Pohár národov v Altenbergu tentokrát aj s Jožkom

07.12.2012 13:48

Piatok sa v Altenbergu uskutočnila kvalifikácia na nedeľné preteky, ktorá je nevyhnutnou súčasťou predĺžného pretekárskeho víkendu niektorých sánkárov. Medzi nich teraz aj patril Jožko, pretože už dnes si mohol zmerať sily s ostatnými športovcami, ktorých cieľ bol spoločný - dostať sa do hlavných nedeľných pretekov. Konkurencia bola opäť veľká, čo je veľmi povzbudivé, pretože sánkárska špička sa postupne rozrastá. Z 32 sánkárov malo možnosť 17 sa kvalifikovať do pretekov Svetového pohára. Trať bola dnes veľmi pomalá, čo veľkému množstvu sánkárov nevyhovuje a preto časy nie sú až také ohromné.

 

Najúspešnejším bol Viktor Kneyb, sánkár s veľmi nevyrovnanými výkonmi v tejto sezóne a pre jeho krajinu je zatiaľ nepríjemným prekvapením s blížiacou sa Olympiádou v Soči. Jazdu započal nepokazeným štartom (8. najlepší - 7.311 sek.), ale hneď na prvom medzičase figuroval na 5. pozícii. Podarilo sa mu vyvinúť vôbec druhú najvyššiu rýchlosť medzi pretekármi (124.62 km/h) a to je hlavný dôvod, prečo sa mu podarilo dosiahnuť najrýchlejší čas - 54.144 sekúnd.

 

Na ruskú radosť sa podarilo strieborný stupienok obsadiť opäť ruskému športovcovi, Aleksanderovi Peretjaginovi. Tento sánkár tiež nepatrí k tým, ktorý by dosahovali vyrovnané výkony, ale už sa mu podarilo presvedčiť o svojich kvalitách ostatných súperov. Štart mal výrazne horší ako jeho kolega (18. najlepší - 7.413 sek.), ale podobne ako Kneyb, dosiahol veľmi vysokú rýchlosť, dokonca najvyššiu z celého štartovacieho poľa (125.01 km/h) a hlavne vďaka tomu sa posúval cez 9. priečku na 7., 4. a celkovú druhú, keď s časom 54.211 za Kneybom zaostal o 0.067 sekundy.

 

Tretie mieste si uchopil Kanaďan, Sam Edney, ktorý sa pravidelne zúčastňuje Pohára národov a nápodobne sa mu v ňom darí aj bodovať. Edneymu vychádzajú štarty (4. najlepší - 7.270 sek.) a inak tomu nebolo ani dnes. So svojou formou, ale určite nie je spokojný, hoci dnes predviedol vyrovnanú jazdu a od začiatku až po koniec sa pohyboval na 3. pozícii s pomerne nízkou priemernou rýchlosťou (122.64 km/h). Na prvého stratil viac ako desatinu sekundy, keď dosiahol čas - 54.261 sekúnd.

 

1. Viktor Kneyb (Rus.) 54.144 sek.

2. Aleksander Peretjagin (Rus.) 54.211

3. Samuel Edney (Kan.) 54.261

 

... 9. Jozef Ninis (Svk.) 54.596

 

Jožko pravdepodobne so svojím výkonom nebude úplne spokojný, pretože jeho úvod nebol absolútne ideálny. Čo sa týka štartu, ten patril až do druhej polovice štartovacieho poľa (26. najlepší - 7.467 sek.). Jožko, ale preukazuje v každej svojej jazde podobný priebeh a hoci sa na štarte ešte hľadá, všetko sa mu darí dohnať v nižších partiach ľadového tobogánu. Rýchlosť patrila k tým vyšším (123.96 km/h) a vďaka nej sa posúval vpred. Štart sa mu naozaj nepodaril, čo je veľká škoda, ale dúfajme, že v pretekoch to bude lepšie. Kvôli nemu sa musel posúvať vpred cez 23., 22. miesto a v závere sa blížil už k prvej desiatke. Na poslednom medzičase sa už do nej dostal, keď v cieli figuroval ako 9. najrýchlejší sánkár s časom 54.596 sekúnd. Jožko stratil takmer pol sekundy na sánkára, ktorý sa v minulých pretekoch umiestnil za ním, takže dnes to určite nebol ideálny výkon.

 
Držte palce do nedeľných pretekov!

 

Kompletné výsledky nájdete TU...