Štvrté individuálne olympijské vystúpenie prinieslo Jozefovi najmenej radosti

11.02.2018 15:56

Po prvej polovici štvorkolových olympijských pretekov v juhokórejskom Pchjongčchangu sa slovenskému reprezentantovi v jazde na saniach rozhodne nezaspávalo ľahko. Výborný siedmy najrýchlejší výkon (47.833 s) nášho pretekára v otváracom kole zatienila nepríjemná kolízia v ďalšom pokuse. Tá rodáka z Čadce na jeho štvrtých zimných olympijských hrách odsúdila na neúspech. Až 37. najlepší čas (50.014 s) odsunul Ninisa na priebežnú 28. pozíciu so stratou vyše dvoch sekúnd na vedúceho Felixa Locha.

Druhý súťažný deň, ktorý pozostával z ďalších dvoch jázd, otvoril priebežný líder olympijskej súťaže z Nemecka, Felix Loch. Slovenský pretekár sa k slovu dostal ako dvadsiaty ôsmy v poradí. Už z prvých metrov sa dalo vyčítať, že Jozef pôsobí v ľadovom koryte veľmi rozvážne. Na každom meranom úseku náš sánkar v porovnaní so svojím najlepším časom zaostával a to aj napriek skutočnosti, že práve dnes bol ľad v olympijskom tobogáne najrýchlejší. Športovec z Kysúc predviedol v treťom kole nakoniec 21. najlepšiu jazdu (48.095 s). Po sčítaní všetkých troch výkonov si Ninis polepšil o tri pozície. Svoje  štvrté individuálne olympijské  vystúpenie tak Jozef zakončuje 25. priečkou. Toto umiestnenie prinieslo nášmu pretekárovi najmenej radosti spomedzi všetkých, ktoré dosiahol pod piatimi kruhmi.

Príležitosť predviesť svoje umenie aj vo  štvrtom kole  mužských pretekov tak štvornásobný olympionik zo Slovenskej republiky nedostal. To bolo totiž určené len pre najúspešnejšiu dvadsiatku priebežného poradia olympijskej súťaže. Záver sánkarského zápolenia sa niesol v duchu nielen krásneho zimného počasia, ale aj v znamení veľkých prekvapení. Senzačným  víťazom  sa stal David Gleirscher z Rakúska, pre ktorého to bola premiéra ako na zimných olympijských hrách, tak aj na stupňoch pre troch najlepších.  Strieborná medaila  putuje nečakane do rúk amerického reprezentanta Chrisa Mazdzera, ktorý skvelou jazdou ovládol tretie kolo. Ocenenie bronzového lesku si veľmi prekvapivo vyjazdil   Johannes Ludwig  , s ktorým sa spomedzi troch nemeckých športovcov počítalo najmenej. Najväčší favorit individuálnych mužských pretekov a ich priebežný líder Felix Loch sa o tretí triumf v rade pod piatimi kruhmi pripravil chybou v zradnej deviatej zákrute. So slzami v očiach sa musel zmieriť s   piatou pozíciou  .

Foto: International Luge Federation, TASR