Piatkový Pohár národov zvládol Ninis s veľkým prehľadom

21.01.2015 17:52

Ešte na konci minulého týždňa, konkrétne v piatok, sa na nemeckej trati v Oberhofe uskutočnili kvalifikačné boje pre hlavné preteky, ktoré boli na programe cez víkend. V Pohári národov sa predstavilo spolu 25 sánkarov a až 19 z nich si mohlo zabezpečiť účasť vo víkendovom zápolení. Tamojšie kvalifikačné jazdy sa však od tých bežných v niečom odlišujú. Pre Svetový pohár v Oberhofe je typický tzv. Helaba Sprint Cup, ktorý je už tradičnou súčasťou jeho programu. Pri normálnom štarte má sánkar na prípravu 30 sekúnd, počas ktorých musí započať svoju jazdu, ale môže tak urobiť v v ktoromkoľvek okamihu. Pri štarte v šprinte zaznejú dva zvukové signály. Po tom druhom sa v rozmedzí piatich sekúnd otvorí štartovacia bránka a sánkar sa musí čo najrýchlejšie spustiť dolu ľadovým korytom.

Na nemeckej pôde sa z kvalifikačného víťazstva radoval opäť nemecký pretekár, Johannes Ludwig, ktorý sa po nepresvedčivých výkonoch z úvodu sezóny vytratil zo Svetového pohára. Nemecký reprezentant bol vyradený z nemeckého "A" mužstva a možnosť porovnávať sa s ostatnými sánkarmi má len v piatkových Pohároch národov. Sánkar, ktorý sa vyznačuje naozaj fantastickými štartmi, síce hneď na úvod našiel svojho premožiteľa, avšak 2. najrýchlejším štartom (2.148 sekundy) rozhodne nestratil veľa, skôr naopak, získal. Obzvlášť v šprinte, kde sa vydarený štart vyžaduje. Hneď po úvode sa nemecký sánkar dostal do vedenia, ktoré si s veľkým prehľadom udržiaval počas celej jazdy. Pri absolútne najvyššej rýchlosti (117.36 km/h) sa Ludwig dokázal vyvarovať väčšej chyby, ktorá by ho stála kvalifikačné víťazstvo. S časom 45.987 sekundy tak ako jediný pretekár pokoril hranicu 46 sekúnd. Nemecký sánkar však aj napriek kvalifikačnému víťazstvu priestor v hlavných pretekoch nedostane.

 

Svojmu reprezentačnému kolegovi slušne sekundoval Ralf Palik, ktorý sa len pred necelým týždňom predstavil prvýkrát v sezóne 2014/2015 v pretekoch Svetového pohára, ktoré boli na programe v Königssee. Vtedy však Palik výkonom rozhodne nenadchol, keďže svoju 2. jazdu nedokončil. Teraz tento nemecký reprezentant predviedol o niečo slabší štart. Po 7. najrýchlejšom úvode (2.216 sekundy) však na pódiové priečky nestrácal veľa. Už na ďalšom meranom úseku sa Nemec vyšvihol na bronzovú pozíciu, ktorú v priebehu jazdy vylepšil posunom na 2. miesto. Rýchlosť 116.75 km/h, ktorú Palikovu namerali, bola jedna z najvyšších a tak nebolo žiadnych pochýb o tom, že ak tento sánkar neurobí väčšiu chybu, tak si svoju pozíciu udrží. To sa aj potvrdilo. V cieli sa Palik s časom 46.049 sekundy mohol radovať zo striebornej priečky, keď na víťazného Ludwiga stratil len 62 tisícin sekundy.

 

Na bronzovej priečke sa umiestnil pomaly sa zlepšujúci ruský reprezentant, Semen Pavlichenko, ktorý je už tradičným účastníkom kvalifikačných bojov. Tento mladý Rus má po výbornom 9. mieste z Königssee určite veľkú chuť do sánkovania, čo potvrdil hneď na štarte. 5. najrýchlejší úvod (2.181 sekundy) patril totiž k tým najlepším. Hneď po ňom si však Pavlichenko pohoršil. Na ďalšom meranom úseku sa ruský sánkar prepadol na 6. priečku, ktorú však v priebehu jazdy dokázal vylepšiť. Rýchlosť ruského reprezentanta bola veľmi slušná (116.77 km/h), čo sa nakoniec odrazilo aj na jeho celkovom umiestnení. Pavlichenko sa dokázal vyšvihnúť na 4. priečku, ktorú s príchodom do cieľa ešte vylepšil posunom na najnižšie pódiové umiestnenie. Rus zišiel trať v Oberhofe za 46.101 sekundy.

1. Johannes Ludwig (Nem.) 45.987 sek.

2. Ralf Palik (Nem.) 46.049

3. Semen Pavlichenko (Rus.) 46.101

 

...4. Jozef Ninis (Svk.) 46.145

Na nešťastné preteky v Königssee musel Jozef Ninis veľmi rýchlo zabudnúť. Už o necelý týždeň na slovenského reprezentanta čakala kvalifikácia na ďalšej nemeckej trati, tentokrát v Oberhofe. Tamojšie ľadové koryto patrí určite medzi Ninisove obľúbenejšie, keďže ešte v roku 2008 si tu vyjazdil na majstrovstvách sveta výborné 13. miesto. Do šprintu vstupoval rodák z Čadce už tradične medzi prvými. So štartovým číslom 8 započal svoju jazdu vo veľkom štýle. Hneď na úvod potvrdil, že ani vekom zo skvelých štartovacích reakcií nič nestratil. S časom 2.171 sekundy Jozef predviedol 3. najrýchlejší úvod jazdy. Hneď po ňom sa síce z pódiových priečok vytratil, keď sa postupne prepadol až na 8. miesto, ale aj v Oberhofe sú rozhodujúce spodné časti ľadového koryta. V nich slovenská jednotka v sánkovaní začala ukazovať, že je naozaj dobre pripravená, keď sa Ninis pri solídnej rýchlosti 116.82 km/h vyšvihol na 5. priečku. Tu slovenský reprezentant v cieli ešte vyšperkoval, keď poskočil o jedno miesto vpred, na 4. pozíciu. S časom 46.145 sekundy si tak bez menších ťažkostí zabezpečil účasť v hlavných pretekoch. Medzi sánkarmi, ktorí postupovali do víkendového zápolenia patrila Jozefovi dokonca 3. priečka.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: Jozef Ninis