Zarosený štít v prvom kole zabránil Ninisovi v prieniku do najlepšej desiatky

04.01.2015 13:44

Nielen včera, ale aj dnes bolo v nemeckom Königssee na programe sánkarské zápolenie. Už v tradičnom novoročnom čase boli v dnešných doobedňajších hodinách na rade individuálne mužské preteky, v ktorých sme mali zastúpenie aj my. Po úspešnej piatkovej kvalifikácii sa mal na najstaršej umelej trati sveta predstaviť náš reprezentant Jozef Ninis. Ten si v Pohári národov vyjazdil miesto, ktoré mu do hlavných pretekov pridelilo štartovacie číslo 12.

Na trati situovanej pri najhlbšom jazere v Nemecku panovalo dnes veľmi podobné počasie, ako predošlé dni. Teplota sa pohybovala okolo 0 °C a s blížiciam sa štartom pretekov pribúdalo množstvo snehových vločiek poletujúcich okolo ľadového koryta. Dolu ľadovým tobogánom sa malo spustiť už tradične 32 sánkarov.

Absolútne najväčším favoritom na nemeckej trati v Königssee bol pochopiteľne domáci reprezentant, Felix Loch. Cestu za jeho očakávaným triumfom mu mohla skomplikovať akurát väčšia chyba a silnejšie sneženie, ktoré pri dráhe panovalo. Loch mal totiž štartovať až ako 29. sánkar v poradí a sneh mohol ovplyvniť rýchlosť dráhy. No nestalo sa tak. Nemecký reprezentant už od úvodu začal potvrdzovať úlohu najväčšieho ašpiranta na víťazstvo. Absolútne najrýchlejším štartom (3.290 sekundy) v 1. kole začal svoju cestu za domácim víťazstvom. Po bleskovom štarte síce prišiel prepad na 2. priečku, no ten bol len dočasný. V priebehu jazdy sa Loch vrátil na 1. miesto, ktoré si pri absolútne najvyššej rýchlosti (131.22 km/h) spomedzi všetkých sánkarov udržiaval. Svoj náskok počas jednotlivých prejazdov ľadového koryta výrazne navyšoval. V cieli pri Lochovom mene svietil fantastický čas 49.773 sekundy, ktorým druhého sánkara predčil o viac ako štyri desatiny sekundy.

Do druhého kola tak Nemec vstupoval s pohodlným náskokom, vďaka ktorému už nemusel toľko riskovať. Loch začal svoj 2. výkon zhodne 2. najrýchlejším štartom (3.295 sekundy), ktorý bol len o 5 tisícin sekundy horší od toho predošlého. Po štarte nasledoval prepad na 3. priečku, ale netrvalo dlho a vedúci muž priebežného poradia Svetového pohára sa začal posúvať vpred. V záľudných častiach ľadového koryta predvádzal istý výkon, vďaka ktorému začal svoj náskok opäť navyšovať. Pri veľmi vysokej rýchlosti (130.24 km/h) sa Loch dokázal vyvarovať zaváhania, ktoré by ho stálo víťazstvo na domácej pôde. Aj v 2. kole si nemecký reprezentant pripísal absolútne najrýchlejší čas, ktorého hodnota bola 49.943 sekundy. Loch tak svoj náskok navýšil o ďalšie dve desatiny sekundy a bez menších problémov potvrdil svoje už 3. víťazstvo v sezóne 2014/2015.

 

Zo svojho druhého pódiového umiestnenia v tejto sezóne sa môže radovať ďalší nemecký reprezentant, Andi Langenhan. Langenhan dokázal veľmi zdatne konkurovať Lochovi v štartoch. Hneď v prvom kole predviedol len o 6 tisícin slabší štart než jeho kolega z reprezentácie. S časom 3.296 sekundy Langenhan predviedol 2. najrýchlejší úvod 1. kola. Po ňom sa dokonca tento sympatický Nemec vyšvihol do vedenia, ktoré si však nedokázal udržať. V polovici jazdy sa prepadol na 2. priečku a pri rýchlosti 129.50 km/h, ktorá bola o niečo nižšia oproti ostatným sánkarom začal strácať. V dolných častiach ľadového koryta, ktoré sú v Königssee rozhodujúce, Langenhan zaostal. V cieli mu tak po 1. kole patrila 5. priečka s časom 50.272 sekundy. Na vedúceho Locha strácal takmer rovnú pol sekundu. Avšak zvyšné rozostupy boli veľmi tesné a tak šanca na pódiové umiestnenie stále žila.

Do druhého kola vstúpil Langenhan ešte lepšie. Vďaka najrýchlejšiemu štartu dňa (3.280 sekundy) bolo jasné, že tento Nemec to s útokom na pódiové umiestnenie myslí vážne. Hneď po bleskovom úvode si udržiaval vedúcu pozíciu, ktorú mu v 2. kole mohol vziať už len najrýchlejší muž pretekov, Felix Loch. A aj sa tak stalo. Langenhanova rýchlosť bola síce veľmi podobná tej z prvého kola (129.58 km/h), no nebola dostačujúca. V spodných sektoroch ľadového tobogánu v Königssee tento Nemec na Locha opäť niečo stratil, ale v porovnaní s ostatnými sánkarmi zaznamenal zlepšenie. V 2. kole tak s časom 50.199 sekundy predviedol 2. najrýchlejší výkon, ktorým sa vyšvihol zhodne na 2. miesto.

 

Výbornú formu z posledných pretekov v roku 2014 dokázal po vianočnej prestávke potvrdiť americký reprezentant, Chris Mazdzer. Ten v dnešných pretekoch dosiahol už 3. pódiové umiestnenie v rade. V 1. kole sa mal na trať vydať až ako predposledný sánkar. Američanove štarty síce nie sú najlepšie, ale zato sú vždy veľmi vyrovnavné, čo potvrdil aj v dnešných pretekoch. Mazdzer v 1. kole predviedol 12. najrýchlejší úvod (3.331 sekundy), ktorým rozhodne nič nepokazil. Po ňom nasledovali pre tohto skúsenejšieho sánkara už len svetlejšie momenty. Hneď vzápätí sa americký reprezentant dostal do elitnej desiatky, v ktorej sa pri rýchlosti 129.30 km/h udržiaval v priebehu celej jazdy. V cieli tak pri Američanovom mene svietil čas 50.304 sekundy, ktorý bol 8. najlepší v prvom kole. Na 3. priečku strácal Mazdzer len 80 tisícin sekundy.

Druhú jazdu započal tento americký reprezentant ako 15. najrýchlejší sánkar (3.338 sekundy). Jeho štart bol len o 7 tisícin sekundy horší od toho predošlého. Po sľubnom začiatku čakal Mazdzera veľmi podobný priebeh jazdy, ako tomu bolo v kole prvom. Hneď na ďalšom meranom úseku americký sánkar klopal na dvere elitnej desiatky, do ktorej sa natrvalo dostal v predposlednom sektore nemeckej trate. Američanova rýchlosť bola síce ešte o niečo nižšia (129.10 km/h), ako v prvom kole, ale za to výkon v zradných častiach ľadového koryta bol istejší. V 2. kole predviedol Mazdzer 3. najrýchlejšiu jazdu (50.221 sekundy), vďaka ktorej sa vyšvihol na bronzovú priečku. Na druhého Langenhana stratil Američan len 54 tisícin a naopak, štvrtého Fedorova predčil o neuveriteľných 14 tisícin sekundy.

1. Felix Loch (Nem.) 1:39.716 min.

2. Andi Langenhan (Nem.) 1:40.471

3. Chris Mazdzer (Ame.) 1:40.525

 

...30. Jozef Ninis (Svk.) 1:42.322

Náš reprezentant vstupoval do dnešných pretekov určite s vysokými ambíciami. Po výborných výsledkoch, ktoré rodák z Čadce dosiahol na zámorskej trati v Calgary mal na to určite aj dôvod. Ani piatková kvalifikácia nebola pre slovenského reprezentanta zlá a tak sme sa dnes mohli právom tešiť na to, čo naša jednotka v sánkovaní predvedie. Jozef Ninis sa na trať vydal ako 12. sánkar v poradí. 22. najrýchlejší štart (3.349 sekundy) nebol najhorší, ale už sme od Ninisa videli v tejto sezóne aj lepšie začiatky. Na tamojšej trati sa však preteky prehrávajú, či vyhrávajú v iných častiach. Na ďalšom meranom úseku nášmu reprezentantovi patrila stále 22. priečka. Potom síce prišiel očakávaný posun vpred, do elitnej dvadsiatky, ale ten netrval dlho. Jozef Ninis sa totiž blížil k veľmi zradným častiam ľadového koryta, ktoré v dnešných pretekoch nachytali aj nášho skúseného reprezentanta. K tomu sa pridal aj zarosený štít, ktorý slovenskému sánkarovi znemožnil bezproblémovú viditeľnosť počas jazdy. Výjazd z 9. zákruty bol ešte veľmi slušný a prejazd tiahlej rovinky takisto solídny. Žiaľ nájazd do 10. zákruty už nášmu reprezentantovi nevyšiel podľa predstáv. Po veľkej chybe nasledoval karusel, v ktorom mal Ninis v porovnaní s ostantými sánkarmi o dosť nižšiu rýchlosť (121.03 km/h). To sa prejavilo aj v ďalších častiach ľadového koryta, v ktorých hoci náš reprezentant išiel čisto, tak nebol dostatočne rýchly na to, aby svoju prvú jazdu ešte zachránil. V predposlednom sektore mu patrila už predposledná, 31. priečka, ktorú si doniesol až do cieľa. S časom 51.995 sekundy Ninis predčil len lotyšského sánkara, Inarsa Kivlenieksa, ktorému trať v Nemecku vyhovuje, avšak tiež sa nedokázal vyvarovať väčšej chyby.

Do druhého kola tak Ninis vstupoval ako 2. sánkar. Štart, ktorý predviedol bol už 19. najrýchlejší (3.343 sekundy) a dokonca o 6 tisícin sekundy lepší, než ten z 1. kola. Už na ďalšom meranom úseku sa náš reprezentant posunul o jedno miesto vpred. Približne v polovici ľadového koryta dokázal náš reprezentant preniknúť už do elitnej desiatky. Rodák z Čadce sa však na najstaršej umelej trati sveta približoval k častiam, ktoré ho v predošlom kole nachytali. Ninis však tentokrát nechyboval. Ba naopak. V zradných častiach ľadového koryta náš reprezentant naplno ukázal svoje skúsenosti a svoje umiestnenie vylepšil o ďalších päť miest. V karuseli Ninisovi namerali jednu z najvyšších rýchlostí (129.97 km/h), čo znamenalo, že v cieli dosiahne výrazne lepší čas. A aj sa tak stalo. Pri Ninisovom mene svietila hodnota 50.327 sekundy, čo bol fantastický 6. najrýchlejší výkon v 2. kole. Slovenský reprezentant predviedol o viac ako 1,6 sekundy rýchlejšiu jazdu než v kole predošlom. Žiaľ, strata z 1. kola bola príliš veľká a tak sa náš reprezentant z 31. priečky dokázal posunúť len o jedno miesto a to na 30. priečku.

Kompletné výsledky nájdete  TU ...

 

Za tretie víťazstvo v tejto sezóne a prvé na domácej pôde si 100 bodov na svoje konto pripisuje Felix Loch. Nemec tak zvýšil svoj náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára pred druhým Dominikom Fischnallerom už na 97 bodov.

Vďaka dnešnému druhému miestu v hlavných pretekoch v Königssee si svoje umiestnenie v priebežnom hodnotení Svetového pohára vylepšuje aj ďalší nemecký reprezentant, Andi Langenhan. Vďaka 85 bodom, ktoré si odnáša z dnešných pretekov sa posúva na delené 3. miesto v priebežnom hodnotení Svetového pohára. 

Za dnešné 3. miesto získal 70 bodov americký reprezentant, Chris Mazdzer, ktorý bronzovým umiestnením na nemeckej pôde potvrdil svoju výbornú formu. Mazdzer dosiahol už tretie pódiové umiestnenie v rade. S Nemcom Andim Langenhanom mu patrí priebežne 3. miesto v hodnotení Svetového pohára.

Jozef Ninis si v celkovom hodnotení Svetového pohára príliš nepohoršil, ale ani naopak, nepolepšil. Za dnešné 30. miesto v prvých pretekoch v novom roku 2015 si odnáša z Nemecka 11 bodov. Rodák z Čadce sa tak z 19. miesta vo Svetovom pohári posunul o jednu priečku nižšie, na miesto 20.

 

Foto: Jozef Ninis, fil-luge.org