V hlavných pretekoch v Sochi mali všetci sánkári istú účasť

01.03.2015 17:53

Po troch mesiacoch začal sánkarský Svetový pohár sezóny 2014/2015 písať svoju poslednú kapitolu. Ešte v pondelok sa totiž niektorí sánkari vydali do dejiska posledného podujatia prebiehajúcej sezóny, ktoré sa malo uskutočniť na olympijskej trati v Sochi. Medzi týchto sánkarov patril aj Jozef Ninis, ktorý sa vydal do ruského mesta ako jediný zástupca slovenského družstva. Do Ruska však vo výrazne oklieštenej zostave cestovali aj takí Taliani, či naopak, niektoré reprezentácie sa rozhodli posledné podujatie sezóny 2014/2015 úplne vynechať. Sem patrili napríklad Nóri, Kanaďania, či krajiny s menšou sánkarskou základňou. Táto skutočnosť sa odrazila nielen v tréningových skupinách, kde bolo pomenej pretekárov, ale hlavne v piatkovom Pohári národov, v ktorom zvyknú sánkari, ktorí nepatria do nasadenej skupiny, bojovať o postup do hlavných pretekov. K pätnástim predkvalifikovaným športovcom sa vždy pridá sedemnásť najúspešnejších pretekárov z piatkových kvalifikačných jázd. V Sochi však bolo tentokrát registrovaných len 26 sánkarov, z čoho trinásť bolo predkvalifikovaných a zvyšných trinásť malo absolvovať Pohár národov. Už vopred tak bolo jasné, že v súťažnom zápolení sa nepredstaví tradičných 32 pretekárov, pre ich nedostatok. Preto mali všetci sánkari v hlavných pretekoch v Sochi istú účasť. Svoje piatkové jazdy však absolvovali, ale podobne ako nasadená skupina, aj oni ich mohli brať tentokrát len tréningovo.

Zo svojho prvého víťazstva na seniorskej sánkarskej pôde sa v piatkových jazdách mohol radovať ruský reprezentant, Maksim Aravin. Pre dvadsaťročného Rusa to však nebola premiéra medzi seniormi. Tú si odkrútil ešte na začiatku tejto sezóny, kedy sa v celkom dobrom svetle predviedol na otváracom podujatí v rakúskom Innsbrucku-Igls. Vtedy sa síce Aravin do hlavných pretekov prebojoval s veľkým šťastím, keď do nich postúpil ako posledný sánkar s náskokom len 18 tisícin sekundy. Vo víkendovom zápolení si však počínal už naozaj sľubne. Hneď vo svojich prvých seniorských pretekoch si mladý Rus vyjazdil umiestnenie v elitnej pätnástke (12. miesto), vďaka čomu sa mohol predstaviť aj v šprinte. Z neho však bol ruský sánkar diskvalifikovaný. Po Svetovom pohári v Innsbrucku-Igls sa však Aravin zo sánkarského kolotoča vytratil. Viac než úspešný návrat do neho zažil tento Rus práve tento piatok, na domácej trati v Sochi, kedy si na svoje konto pripísal ďalší skvelý výsledok. S časom 52.108 sekundy totiž ovládol hneď svoj druhý seniorský Pohár národov.

 

Mladého Aravina na nižšom pódiovom stupienku doplnil o niečo starší a hlavne skúsenejší reprezentačný kolega, Evgenyi Voskresenskyi. Rus, ktorý v tejto sezóne vynechal celú prvú polovicu kalendára Svetového pohára, vo svojej kariére zatiaľ nedosiahol žiadne väčšie úspechy. Aj napriek tomu sa však tento dvadsaťpäťročný pretekár prezentuje celkom solídnymi výkonmi. Tie ukázal hneď vo svojom prvom podujatí prebiehajúcej sezóny 2014/2015, ktoré absolvoval až po Novom roku 2015, v nemeckom Oberhofe. V ňom sa bez menších problémov dokázal kvalifikovať do hlavných pretekov, z ktorých si odniesol výbornú 7. priečku. Po tomto skvelom umiestnení sa Rusovi darilo hlavne v piatkových Pohároch národov. V kvalifikačných jazdách vo Winterbergu si Voskresenskyi vyjazdil striebornú medailu. Hneď o týždeň na to si na svoje konto pripísal aj úspech s bronzovým leskom. V Altenbergu sa však už v akcii nepredviedol, pretože Rusi dali prednosť príprave na posledný Svetový pohár na ich domácej trati. Tento krok sa im rozhodne vyplatil, pretože svoj ďalší medailový úspech si Voskresenskyi pripísal práve v Sochi. Olympijskú trať zdolal za 52.112 sekundy, keď za Aravinom zaostal o neuveriteľné 4 tisíciny sekundy. Skúsenejší Rus tak dosiahol až trikrát zo štyroch možných pokusov na jeden z najcennejších kovov.

 

Na treťom mieste sa v Pohári národov umiestnil už o niečo stabilnejší člen Svetového pohára, Kristens Riks Rozitis. Najmladší lotyšský pretekár sa zdá sa v tejto sezóne už naplno adaptoval medzi seniorských sánkarov. Rozitis absolvoval všetky podujatia prebiehajúcej sezóny, s výnimkou tých zámorských, kedy sa Lotyši rozhodli ušetriť nejaké financie. S výbornou formou sa inak tento ešte stále veľmi mladý sánkar stretol hlavne v druhej časti sezóny. Rozitisovi sa podarilo v každom podujatí Svetového pohára úspešne kvalifikovať do hlavných víkendových pretekov. Okrem toho začal tento Lotyš v novom roku 2015 dosahovať umiestnenia v elitnej dvadsiatke. V nórskom Lillehammeri si lotyšský reprezentant vyjazdil skvelú 15. priečku, ktorú v nemeckom Altenbergu doplnil 18. miestom. Z najväčšieho úspechu sa však Rozitis mohol radovať na domácej trati v Sigulde, kde sa mu vďaka 10. miestu na majstrovstvách sveta podarilo preniknúť medzi najlepšiu desiatku sánkarov. Tomuto výbornému výsledku predchádzal triumf v piatkových jazdách o štartovacie čísla, kde lotyšský mladík celkom prekvapivo zdolal aj skúsenejšieho reprezentačného kolegu, Kivlenieksa. Pre Rozitisa to však nebol prvý medailový úspech z piatkových jázd. Jeden totiž dosiahol ešte v Pohári národov v spomínanom Lillehammeri, kde si vďaka druhej najrýchlejšej jazde vyslúžil strieborné ocenenie. Ďalšiu medailu, tentokrát s bronzovým leskom, si za 3. najrýchlejšiu jazdu s časom 52.113 sekundy, vyslúžil práve v Sochi. Rozitis zaostal za Aravinom o 5 tisícin sekundy a na druhého Voskresenskyiho stratil neuveriteľnú 1 tisícinu sekundy.

1. Maksim Aravin (Rus.) 52.108 sek.

2. Evgeniy Voskresenskiy (Rus.) 52.112

3. Kristens Riks Rozitis (Lot.) 52.113

 

...10. Jozef Ninis (Svk.) 52.594

Ako už bolo spomenuté, v Sochi sa v piatok predstavil aj slovenský sánkar, Jozef Ninis. Jeden z najskúsenejších pretekárov sánkarského Svetového pohára vôbec, svoju jazdu absolvoval medzi prvými. Ninis sa podobne ako mladý lotyšský sánkar Rozitis, stretol s vynikajúcou formou hlavne v druhej časti sezóny. Aj napriek tomu však slovenský sánkar dosiahol na skvelé umiestnenia už v prvej polovici sezóny, kedy si na zámorskej trati v Calgary vyjazdil 13. miesto v hlavných pretekoch, ktoré vylepšil 10. priečkou v šprinte. Na tento úspech Slovák nadviazal hneď po Novom roku 2015, kedy sa v Pohári národov v Königssee umiestnil na šiestom mieste, ktoré v Oberhofe vylepšil posunom na štvrtú priečku. V hlavných pretekoch sa však rodákovi z Čadce aj pričinením značnej smoly príliš nedarilo. Všetko sa zmenilo v Sigulde, kde si Ninis v piatkových jazdách o štartovacie čísla vyjazdil ďalšie umiestnenie v elitnej desiatke, tentokrát vďaka piatej priečke. Na tú už náš sánkar 14. miestom v samotných pretekoch 46. majstrovstiev sveta nadviazal. Siedme miesto v kvalifikácii v Altenbergu naznačilo, že Ninisovi by sa mohlo dariť aj na nemeckej trati. To sa opäť potvrdilo, keď si slovenský reprezentant odniesol z hlavných pretekov 12. priečku, ktorú v šprinte vyšperkoval 11. miestom. Na niektorých dráhach však Jozefovi nefungovali sánky správne. Okrem Winterbergu, či Lillehammeru medzi tieto trate rozhodne patrí aj ľadové koryto v Sochi. O tom, že na tejto dráhe je veľmi dôležité hlavne materiálne vybavenie sa náš reprezentant presvedčil už na XXII. zimných olympijských hrách, z ktorých si odniesol 20. priečku. Niečo podobné Ninis okúsil aj tentokrát, v piatkovom Pohári národov. 12. najrýchlejší štart (4.702 sekundy) medzi 14 sánkarmi patril k tým horším. Po nie príliš dobrom úvode sa dokonca slovenský reprezentant prepadol na úplný chvost sánkarského poľa, keď mu patrila posledná, 14. priečka. V polovici ľadového koryta sa však Jozef vyšvihol na 10. miesto, ktoré si dokázal udržať až do cieľa. V ňom pri Ninisovom mene svietil čas 52.594 sekundy. Na víťazného Aravina stratil slovenský sánkar takmer pol sekundy.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: fil-luge.org, chicagotribune.com