Čierny piatok pre Jozefa Ninisa vo Winterbergu

29.11.2013 13:21

Približne o 9:30 začalo dnešné kvalifikačné podujatie vo Winterbergu, ktoré trvalo približne hodinu a pol. To, aký nešťastný koniec bude mať Pohár národov pre nášho reprezentanta, Jožka Ninisa, nikto určite ani len netušil. 53 sánkarov sa zúčastnilo týchto pretekov, z ktorých do hlavných pretekov postupovalo tradičných 17 súťažiacich. Postúpiť do nich je v tejto sezóne stále ťažšie a ťažšie, pretože nielen kvantita, ale aj kvalita pretekárov, ktorí nemajú istú miestenku vo Svetovom pohári, je naozaj vysoká. Veľmi kvalitných sánkarov v týchto kvalifikačných jazdách majú Rusi, ktorí ukazujú, že ich káder je nimi naozaj preplnený, keďže dnešnú kvalifikáciu absolútne opanovali. Okrem toho aj Nemci, Lotyši, či Američania sa starajú o stále vyššiu kvalitu piatkovej kvalifikácie.

 

Piatkové kvalifikačné preteky vo Winterbergu teda ovládol ruský reprezentant, konkrétne Evgeniy Voskresenskiy, ktorý sa pre zaujímavosť, v Innsbrucku-Igls do hlavných pretekov nedostal. Dnes sa mohol ale naopak tešiť z víťazstva. 13. najrýchlejší štart (3,854 sek.) už určite napovedal, že Rus sa o miestenku v hlavných pretekoch určite dobre pobije. Jazda, ktorá mala v jeho podaní len vzostupnú tendenciu bola naozaj kvalitná. Pri rýchlosti 128.57 km/h sa postupne prebojoval do elitnej desiatky a približne v polovici jazdy mu patrilo už pódiové umiestnenie. V cieli to dotiahol k absolútnej dokonalosti, keď sa pri čase 53,113 sekúnd mohol radovať nielen z víťazstva, ale aj z postupu do hlavných pretekov.

 

Z druhého miesta sa opäť mohol radovať ruský sánkar, ktorý sa taktiež predošlých hlavných pretekov nezúčastnil, keďže sa nedokázal do nich úspešne kvalifikovať. Jeho štart (7. najlepší - 3,846 sek.) patril k tým najlepším, na čo dokázal nadviazať aj jazdou v ľadovom koryte. Hoci hneď vzápätí sa dostal na chvost elitnej desiatky, v ďalšom priebehu jazdy si dokázal svoje umiestnenie len vylepšovať. Z ôsmej priečky, cez piatu a pri jednej z najvyšších rýchlostí (131.24 km/h) pre Kneyba nebolo problémom dosiahnuť druhý najrýchlejší čas, ktorého hodnota bola 53,156 sekúnd.

 

Aj do tretice sa k dvom Rusom pridal ten tretí, Semen Pavlichenko, ktorý sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach v Pohároch národov. Ani dnes tomu nebolo inak. S navlas totožným štartom (7. najrýchlejší - 3,846 sek.), aký dosiahol Victor Kneyb, započal svoj kvalifikačný výkon aj Semen Pavlichenko. Jeho prepad na 12. priečku hneď vzápätí ešte nič neznamenal, keďže aj táto pozícia mu zaručovala kvalifikovanie sa do hlavných pretekov. Ani v polovici jazdy nenastala výraznejšia zmena, tá prišla až v záverečných častiach, kedy je rozhodujúca aj celková rýchlosť. Tú mal Pavlichenko jednu z najvyšších (132.20 km/h) a aj vďaka tomu sa mohol postupne posunúť na 6. priečku. V cieli mu nakoniec patrila 3. priečka s časom 53,172 sekúnd. Rozdiely boli naozaj minimálne, čo potvrdujú aj Rusi na prvých troch priečkach, ktorí sa dokázali vtesnať do 60 tisícin sekundy.

 

1. Evgeniy Voskresenskiy (Rus.) 53,113 sek.

2. Victor Kneyb (Rus.) 53,156

3. Semen Pavlichenko (Rus.) 53,172

 

...19. Jozef Ninis (Svk.) 53,512

Ako v zlom sne si musel Jožko Ninis pripadať po vyhodnotení kvalifikácie, keďže sa nenašiel medzi postupujúcimi sánkarmi do hlavných pretekov. Ani Boh nevie, kedy naposledy sa mu niečo takéto prihodilo. Ale teraz pekne po poriadku. 25. najlepší štart (3,892 sek.) nebol ničím ohromujúci, ale ani zbabraný, keďže rozdiely boli naozaj minimálne. Ninis, ktorého sužujú aj zdravotné problémy, riešené antibiotikami sa hneď po štarte dokázal posunúť na 19. priečku, ale tá mu stále nezaručovala možnosť pozrieť sa do hlavných pretekov. Neskôr prišlo dokonca ešte pohoršenie si o jednu pozíciu vzad, konkrétne na 20. miesto. Jožkove posúvanie sa vzad pokračovalo aj ďalej, pretože pri jednej z tých nižších rýchlostí (126.67 km/h) nedokázal konkurovať iným sánkarom. 22. pozícia medzi sánkarmi bojujúcimi o miestenku v hlavných pretekoch mu patrila na predposlednom úseku. V cieli sa nakoniec musel uspokojiť so síce zlepšenou a to 19. priečkou za čas 53,512 sekúnd, ale stále to nestačilo na kvalifikovanie sa do hlavných pretekov. Jožko na poslednú postupovú priečku, teda 17., stratil 21 tisícin sekundy. V hlavných pretekoch sa tak nepredstaví. Držte prosím Jožkovi palce aspoň v skorom uzdravení a zotavení sa.

 

Kompletné výsledky nešťastnej kvalifikácie pre Jožka Ninisa nájdete TU...