Ani vo Whistleri sa šťastie na Jožka neusmialo, hoci ho fantastickou druhou jazdou naozaj "potrápil"

07.12.2013 12:17

V nočných hodinách nášho času sa konali v kanadskom Whistleri hlavné preteky mužov, vrámci Svetového pohára v sánkovaní. Jednalo sa o 4.-té preteky tejto sezóny, do ktorých sa v piatok podarilo Jožkovi kvalifikovať. Už tradičných 32 sánkarov bolo pripravených okúsiť nástrahy trate. Jožko, hoci sa mu vo Winterbergu nezadarilo dostať sa do hlavnej súťaže, mal veľkú chuť a odhodlanie opäť sa pokúsiť prebojovať do elitnej 15-ky sánkarov. Určite to boli očakávania na správnom mieste, veď minulý rok Ninis na tejto trati obsadil na majstrovstvách sveta 15. priečku, po dvoch veľmi vyrovnaných a pekných jazdách. Predpoklad, že by sa mu to mohlo naozaj podariť tu teda bol. V pretekoch sa nepredstavil napríklad Albert Demchenko, ktorý dal prednosť príprave na domácej olympijskej trati v Sochi, pred Svetovými pohármi v zámorí. Svojou účasťou, ale preteky určite spestril exotický športovec, Bruno Banani, ktorý sa dokázal do hlavnej súťaže kvalifikovať po prvýkrát v tejto sezóne.

 

Z druhého víťazstva v tejto sezóne sa mohol radovať nemecký reprezentant, Felix Loch. Vo Whistleri sa mu po vzore minulosezónnych majstrovstiev sveta podarilo zvíťaziť i tentokrát. Už vtedy bol viac menej jeho triumf bezproblémový a inak tomu nebolo ani teraz. Loch síce nedokázal predviesť dve tak rýchle jazdy, ako tomu bolo minulú sezónu, ale na víťazstvo to stále pohodlne stačilo. Minulý rok sa mu vo Whistleri podarilo ustanoviť nový rekord trate (48,133 sek.). Svoje ťaženie tento rok Loch nezapočal najlepším štartom (5. najrýchlejší - 7,063 sekúnd), ale bol to opäť vysoký štandard, ktorý predviedol. Lochovi vážnejšie v prvých častiach trate konkuroval jeho kolega z reprezentácie, Andy Langenhan, ktorý na prvých úsekoch viedol zrovna pred Lochom. Felix Loch sa pohyboval dlho na druhej priečke, s celkom značnou stratou na Langenhana, ktorá ale postupne s koncom ľadového koryta klesala. Loch dokázal vyvinúť absolútne najvyššiu rýchlosť (146.02 km/h) v celých pretekoch a určite aj vďaka tomu mu po prvom kole patril aj najrýchlejší čas - 48,258 sekúnd.

Po prvom kole bol jeho náskok na priebežne druhého Langenhana niečo cez jednu desatinu sekundy. 8. najrýchlejší štart v druhom kole (7,086 sek.) bol o niečo horší ako ten v prvom a od toho sa odvíjala aj hodnota dosiahnutého času. Loch sa dokázal hneď posunúť na 3. pozíciu, aby sa v priebehu jazdy vyšvihol opäť do čela aj pri tomto druhom výkone. Jeho rýchlosť bola opäť veľmi vysoká (145.78 km/h), ale čas v porovnaní s tým v prvom kole o niečo horší. Hodnota 48,428 sekúnd, ale stále zodpovedala najrýchlejšiemu času v druhom kole, ktorý dosiahol práve Loch.

 

Z najlepšieho umiestnenia v kariére sa mohol radovať Američan, ktorý v tejto sezóne ukazuje, že formu má naozaj slušnú. Je ním Chris Mazdzer, ktorý dokázal pre Spojené štáty americké takmer uloviť víťazstvo vo Svetovom pohári mužov po 16 rokoch. Už 4. miesto v Innsbrucku-Igls ukázalo, že tento Američan môže útočiť na tie najvyššie priečky. A najlepšie miesto, kde tak môže urobiť je na domácej (Spojené štáty americké), alebo takmer domácej trati (Kanada). 13. najrýchlejší štart (7,093 sek.), ktorý predviedol, nebol vôbec zlý, pretože rozdiely na úvod boli tesné. Mazdzer si dokázal polepšiť hneď na ďalšom meranom úseku na peknú 4. priečku, ktorú dokázal v priebehu jazdy ešte o jedno miesto vylepšiť. Pri rýchlosti 144.86 km/h mal dobrú nádej, že si túto pozíciu udrží. V cieli mu, ale nakoniec po prvom kole patrila 4. priečka s časom 48,457 sekúnd. Po tomto výkone Mazdzer strácal na vedúceho Locha takmer 2 desatiny sekundy, čo nebolo ale nič strašné.

Druhý výkon započal Američan o niečo horšie (14. najrýchlejší štart - 7,117 sek.) a to znamenalo, že pravdepodobne čas z prvého kola nezopakuje. Nič to, ale nemenilo na tom, že vzhľadom na súperov si polepšil. Mazdzer sa posunul na 7. priečku hneď v ďalšej časti trate a jeho strata na Locha bola naozaj sympatická. Pri rýchlosti 143.60 km/h sa posunul ešte na 5. pozíciu a neskôr na 3., ktorá mu patrila aj v cieli s časom 48,521 sekúnd. Vzhľadom na Felixa Locha to bol pre Američana v porovnaní s prvým kolom lepší výkon, pretože rozdiel medzi ich jazdami v druhom kole predstavovala menej ako jedna desatina sekundy. Mazdzer tak potvrdil svoju druhú priečku vo Svetovom pohári vo Whistleri.

 

Druhé tretie miesto v tejto sezóne si na svoje konto pripisuje stále mladý sánkar z Talianska, Dominik Fischnaller, ktorý svojimi výkonmi stále čoraz viac potvrdzuje, že bude pravdepodobne správnym nástupcom Armina Zöggelera. Talian v prvom kole nepredviedol výkon hodný pódiového umiestnenia a tomu zodpovedala aj jeho priebežná pozícia. Po 17. najrýchlejšom štarte (7,138 sek.) mal čo robiť, aby sa prebojoval na lepšie priečky. Podobnú situáciu ale už v tejto sezóne zažil, konkrétne v Innsbrucku-Igls a vysporiadal sa s ňou naozaj s bravúrou. Fischnaller sa pri rýchlosti 144.22 km/h posúval postupne na 15. pozíciu a neskôr sa mu podarilo vhupnúť už do elitnej 10-ky. Na predposlednom meranom úseku sa pohyboval na 6. pozícii, ktorú ale v cieli s časom 48,475 sekúnd vylepšil na 5. miesto. Jeho strata na pódiové umiestnenie nakoniec nebola tak veľká.

V druhom kole bol už jeho výkon vzhľadom na iných sánkárov naozaj jeden z tých najlepších. 15. najrýchlejší štart (7,124 sek.) bol už o niečo lepší a aj následný postup na lepšie priečky o niečo jednoduchší. 6. miesto na druhom meranom úseku zakrátko vymenil za druhé, ktoré si pri rýchlosti 144.86 km/h udržal až do cieľa. Fischnaller si tak druhým výkonom, ktorý sa časom (48,506 sekúnd) blížil tomu prvému, dokázal polepšiť na celkovú tretiu priečku, pretože jeho súperi pred ním zaváhali. Fischnallera, ale určite môže mrzieť prvá jazda, ktorá mohla byť určite lepšia. Jeho strata na druhého Američana Chrisa Mazdzera predstavovala neuveriteľné 3 tisíciny sekundy, čo je v sánkarskom športe po dvoch jazdách doslova nič.

1. Felix Loch (Nem.) 1:36.686 min.

2. Chris Mazdzer (Ame.) 1:36.978

3. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:36.981

 

...23. Jozef Ninis (Svk.) 1:38.044

Jožkove predstavenie v dnešných pretekoch malo dve stránky. Jednu zlú a druhú naozaj fantastickú. Tá prvá bola žiaľ horšia. Minulý rok Jozef Ninis vo Whistleri predviedol azda ako jeden z mála sánkarov dva najvyrovnanejšie výkony v celých pretekoch. Takýchto vyrovnaných výkonov by sme sa dočkali pravdepodobne aj v týchto dnešných pretekoch, ale nestalo sa tak. Ale teraz pekne po poriadku. Prvé kolo pre Jožka začalo solídnym štartom (23. najrýchlejší - 7,171 sek.), ktorý pre sánkara pomýšľajúceho na umiestnenie v elitnej 15-ke nebol zlý. Ninis sa dokázal v priebehu jazdy posunúť na 20. priečku a neskôr 19., ktorá predstavovala naozaj dobrú východiskovú pozíciu pre druhé kolo, pretože rozostupy v tom prvom boli naozaj tesné. 19. miesto by si Jozef Ninis pravdepodobne udržal až do cieľa a nedajbože, ak by sa mu ho podarilo vylepšiť, boli by sme radi. Ale nestalo sa tak. Nastal zlomový moment celých pretekov, ktorý zmaril Jožkove šance na umiestnenie medzi najlepšími pätnástimi sánkarmi. Na predposlednom meranom úseku prišla ku jeho koncu chyba, ktorá vyvrcholila v tom absolútne poslednom. Rýchlosť 130.74 km/h bola absolútne nedostačujúca, nízka a katastrofálna pre Jožka, pretože predstavovala 15 km/h rozdiel medzi ním a väčšinou sánkarov. Všetko to vyplynulo z chyby. Čas, ktorý dosiahol bol až 30. najlepší - 49,280 sekúnd a rozdiel medzi Jožkom a vedúcim Felixom Lochom bol viac ako jedna sekunda, ktorá zvyčajne zvykne bývať až po dvoch jazdách. To znamenalo, že táto chyba zmarila Jožkove šance na prvé lepšie umiestnenie v tejto sezóne. Pozícia medzi tými poslednými nebola tým, čo by si Jozef Ninis prial. Za Jožkom boli na tom horšie už len 2 sánkari. Pravdepodobne by predviedol čas veľmi podobný tomu z druhého kola, ku ktorému sa dostaneme teraz. A to by bola naozaj paráda!

Druhé kolo začalo pre Jožka o 14 tisícin sekundy pomalšie (25. najrýchlejší štart - 7,185 sek.), ale to vôbec nič neznamenalo. V ďalšom úseku sa Jožko posunul už na 20. priečku, podobne ako tomu bolo v prvom kole a ten čas bol len o 6 tisícin sekundy horší. Vzápätí nasledoval opäť posun o 3 pozície vpred, na 17. miesto, kde už Ninis dosiahol na meranom úseku lepší čas, ako tomu bolo pri prvom výkone. O 7 tisícin sekundy bol Jožko pred "sebou" v porovnaní s prvým výkonom. Skvelý výkon, ktorý mal len vzostupnú tendenciu vyvrcholil pri už náležitej rýchlosti 143.31 km/h. Prišla osudná pasáž prvého kola, ktorú Jožka zvládol tentokrát ale s veľkou bravúrou, pretože posun na 13. miesto bol naozaj značný a aj rozdiel medzi prvou a druhou jazdou sa začal črtať jasnejšie. V závere sa Jožko teda dokázal podobnej chyby vyvarovať a tak si v cieli pripísal ešte lepšiu, 12. priečku s časom 48,764 sekúnd. Bol to naozaj kvalitný výkon, o čom svedčí aj rozdiel medzi Jožkom a víťazným Felixom Lochom. Niečo málo cez 3 desatiny sekundy bola strata Ninisa na Locha, čo by v prípade, že by podobnú stratu Jožko zaznamenal aj v prvom kole, vynieslo fantastickú priečku v elitnej pätnástke. Fantastická druhá jazda Jožkovi aspoň zabezpečila nejaké to polepšenie si a to konkrétne na celkovú 23. priečku.

Nič sa ale nedeje! Verme, že Jožko sa už čoskoro dočká umiestnenia adekvátneho jeho kvalít, pretože týmto výkonom jasne ukázal, že k tým najlepším sánkarom sa môže hocikedy pridať.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Čo sa týka celkového hodnotenia, v ňom sa dokázal vyšvihnúť do čela vďaka dnešným získaným 100 bodom za víťazstvo Felix Loch z Nemecka. Fantastických 85 bodov za druhú pozíciu v pretekoch putuje na konto Američana, Chrisa Mazdzera. Tretí Talian Dominik Fischnaller, si za ďalšie pódiové umiestnenie, ktorým nesporne 3. priečka je, odváža 70 bodov. Jožko Ninis si za 23. pozíciu pripisuje ďalších 18 bodov do celkového hodnotenia a posúva sa v ňom tak na 26. miesto.