Preteky družstiev takisto v réžii Nemecka

25.11.2012 13:38

Dnes boli na programe aj úvodné preteky družstiev, ktoré sa pravidelne konajú popri individuálnych pretekoch, či pretekoch dvojíc. V Rakúsku sa zišlo 13 družstiev, čo je dosť veľká účasť tímov a medzi nimi nechýbali ani "naši", Slováci s Jozefom Ninisom. Medzi najväčších favoritov patrili určite sánkári Nemecka, ktorých jazdci ovládli všetky ostatné preteky tento víkend. K čiernym koňom sa určite radila Kanada a prekvapiť mohli aj Taliani. Rusko sa takisto malo zaradiť do súboja o pódiové umiestnenie.

 

Nemecko nasadilo to takmer najlepšie, čo tento víkend malo. Zo žien sa pretekov zúčastnila Anke Wischnewski, ktorá ovládla preteky vo svojej kategórii a tešila sa z druhého víťazstva v kariére vo Svetovom pohári. Z mužov sa do tímových pretekov dostal David Möller, ktorý sa umiestnil v individuálnom podujatí za Felixom Lochom. Z dvojíc Nemecko reprezentovali Tobias Wendl s Artlom, ktorí ovládli zase preteky dvojíc. Anke Wischnewski svoju jazdu nezačala úplne najlepšie, ale postupne potvrdila rolu najlepšej sánkárky tohto víkendu a dosiahla najrýchlejší čas (41.475 sek.). Štafetu potom prevzal Möller, ktorého reakcia nebola vôbec najlepšia, ale aj vďaka svojej partnerke z reprezentácie udržal prvé miesto pre Nemeckou a zajazdil tiež najrýchlejší čas spomedzi mužov (43.665 sek.). Štafetu ukončovali Wendl s Artlom, ktorí patria pravidelne k tým najlepším medzi dvojicami. Ich reakcia bola absolútne najrýchlejšia (2.522 sek.) a postupne náskok Nemecka navyšovali, čím prispeli k prvej výhre Nemcov medzi tímami.

 

Striebro získal čierny kôň týchto pretekov, reprezentácia Kanady. Štafetu započala jednotka medzi ženami, Alex Cough, ktorá pravidelne ťahá svoj tím na tie najvyššie priečky. Alex bola približne do polovice jazdy aj pred Ankou Wischnewski, ale nakoniec zajazdila druhý najlepší čas, čím ale dala veľkú šancu svojím kolegom, umiestniť sa na pódiu (41.561 sek.). Po nej nasledoval skúsený Sam Edney, takisto dlhodobá jednotka Kanady. Kanaďan, ktorý sa v individuálnych pretekoch prezentoval výbornými štartmi si aj medzi družstvami ukoristil najrýchlejšiu štartovaciu reakciu (2.313 sek.), vďaka ktorej ukrojil z náskoku Nemecka a doslova dýchal na chrbát Möllerovi s časom 43.700 sekúnd. Po ňom nasledoval asi najslabší článok kanadskej štafety, dvojkári Walker so Snithom. Tí sa však, ale vôbec nestratili a druhým najlepším začiatkom (2.552 sek.) mali takisto zaslúhu na druhom mieste Kanade, keď dosiahli druhý najrýchlejší čas (43.976 sek.).

 

Taliani, ktorým štafetu odštartovala takisto dlhodobá jednotka Sandra Gasparini si vyjazdili bronzové umiestnenie. Sandra nezačala úplne najlepšie a hneď od začiatku strácala na tri najrýchlejšie sánkárky. Svoju stratu sa jej nepodarilo zmenšiť a Talianom odovzdála štafetu so 4. najrýchlejším časom (41.767 sek.). Tým potvrdila, že víkend v Rakúsku jej až tak nevyšiel. Dominik Fischnaller bol ďalším členom tejto štafety, čo sa dá pokladať za menšie prekvapenie, pretože dostal prednosť pred skúseným matadorom Zöggelerom, ktorému úvod sezóny určite nevyšiel podľa predstáv, ale Fischnaller dopadol ešte horšie. Fischnallerova reakcia nebola vôbec dobrá (7. najlepšia - 2.456), ale jazda sa mu dosť podarila, keď sa postupne prepracoval k 3. najlepšiemu času (43.903 sek.). Taliansku štafetu zakončovali Oberstolz s Gruberom, ktorí tiež začali ako 7. najlepší (2.603 sek.). Ich výkon prebiehal podobne ako Fischnallerov a v jednotlivých častiach sa prepacovali až na 4. priečku (44.067 sek.), čím si udržali 3. pozíciu.

 

1. Nemecko - 2:08.950 min. (pozn. rekord trate)

2. Kanada - 2:09.237

3. Taliansko - 2:09.737


... DNF Slovensko

Za Slovensko sa v pretekoch mala predstaviť Vierka Gbúrová, ktorá patrí zo žien k tomu najlepšiemu, čo máme. Z mužov to bola jednička, Jožko Ninis a z dvojkárov skúsení sánkári, Ján Harniš a Branislav Regec. Štafetu začala Vierka Gbúrová, ktorá ale približne v polovici svojej jazdy chybovala a neumožnila tak Jozefovi Ninisovi spustiť sa v koryte. Slováci tak úvodné tímové preteky bohužiaľ nemohli dokončiť.

 

Podrobnejšie výsledky nájdete TU...