom utrhol z reťaze.

Do druhého kola vstúpil Armin s takmer totožným štartom (13. najrýchlejší - 2,712 sek.) a to znamenalo, že pravdepodobne si ide po triumf v dnešných pretekoch. Menšej chyby sa ale predsalen nedokázal vyvarovať ani tento Talian. Treba však povedať, že to bol naozaj detail, ktorý ho stál maximálne pár tisícin sekundy. Zöggeler sa síce neposunul hneď na pódiové umiestnenie, ale 5. priečka bola stále slušná. V priebehu jazdy ale ukázal, že čas sa dá nahrabať naozaj všade, pretože pri rýchlosti 133.23 km/h zaznamenal posun vpred na 2. pozíciu. V opäť náročných, ale tento raz dolných častiach ľadového koryta dokázal predviesť, čoho je schopný, keď aj v tomto úseku sa vyhupol na vedúcu priečku. S časom 45,307 sekúnd, ktorý bol druhým najrýchlejším počas dnešného dňa potvrdil svoj bezproblémový triumf o takmer dve a pol desatiny sekundy pred druhým sánkarom.

 

Tým druhým sánkarom bol domáci reprezentant, ktorý zopakoval svoje životné umiestnenie z minulého podujatia z tiež takmer domáceho, kanadského Whistleru. Je ním americký reprezentant, Chris Mazdzer, ktorý potvrdil, že na tejto trati absolvoval nejednú jazdu naviac v porovnaní s konkurenciou. Američan rozhodne nepatril k najsilnejším sánkarom v poli, čo sa týka úvodných partií ľadového koryta. Ale 6. najrýchlejší štart (2,695 sek.) rozhodne nebol vôbec zlý a v porovnaní s niektorými sánkarmi bol aj rozhodujúci. Hneď potom však nasledoval prepad na 8. priečku, čo ale nebolo nič zlé, pretože Američan sa v pohode mohol spoľahnúť na nižšie úseky ľadového koryta, ktoré poznal určite najlepšie. Tieto slová aj začal potvrdzovať, pretože pri rýchlosti 129.87 km/h predvádzal peknú jazdu, s menšími chybami, ktoré ale neboli veľmi stratové. Američan sa tak bez problémov vyhupol cez 5. priečku, na 4., aby mu v cieli patrila 3., teda bronzová pozícia s časom 45,530 sekúnd.

Druhá jazda už bola na oveľa vyššej úrovni, čo sa by sa dalo pri pohľade na tú prvú len ťažko povedať, ale je to tak. Štart síce bol horší (9. najrýchlejší - 2,700 sek.), ale Mazdzer si uvedomoval, že dnes môže dosiahnuť určite ešte na vyššiu métu. To potvrdil hneď po štarte vo veľmi náročnej pasáži, kde dnes chybovalo veľa sánkarov. Tu sa Američan posunul na 4. pozíciu a bol to teda zásadný posun. Mazdzerovi sa podarilo vyvinúť vcelku slušnú rýchlosť (131.57 km/h), pri ktorej sa vyhupol dokonca na absolútne vedúcu pozíciu. Tú si ale do cieľa pri veľmi silnom Talianovi nedokázal udržať, pretože ten preukázal svoje dlhoročné skúsenosti. Mazdzer, ale dosiahol o dve desatiny rýchlejší čas ako v prvom kole (45,309 sek.) a tak sa stal druhým sánkarom dnešných pretekov.

Dá sa povedať, že o senzáciu sa postaral rakúsky reprezentant, ktorý si z dnešného zápolenia odnáša bronzovú medailu. Je ním Wolfgang Kindl. Ten nepatrí rozhodne medzi najstarších sánkarov a tak táketo umiestnenie ešte určite môže dosiahnuť. V Sigulde, roku 2010 sa mu na Majstrovstvách Európy síce podarilo siahnuť na strieborný kov, ale do týchto výsledkov sa pochopiteľne nerátajú zámorskí reprezentanti. Preto je teda naozaj ťažké usúdiť, či je medaila zo Siguldy cennejšia ako tá dnešná, z Park City. Dovolím si však tvrdiť, že čo sa týka Svetového pohára, je toto Kindlov životný úspech. To, že ho dosiahne zrovna dnes štart určite nenapovedal (21. najrýchlejší - 2,738 sek.). Kindl ale ako jeden z mála dokázal predviesť jazdu na naozaj vysokej úrovni, hoci sa v nej pár chýb objavilo. Hneď po štarte sa ale posunul na 10. priečku a to čo nasledovalo ďalej bolo pre neho len dobré. Pri rýchlosti 131.29 km/h sa posúval vpred, postupne na 9. miesto a neskôr 7. priečku. V cieli mu s časom 45,590 sekúnd patrila 6. pozícia, ale nádej na pódiové umiestnenie tu naozaj žila, pretože na popredných priečkach, okrem prvého miesta to bolo doslova natrieskané. Do jednej desatiny sekundy, ktorá dnes znamenala naozaj nič sa vtesnalo 6 potenciálnych držiteľov kovu z dnešného zápolenia. Ako je známe, ten strieborný patrí Američanovi a teda otázkou bolo, kto sa bude radovať z bronzu.

Kindl predviedol opäť jeden z tých horších štartov (22. najrýchlejší - 2,741 sek.), ale s tým si starosti rozhodne nemusel robiť. Hneď vzápätí sa posunul na 8. priečku a bolo jasné, že jeho jazda bude mať podobný priebeh ako tá z prvého kola. Ale nebolo tomu tak. Tento výkon predčil očakávania nielen fanúšikov, ale určite aj jeho samotného. Pri rýchlosti 132.93 km/h sa približne v polovici výkonu pohyboval na 4. priečke a to bolo naozaj dôležité pri minimálnych rozostupoch po prvom kole. Sánkarom, čo štartovali po ňom veľmi jazdy nevyšli, pretože predviedli menšie chyby, ktoré ich stáli pri takých malých rozdieloch drahocenný čas. Kindl sa pohyboval po zvyšok svojej jazdy na 3. miesto, ktoré si udržal aj do cieľa. Čas 45,333 bol taký dobrý, že mu zabezpečil miesto o 10 tisícin sekundy pred štvrtým Fischnallerom. Kindl tak dosiahol prvé pódiové umiestnenie vrámci Svetového pohára sánkarov. Piaty Loch zaostal za Rakúšanom len o 17 tisícin sekundy.

 

1. Armin Zöggeler (Tal.) 1:30.599 min.

2. Chris Mazdzer (Ame.) 1:30.839

3. Wolfgang Kindl (Rak.) 1:30.923

 

...22. Jozef Ninis (Svk.) 1:32.145

Jožko rovnako dnes, ako aj v predošlých pretekoch mohol zaútočiť na elitnú 15-ku. Je to len otázka času, kedy sa mu to konečne podarí dotiahnuť do úspešného konca. Pravdepodobne z dôvodu menšej koncentrácie sa stáva, že u Jožka môžeme v tejto sezóne výdať pri jeho jazdách viacero chýb. Pokiaľ ma pamäť neklame, v minulých sezónach ich toľko rozhodne nebolo. Ale jedno je isté. Aj napriek nie veľmi istým jazdám, ktoré Jožko v tejto sezóne podstúpil sa mu podarilo splniť ten hlavný cieľ, ktorým bola miestenka pre Olympijské hry v Sochi. Tú Jožko dnešnou účasťou v hlavných pretekoch v Park City potvrdil a tak sa môžeme spolu s ním nielen radovať, ale aj mu zagratulovať k tomu, že bude opäť reprezentovať Slovensko na 3. olympijských hrách v rade. Toto podujatie v ruskom Sochi je rozhodne tým najvyšším v tejto sánkarskej sezóne a nás môže len tešiť, že Jožko na ňom nebude chýbať. 

Po vcelku podarenej piatkovej kvalifikácii, v ktorej si Jožko určite nechal nejakú rezervu pre preteky, sa mohol dnes Ninis postaviť s dobrým pocitom na štart. Pred ním predviedlo výkon 8 sánkarov, z ktorých každý jeden chyboval hneď po štarte. Jožko sa medzi týchto borcov nezaradil a bolo vidno, že na prejazde 2. zákruty si dal ozaj záležať. Štart bol síce 23. najrýchlejší (2,743 sek.), ale rozumné rozhodnutie, prejsť bezchybne následujúcu pasáž sa rozhodne vyplatilo. Naša jednička sa totižto posunula na 12. priečku. V polovici jazdy Ninisovi patrila 13. pozícia, čo bola naozaj skvelá priečka, odrážajúca umiestnenie, kam slovenská jednotka patrí. Rýchlosť 131.77 km/h bola rozhodne slušná. Čo ale nasledovalo nás rozhodne nepotešilo. Jožko síce už v horných partiach predviedol menšie chybičky, ale skvelou jazdou si dokázal vybudovať náskok cez viac ako 0,150 sekundy. Bolo to viditeľne cez tento čas. Žiaľ, jazda končí až v cieli, o čom sa Ninis presvedčil. V predposlednej pasáži sa nedokázal vyvarovať chyby, ktorá ho stála tak fantastické umiestnenie. Jožko sa prepadol na 20. pozíciu. Do cieľa potom dorazil na 21. mieste s časom 46,110 sekúnd. V Ninisových silách rozhodne bolo dosiahnuť čas o 3 desatiny sekundy rýchlejší.

Do druhého kola Jožik vstupoval s tým, že rozhodne nemá čo stratiť. 25. najrýchlejší štart (2,756 sek.) patril síce k tým horším, ale Ninis opäť predviedol bravúrny prejazd nasledujúcimi časťami ľadového koryta. Posun na 13. priečku v priebehu jazdy bol predzvesťou, že Jožko si určite môže vylepšiť umiestnenie z prvého kola. Jazdu ako z partesu predvádzal Ninis aj v ďalších úsekoch trate, hoci sa prepadol na 16. pozíciu. Rýchlosť 130.71 km/h bola stále slušná a Ninisovi stále zaručovala lepší čas v porovnaní s prvým kolom. Žiaľ, potom prišla naozaj väčšia chyba, ktorá Jožka stála nielen drahocenný čas, kedy musel na dlhej rovinke spomaliť a korigovať svoju jazdu, ale aj vylepšenie umiestnenia, ktoré by po bezchybnej jazde nasledovalo. V druhom kole Jožko dosiahol 22. najrýchlejší čas (46,035 sek.), s ktorým zaostal o 10 tisícin sekundy za pôvodným, 21. miestom, ktoré ulovil Čech Ondrej Hyman. Každá nielen veľká, ale aj menšia chyba v dnešných pretekoch rozhodovala a na priečkach, kde sa pohyboval Jozef Ninis to bolo naozaj natrieskané. Hovoriť sa dá o tisícinách sekundy.

Jožkovi, ale treba určite zagratulovať k splneniu olympijských kritérií a dožičiť mu zaslúžený oddych, ktorý teraz po 5. Svetovom pohári v Park City nasleduje. Sánkari sa nám odmlčia približne na dobu 3 týždňov, pretože nasleduje vianočná prestávka, ktorú sa patrí stráviť v kruhu tých najbližších. Jožko gratulujeme a zároveň ďakujeme, že takto úspešne reprezentuješ Slovensko.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

100 bodov do celkového hodnotenia si pripisuje teda najúspešnejší sánkar v celej histórii tohto športu, Armin Zöggeler, ktorý dnešným triumfom získal 101. medailu vo svojej kariére. 85 bodov putuje opäť do Spojených štátov amerických, pretože Chris Mazdzer sa dokázal po minulých pretekoch vo Whistleri opäť umiestniť na pódiu a tak vyrovnal svoje čerstvé, najlepšie umiestnenie v kariére. 70 bodov zas dosiahol ďalší menej tradičný sánkar na pódiu, reprezentant z Rakúska, Wolfgang Kindl, ktorý dnes dosiahol 3. miestom životný úspech.

Jožko si za 22. pozíciu odváža 19 bodov a tak si upevňuje svoje postavenie v celkovom hodnotení, ktoré mu zaručuje postup na 3. olympiádu v kariére. Veľká gratulácia, pretože Jožko nemal žiadny problém postupové kritéria pre Olympijské hry v Sochi 2014 splniť. V celkovom hodnotení Svetového pohára mu patrí 26. priečka, ale v tom redukovanom, ktoré je dôležité pre vrchol tejto sánkarskej sezóny obsadil Jožino peknú 21. pozíciu.