Skvelý Ninis sa dokázal v šprinte v Altenbergu ešte zlepšiť

23.02.2015 14:03

Podobne ako v Innsbrucku-Igls a Calgary, ani v nemeckom Altenbergu súťažný víkend neuzatvárali tímové štafety, ale novinka tejto sánkarskej sezóny, šprint. Disciplína, v ktorej pretekár začína svoju jazdu klasickým letmým štartom, ale čas sa mu začína rátať až na značke 100 metrov od štartovacieho bloku, zažila svoju premiéru práve na otváracom podujatí Svetového pohára v Rakúsku. K slovu sa potom dostala znova v Calgary, kde sa podobne ako v Innsbrucku neuskutočnila súťaž družstiev. Posledné preteky šprintu vrámci sezóny 2014/2015 boli na programe v Altenbergu. Aby sa však sánkari v jednokolových pretekoch mohli predstaviť, museli splniť jednu podmienku. V hlavných sobotňajších pretekoch bolo nutné, aby sa umiestnili do pätnásteho miesta. Šancu zasúťažiť si v šprinte má totiž vždy len pätnásť najúspešnejších pretekárov z hlavného zápolenia. Túto podmienku sa po druhýkrát v tejto sezóne podarilo splniť aj slovenskému reprezentantovi, Jozefovi Ninisovi.

Keďže ôsme podujatie Svetového pohára sa uskutočnilo na nemeckej trati v Altenbergu, bolo jasné, že medzi najväčších favoritov na víťazstvo budú patriť práve domáci pretekári. Tieto očakávania sa podarilo nemeckým sánkarom aj do bodky naplniť, keď dokázali cez víkend triumfovať vo všetkých troch hlavných pretekoch. V šprinte však už nemeckí reprezenanti takí jednoznační neboli. Jediný, kto ani po piaty raz v tejto sezóne na domácej trati nezaváhal bol Felix Loch. Trojnásobnému olympijskému víťazovi už na prvom meranom úseku patrila vedúca pozícia, ktorej sa nehodlal vzdať. To potvrdil v ďalších častiach ľadového koryta, kedy sa mu podarilo vyvinúť takmer najvyššiu rýchlosť z celého štartovacieho poľa (124.89 km/h). Nemecký reprezentant napokon trať v Altenbergu zišiel za 32.826 sekundy, čím ovládol už druhý z troch šprintov. Neúspešný bol jedine v Calgary, kde si nedokázal vybojovať ani medailu.

 

Ďalšia medaila zo šprintu pribudla na konto možno celkom prekvapivo kanadskému sánkarovi, Samuelovi Edneymu. Stálica sánkarského Svetového pohára sa rozhodla na začiatku sezóny vynechať dve úvodné podujatia, aby sa čo najlepšie pripravila na to tretie, ktoré sa malo uskutočniť práve na jeho domácej trati v Calgary. Tento krok sa skúsenému pretekárovi z Kanady rozhodne vyplatil. Edney totiž v hlavných pretekoch v Kanade dokázal triumfovať, čím si vyjazdil vôbec prvé víťazstvo vo svojej kariére. Hneď po hlavných pretekoch sa uskutočnil aj šprint, v ktorom tento sánkar pridal ďalší medailový úspech, tentokrát bronzového lesku. Potom sa však kanadský reprezentant akoby vytratil z kolotoča Svetového pohára a jeho výsledky neboli nijako oslnivé. O slovo sa opäť prihlásil až v Altenbergu, kde si v sobotu vyjazdil 6. miesto. Ako sa však ukázalo, to nebolo všetko. Už v nedeľnom šprine Edney naznačil, že novinka tejto sezóny mu naozaj vyhovuje. Sánkar, ktorý sa v tímových pretekoch prezentuje najlepšími štartovacími reakciami už od začiatku útočil na pódiové umiestnenie. Na suverénneho Locha síce strácal už takmer 60 tisícin sekundy, ale stále tu boli ďalší sánkari, ktorým musel tento Kanaďan vzdorovať. Sánkar z Rakúska, David Gleirscher za Edneym zaostával len o 1 tisícinu sekundy. Kanadský reprezentant však v rozhodujúcich spodných častiach ľadového koryta naplno využil svoje skúsenosti a Gleirscherovi z Rakúska sa vzdialil. Edney dosiahol čas 32.942 sekundy, keď na Locha stratil viac ako 1 desatinu sekundy.

 

Po obrovskom prekvapení zo svetového šampionátu v Sigulde, kde si titul majstra sveta vyjazdil ruský reprezentant, Semen Pavlichenko, sme sa ďalšej senzácie dočkali už zakrátko, práve v Altenbergu. O tú sa bez najmenších pochýb postaral sánkar z Lotyšska, Inars Kivlenieks. Najväčším úspechom tohto Lotyša je zatiaľ jedno pódiové umiestnenia z domácej trate v Sigulde, kde si ešte v sezóne 2011/2012 odniesol z hlavných pretekov vrámci Svetového pohára bronzovú medailu. Okrem domáceho ľadového koryta sa však na ostatných dráhach tento pretekár príliš nepresadil. Lotyšskému reprezentantovi rozhodne na pohode nepridávala ani forma, s ktorou sa v tejto sezóne stretol. Značný progres však začal sánkar z Lotyšska ukazovať v piatkových jazdách, kde sa už dva týždne po sebe dokázal prebojovať medzi trojicu najlepších. Podobne ako Edney, aj Kivlenieks sa znova o slovo prihlásil v hlavných pretekoch v Altenbergu. V nich lotyšská jednotka v sánkovaní predviedla veľké zlepšenie, keď sa vďaka 4. najrýchlejšej jazde druhého kola umiestnila na konečnom 5. mieste. Pódiové umiestnenie tak bolo na dosah. Toho si bol určite vedomý aj teno skúsenejší lotyšský sánkar. Kivlenieksovi, ktorý sa na trať vydal medzi poslednými, na prvom meranom úseku patrila v šprinte 6. priečka. Na tretieho Gleirschera strácal 41 tisícin sekundy. Podobne, ako niektoré stálice sánkarského Svetového pohára, aj pretekár z Lotyšska využil svoje skúsenosti, ktoré mu pomohli hlavne v rozhodujúcich častiach nemeckej dráhy. V nich sa totiž Kivlenieks zlepšil natoľko, že do cieľa prišiel na 3. mieste s časom 32.995 sekundy. Len pre zaujímavosť, štvrtý Gleirscher za Lotyšom zaostal o 4 tisíciny sekundy. Palik, ktorý sa umiestnil na 5. priečke stratil na Kivlenieksa 5 tisícin sekundy.

1. Felix Loch (Nem.) 32.826 sek.

2. Samuel Edney (Kan.) 32.942

3. Inars Kivlenieks (Lot.) 32.995

 

...11. Jozef Ninis (Svk.) 33.310

Vďaka slovenskej jednotke v sánkovaní, Jozefovi Ninisovi, malo naše sánkarské reprezentačné družstvo zastúpenie aj v šprinte. Podobne ako v Calgary, aj v nemeckom Altenbergu sa rodák z Čadce dokázal v hlavných pretekoch umiestniť do pätnásteho miesta, čím splnil podmienku kvalifikovania sa do týchto jednokolových pretekov. Slovenský reprezentant sa tak v novej disciplíne tejto sezóny predstavil už dvakrát z troch možných pokusov. Neúspešný bol jedine na začiatku sezóny, v rakúskom Innsbrucku-Igls. V Kanade, kde sa išiel šprint ešte na konci minulého roka 2014, náš sánkar predviedol skvelú jazdu, ktorou predčil aj trojnásobného olympijského víťaza z Nemecka, Felixa Locha. Ninis sa vtedy v Calgary umiestnil na 10. mieste, čím vyšperkoval svoje 13. miesto z hlavných pretekov. O niečo podobné sa slovenský pretekár pokúsil aj v ľadovom koryte v Altenbergu. Po celkom vydarených hlavných pretekoch, ktoré boli na programe v sobotu, na to náš sánkar rozhodne mal. V nich si Jozef vyjazdil krásne 12. miesto a nebyť spackanej druhej jazdy, pravdepodobne by slovenský reprezentant mieril vyššie. Po prvom kole mu patrila totiž 8. priečka. Priečky na začiatku druhej desiatky sú však pravdepodobne tým, kam momentálne náš sánkar patrí. Ninis to potvrdil aj v šprinte, kedy mu po prvom meranom úseku patrila 12. priečka. Aj napriek tomu, že rýchlosť nášho reprezentanta (122.37 km/h) patrila medzi tie nižšie, tak si dokázal Slovák v spodných častiach ľadového koryta mierne polepšiť. Ninis totiž do cieľa prišiel na 11. mieste, keď trať v Nemecku zišiel za 33.310 sekundy. Slovenský sánkar si tak v tejto sezóne vyjazdil už piate umiestnenie v elitnej pätnástke.

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Podobne ako v sobotu, aj v nedeľu si mohli sánkari, ktorí sa predstavili v šprinte, vyjazdiť body do celkového hodnotenia Svetového pohára. Už po siedmykrát v tejto sezóne putuje 100 bodov na účet Felixovi Lochovi, ktorý v Altenbergu triumfoval v obidvoch pretekoch. Už po sobotnom zápolení sa stal nemecký sánkar víťazom krištáľového globúsu pre najlepšieho sánkara Svetového pohára.

85 bodov za tretie pódiové umiestnenie v tejto sezóne ide na konto kanadskému sánkarovi, Samuelovi Edneymu. Ten si vďaka tomuto bodovému prísunu polepšil aj v celkovom hodnotení Svetového pohára, keď sa posunul na 6. miesto.

Kivlenieks poskočil na peknú 17. priečku, keď svoj účet obohatil o 70 bodov za tretie miesto v šprinte.

Jozef Ninis, ktorý si 11. miestom v šprinte vyjazdil svoje druhé najlepšie tohtosezónne umiestnenie, sa v celkovom hodnotení Svetového pohára vďaka 34 bodom posunul na 21. miesto. Ninis si tak polepšil nielen po sobotňajších pretekoch, ale aj po tých, ktoré boli na programe v nedeľu.

 

Foto: rodelwm2012.de, International Luge Federation, Jozef Ninis