Po úspešnej kvalifikácii sa Jozef predstaví v dnešných pretekoch

13.12.2014 15:58

Na prelome štvrtku a piatku sa v neskorých večerných hodinách nášho času konala na kanadskej trati v Calgary kvalifikácia pre dnešné hlavné preteky. Poháru národov, ako sa inak kvalifikácii zvykne hovoriť, sa tentokrát zúčastnil aj Jozef Ninis. Mala to byť pre neho prvá kvalifikačná výzva tejto sezóny vôbec. V Innsbrucku-Igls sa totiž Ninis predstavil ako nasadený pretekár vďaka výborným umiestneniam z predošlých pretekov a naopak v Lake Placid náš reprezentant nemal možnosť zúčastniť sa tamojšieho Svetového pohára z finančných dôvodov.

V Pohári národov sa predstavilo 18 sánkarov a z toho dokonca až 17 najlepších mohlo postúpiť do hlavných pretekov. Pre našu jednotku v sánkarskom športe bolo teda povinnosťou predviesť úspešnú kvalikačnú jazdu. Ninis tak mohol urobiť hneď medzi prvými, pretože mu bolo priradené štartovacie číslo 4.

Kvalifikáciu podľa očakávaní vyhral domáci pretekár, Samuel Edney. Ten aj napriek tomu, že neabsolvoval prvé dve úvodné podujatia sezóny 2014/2015, patril medzi žhavých ašpirantov na kvalifikačné víťazstvo. Edney sa totiž celý čas pripravoval na tamojšej trati a svoju prípravu smeroval k dnešným hlavným pretekom, v ktorých by chcel rozhodne triumfovať. V Pohári národov nepredviedol úplne najrýchlejší štart, keď s časom 4.839 sekundy zahájil svoju jazdu ako 5. najrýchlejší sánkar. Po štarte však nasledoval bezproblémový výkon, čo sa odrzkadľovalo aj na Kanaďanovom priebežnom umiestnení. Cez 2. priečku sa dostal do vedenia, ktoré si udržiaval vo všetkých častiach ľadového koryta. Pri takmer najvyššej rýchlosti (125.65 km/h) si Kanaďan priniesol do cieľa náskok vyše jednej a pol desatiny sekundy a s časom 45.545 sekúnd si vyjazdil kvalifikačné víťazstvo.

 

V Pohári národov si aspoň čiastočne mohol napraviť chuť nórsky reprezentant, Thor Haug Norbech. Ten síce absolvoval predchádzajúce Svetového poháre, ale v ani jednom nepredviedol oslňujúci výkon. Rovnako ako v Rakúsku, tak aj na americkej trati v Lake Placid sa Norbech nedokázal vyvarovať väčšej chyby, ktorá ho stála dobrého umiestnenia. Nórska jednotka v sánkovaní tak v obidvoch pretekoch patrila k tým pretekárom, ktorí uzatvárali výsledkovú listinu. Na trati v Calgary Norbech nezačal zle. Nór predviedol len o jednu tisícinu sekundy horší štart ako Kanaďan Edney (6. najrýchlejší - 4.840 sekundy). Po slušnom úvode nasledoval posun na 4. priečku, ktorú si nórsky reprezentant udržiaval po veľkú časť svojej jazdy. Ani jeho strata na vedúceho domáceho sánkara nenarastala nejako závratne. V spodných častiach však domáci reprezentant predviedol výborný výkon, ktorý rozhodol o tom, že Norbech do boja o víťazstvo výraznejšie nezasiahol. Pri rýchlosti 124.13 km/h však Nór poskočil na 2. priečku, ktorá mu patrila aj v cieli s časom 45.711 sekundy.

 

Pravdepodobne najväčšiu radosť z kvalifikačného pódia mal mladý americký reprezentant, Aidan Kelly. Ten svoj výkon započal 8. najrýchlejším časom (4.868 sekundy). Pre Američana tamojšia trať rozhodne nie je neznáma, veď na nej určite absolvoval viacero tréningových jázd, keďže sa náchadza v susednej krajine jeho vlasti. Aj napriek tomu, že rozostupy medzi sánkarmi boli naozaj tesné, Kelly sa nejavil ako ten pretekár, ktorý by mal doplniť dvojicu na pódiu. Jeho rýchlosť bola taktiež veľmi nízka (110.59 km/h), takmer najnižšia z celého štartovacieho poľa. Američan sa však postupne prepracoval z 8. miesta na 6. priečku. V predposlednom sektore ľadového koryta dokonca strácal len 60 tisícin sekundy na 2. miesto. Hoci sa Kellyho strata na Nóra o niečo zvýšila, v cieli tento americký mladík predčil ďalších sánkarov a s časom 45.791 sekundy sa mohol nakoniec radovať z bronzovej priečky.

 

1. Samuel Edney (Kan.) 45.545 sek.

2. Thor Haug Norbech (Nór.) 45.711

3. Aidan Kelly (Ame.) 45.791

 

...11. Jozef Ninis (Svk.) 46.186

Ako už bolo spomenuté, náš reprezentant si svoje kvalifikačné povinnosti mohol splniť medzi prvými. Žiaľ, čo sa týka štartu, tu sa rodák z Čadce zaradil na koniec výsledkovej listiny. Ninisovi totiž úvod jeho jazdy nevyšiel, keď s časom 4.917 sekundy predviedol až 17. najrýchlejší štart. Za najrýchlejšie štartujúcim sánkarom tak zaostával už o takmer 1 desatinu sekundy. Aj v ďalšej časti ľadového koryta patrila Ninisovi 17. priečka, ktorá mu však stále zabezpečovala účasť v hlavných pretekoch. Ako sa však blížili spodné časti ľadového koryta, Ninisova rýchlosť sa zvyšovala. Slovenský reprezentant bol tým absolútne najrýchlejším sánkarom v celom štartovom poli, keď v jednej časti trate mu namerali absolútne najvyššiu rýchlosť (126.09 km/h). Hoci bolo jasné, že Ninis do boja o kvalifikačný triumf nezasiahne a jeho strata na čelo narastala, v porovnaní s inými sánkarmi predvádzal stále kvalitnejší výkon. Jozef sa totiž dokázal postupne prepacovať cez 14. priečku na 12. miesto. V posledných častiach ľadového koryta Ninis ukázal svoje skúsenosti a v cieli si svoju pozíciu ešte o jedno miesto vylepšil. S časom 46.186 sekundy predviedla slovenská jednotka v sánkovaní 11. najrýchlejšiu jazdu v Pohári národov.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: Jozef Škvarek, Luge Canada