Bezproblémové víťazstvo Nemcov v tímovej súťaži, Slováci s 8. najlepším výkonom

09.12.2013 19:41

Sánkarské zápolenie vo Whistleri uzatvárala opäť tímová súťaž, už tretia v tejto sezóne zo šiestich celkovo. Do tímového zápolenia sa zapojilo 13 družstiev, vrátane toho slovenského. Priebeh súťaže družstiev vo Whistleri už bol v porovnaní s tým vo Winterbergu značne pokojnejší. Svoje predstavenie nedotiahli do úspešného konca len dve štafety, konkrétne tá česká, kedy Vendula Kotenová urobila chybu a nebola schopná úspešne dokončiť svoju jazdu, a tá ukrajinská, kedy sa opäť ženská zástupkyňa, Olena Stetskiv, dopustila technického priestupku, pretože sa nedotkla terča a tým nevyslala signál pre reprezentačného kolegu, že môže svoj výkon započať. Priebeh samotných pretekov už bol bezproblémový a na prvých dvoch priečkach aj celkom jednoznačný.

 

Z ďalšieho víťazstva v tejto sezóne medzi družstvami sa mohli opäť radovať Nemci, ktorí pravdepodobne opäť opanujú súťaž tímov aj v tejto sezóne. Aj napriek zaváhaniu z Winterbergu, kde Natalie Geisenberger urobila fatálnu chybu na štarte, patrili opäť k najväčším favoritom týchto pretekov. Ako jediní mali v celej zostave víťazov všetkých troch kategórií a tak nebolo pochýb o tom, že si pravdepodobne prídu za ďalším 100 bodovým ziskom. Konkurovať im mohli akurát asi domáci Kanaďania, ale Nemcov sa im nepodarilo prekonať. Očakávania, ale určite aspoň splnili. Čo sa týka Nemecka, všetko to bezproblémovo odštartovala ich ženská zástupkyňa, Natalie Geisenberger, ktorej jazda bola bezchybná a s najlepším časom spomedzi žien, ktorého hodnota bola 39,918 sekúnd vydala pokyn na štart Felixovi Lochovi. Aj napriek tomuto času Nemci stále nemali isté víťazstvo, pretože náskok bol len 53 tisícin sekundy. Felix Loch, hoci sa vydal do ľadového koryta až ako tretí najrýchlejší (2,127 sek.), týmto štartom nič nepokazil, pretože už na ďalšom meranom úseku sa mu podarilo vybudovať pre Nemcov náskok, ktorý mal hodnotu takmer jednu desatinu sekundy. V cieli sa mu ho podarilo ešte navýšiť na 195 tisícin sekundy, čím sa šance Nemcov zvyšovali, keďže ďalšími na rade boli Wendl s Arltom, veľmi silní, vedúci borci svojej kategórie a v porovnaní s Kanaďanmi o triedu lepší. Už s o niečo viac ako desatinu rýchlejším štartom (1. najrýchlejší - 2,244 sek.) potvrdili výkonnostný rozdiel oproti Kanaďanom. Náskok, ktorý mali už na prvom meranom úseku (0,414 sek.) sa im podarilo udržať až do cieľa a s celkovým časom 2:03.791 minúty Nemci stanovili nový rekord trate medzi družstvami. S vedením o 0,411 sekundy pred Kanadou.

 

Ako je už známe, na domácej trati k najväčším favoritom po Nemcoch patrili práve domáci, konkrétne Kanaďania. Druhá vo svojej kategórii, Alex Cough potvrdila, že je najsilnejším článkom svojho družstva, keďže sa jej darilo Nemke, Natalie Geisenberger zdatne konkurovať počas celej jazdy, tak ako aj v individuálnych pretekoch. 39,971 sekúnd bol čas veľmi podobný tomu od Nemky a tak Alex Cough živila šance na úspech Kanady, keď svoju štafetu odovzdávala druhému v poradí, ktorým bol Samuel Edney. Hoci predviedol absolútne najlepší štart (2,095 sek.), nebol dostatočne rýchly na to, aby prekonal Felixa Locha. Muž, šiesty z individuálnych pretekov sa ale pri svojej jazde vôbec nestratil, no na nemeckú jednotku to proste nestačilo. Edney v priebehu jazdy začal naberať stratu, ktorá ale nebola nijako závratná a pre Kanaďanov stále znamenala striebornú priečku. Rozdielovým faktorom boli Walker so Snithom, ktorí 5. najrýchlejším štartom (2,362 sek.) pochovali šance Kanady na víťazstvo. Ich strata sa už od štartu začala navyšovať a už na prvom meranom úseku predstavovala viac ako 4 desatiny sekundy. V cieli bol rozdiel medzi nimi a Nemcami stále rovnaký a tak sa museli uspokojiť s aj tak peknou, 2. priečkou. Pred tretími Rakúšanmi si počínali ale vcelku suverénne.

 

Ako bolo teda už spomenuté, Rakúsko si dokázalo opäť pripísať pódiové umiestnenie. Káder nemajú zlý, ale určite je to aj tak trochu prekvapenie. Nina Reithmayer je už tradičnou ženskou zástupkyňou v rakúskej štafete, ktorá rozbieha ich tímové súťaže. Predvádzala solídny výkon, ale bolo jasné, že o víťazstvo, ani druhú priečku Rakúsko bojovať nebude. Skôr išlo o to uloviť tú poslednú pódiovú, teda tretiu. S jej časom 40,318 sekúnd dala reprezentačným kolegom šancu sa o toto umiestnenie pobiť. Tento čas bol síce o 4 desatiny sekundy pomalší v porovnaní s vedúcou Nemkou, ale len o 43 tisícin sekundy pomalší v porovnaní s treťou Ruskou, Alexandrou Rodionovou. Ďalším na rade bol Reinhard Egger, ktorý predvádza naozaj sympatické výkony. 5. najrýchlejší štart (2,155 sek.) bol v celku slušný, keď bolo jasné, že sa pokúsi zabojovať o bronzovú priečku. Na Rusov, ktorí boli pred nimi sa mu podarilo niečo získať, ale naopak, americkú štafetu zastupoval veľmi silný Chris Mazdzer, ktorý vyšvihol svoj tím pred Rakúsko na tretie miesto. Eggerovi v priebehu jazdy patrila 3. priečka, ale v cieli v porovnaní s Američanmi zaostal o 0,054 sekundy, čím Rakúsku patrila 4. pozícia. Poslednými zástupcami Rakúska boli bratia Lingerovci, ktorí svoju jazdu nezačali presvedčivo (6. najrýchlejší čas - 2,383 sek.) a tým sa začala ich cesta za medailou trochu komplikovať. Američania boli na štarte takmer o jednu desatiny sekundy rýchlejší. Lingerovcom sa ich stratu v priebehu jazdy aspoň nejako podarilo znižovať, ale nebolo to nič presvedčivé. Rozhodujúci moment prišiel v absolútnom závere ľadového koryta, kedy sa im podarilo pred Američanov dostať. Predbehli ich o 83 tisícin sekundy a tak sa mohli radovať z ďalšieho medailového úspechu. Rusi, hoci taktiež pomýšľali na medailový úspech, v porovnaní s Rakúskom nevydržali a svoju slabinu ukázali v podobe dvojkárov, Prokhorova s Nevmerzhitskiym. Práve pri nich sa lámal chlieb.

1. Nemecko - 2:03.791 min. (pozn. rekord trate)

2. Kanada - 2:04.202

3. Rakúsko - 2:04.686


...8. Slovensko - 2:06.047
Našu krajinu už zastupovala tradične, Vierka Gbúrová, ktorej sa podarilo po prvýkrát v tejto sezóne prebojovať do hlavnej súťaže medzi ženami. Jej výkon nebol zlý a v porovnaní s Winterbergom bolo dôležité to, že svoju jazdu úspešne dokončila. V priebehu celej jazdy jej patrila 9. priečka a s časom 40,902 sekúnd, vydala pokyn pre štart Jozefovi Ninisovi, borcovi, ktorý predviedol v druhom kole svojich pretekov, krásny, 12. najrýchlejší čas. Čas Gbúrovej nebol zlý, pretože 7 ženských zástupkyň je podľa papierových predpokladov od nej silnejších. Všetko sú to dievčatá zo štafiet, na ktoré Slovensko, povedzme si pravdu, nemá nárok. Horšia bola jej strata na 8. sánkarku, Rumunku Stramaturarovú, od ktorej by mala byť rýchlejšia. Žiaľ, ale nestalo sa tak a zaostala za ňou o 0,161 sekundy, s čím si, ale Jozef Ninis hravo poradil. Tentokrát sa mu nepodarilo odštartovať už tradične na jedničku, ale stále to bol slušný štart, pretože medzi mužmi to bolo naozaj natrieskané (6. najrýchlejší - 2,175 sek.). Hoci na ďalšom meranom úseku stále strácal na Rumuna, tá strata predstavovala už len 20 tisícin sekundy. Na ďalšom meranom úseku ľadového koryta to boli už len neuveriteľné tri tisíciny sekundy a v cieli Jožko vo veľkom štýle odovzdal štafetu pred Rumunom, s náskokom 0,161 sekundy, čím vybudoval pôdu pre 8. miesto Slovenska v týchto pretekoch, čo pravdepodobne odráža momentálne silu nášho družstva. Ako tretí sa vydali do ľadového koryta po prvýkrát vo svojej kariére medzi seniormi a v tímovej súťaži, Zemaník s Petrulákom, ktorí sa veru nestratili. 9. najrýchlejší štart (2,447 sek.) bol síce o dve desatiny sekundy pomalší ako u Nemcov, ale v porovnaní s Rumunmi o úroveň lepší. Ich úspešné ťaženie pokračovalo v priebehu celej jazdy, keď dokázali vybudovať pre Slovensko naozaj slušný náskok a upevnili tým 8. priečku v týchto pretekoch. Rumunov v cieli predčili takmer o 9 desatín sekundy. Žiaľ, strata na lepších Rusov, na 7. priečke bola celkom veľká, niečo cez pol sekundy, takže momentálne, 8. priečka je tou, kam Slovensko patrí.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

V celkovom hodnotení sa po získaní 100 bodov za víťazstvo v týchto pretekoch vracia do čela Nemecka. Kanada si za 2. miesto, ktoré jej vynieslo 85 bodov polepšila na 5. priečku a Rakúšania, ktorí ďalším 3. miestom ulovili 70 bodov si v celkovom poradí upevnili 4. priečku. Slovensko si za 8. najlepší výkon odnáša 42 bodov, čím sa posúva na 10. pozíciu v priebežnom poradí.