Ninisovi trať v Altenbergu naozaj sedí, 12. miestom v hlavných pretekoch to náš sánkár potvrdil

21.02.2015 16:12

Kým po väčšinu sezóny boli individuálne mužské preteky v sánkovaní na programe hlavne v nedeľu, v nemeckom Altenbergu si sánkari zasúťažili o body do Svetového pohára už dnes, čiže v sobotu. V hlavných pretekoch malo nastúpiť tradične 32 sánkarov. Do Nemecka však nevycestovali Rusi, ktorí sa po majstrovstvách sveta v Sigulde presunuli rovno do Ruska, kde mužov z ľadových korýt budúci týždeň čakajú majstrovstvá Európy. Ruskí sánkari tak uprednostnili prípravu pre nastávajúci európsky šampionát, ktorý bude prebiehať na ich domácej trati v Sochi. Aj z tohto dôvodu nebolo piatkové kvalifikačné zápolenie o miestenky v dnešných pretekoch také zaujímavé. Okrem dvanástich nasadených sánkarov malo aj zvyšných dvadsať pretekárov istú účasť v dnešnej dvojkolovej súťaži.

Keďže dnes si mali sánkari merať sily na nemeckej trati, nebolo žiadnych pochýb o tom, kto by mal v hlavných pretekoch triumfovať. V tejto sezóne Nemci hostili už tri podujatia Svetového pohára a vo všetkých troch sa z víťazstva radoval ten istý pretekár, nemecký reprezentant, Felix Loch. Inak tomu nebolo ani vo štvrtom nemeckom ľadovom koryte. Priebežne vedúci muž Svetového pohára dnes predviedol dve veľmi vyrovnané jazdy. V prvom kole začal svoju cestu za šiestym tohtosezónnym triumfom absolútne najrýchlejšom čas, keď trať v Altenbergu zišiel za 54.172 sekundy. Pri druhej jazdy Loch svoj výkon z prvého kola ešte predčil, keď v tom druhom dosiahol čas 54.021 sekundy. Lochova jazda v druhom kole však bola až druhá najrýchlejšia.

 

Z prvého pódiového umiestnenia v tejto sezóne sa vďaka vydareným pretekom môže radovať ďalší domáci pretekár, Johannes Ludwig. Držiteľ takmer všetkých štartovacích rekordov však nepredvádza v poolympijskej sezóne príliš presvedčivé výkony. Aj preto je jeho pozícia v nemeckom "A" družstve veľmi neistá. V lotyšskej Sigulde však tento nemecký sánkar naznačil, že na saniach jazdiť nezabudol. Na trati, kde sa Ludwig minulý rok radoval z titulu majstra Európy, si tento Nemec vyjazdil na svetovom šampionáte pred týždňom slušnú, 8. priečku. Najlepší výsledok však nemecký sánkar dosiahol na inej trati, konkrétne vo Winterbergu, kde si v hlavných pretekoch vyjazdil 6. miesto. Svoje tohtosezónne maximum Ludwig vylepšil práve dnes, na ďalšej domácej trati v Altenbergu. V prvom kole, po absolútne najrýchlejšom štarte Nemec dokonca útočil na víťazstvo, avšak vedenie si nedokázal udržať až do cieľa. Trať v Altenbergu zišiel ako 4. najrýchlejší sánkar, s časom 54.279 sekundy. Do druhého kola vstúpil majster štartov opäť úplne najlepšie. V priebehu jazdy si však Ludwig znova nepatrne pohoršil, keď sa postupne prepadol na 5. priečku. S piatym najrýchlejším časom druhého kola 54.184 sekundy si, ale nemecký reprezentant v konečnom zúčtovaní, aj vďaka chybám mnohých súperov, polepšil posunom na druhé miesto. Za víťazným Lochom však zaostal o priepastných 270 tisícin sekundy.

 

Výbornými výkonmi sa v tejto sezóne prezentuje ďalší sánkar, stálica nemeckého hlavného tímu, Andi Langenhan. Pretekár, ktorý si v tejto sezóne vyjazdil už tri pódiové umiestnenia, ktoré doplnil ďalšími tromi piatymi miestami, posledne na majstrovstvách sveta v Sigulde, pridal na svoje konto ďalšiu medailu práve dnes. Dnešný medailový úspech však pravdepodobne neočakával ani sám Langenhan, ktorému prvá jazda rozhodne nevyšla podľa predstáv. Nemecký reprezentant síce predviedol slušný štart, ktorým útočil na pódiové umiestnenie, avšak v rozhodujúcich častiach ľadového koryta zaváhal a postupne sa s časom 54.516 sekundy prepadol na 12. priečku. Na pódium tento Nemec strácal priepastných 249 tisícin sekundy, čo sa aj kvalitnou jazdou sťahovalo naozaj ťažko. Langenhan však nič nevzdal a do druhého kola vstúpil tretím najrýchlejším štartom celých pretekov. Hneď po fantastickom úvode sa Nemec dostal do vedenia, ktoré si dokázal udržať až do cieľa. Domáci pretekár predviedol v druhom kole s časom 53.959 sekundy najrýchlejšiu jazdu celého dňa, vďaka čomu sa vyšvihol z 12. miesta na skvelú 3. priečku. Za druhým Johannes Ludwigom zaostal Langenhan len o 12 tisícin sekundy.

1. Felix Loch (Nem.) 1:48.193 min.

2. Johannes Ludwig (Nem.) 1:48.463

3. Andi Langenhan (Nem.) 1.48.475

 

...12. Jozef Ninis (Svk.) 1:48.987

Po minulotýžďňových majstrovstvách sveta v Sigulde, kde si Ninis vyjazdil v hlavných pretekoch pekné 14. miesto, si náš sánkar chuť z nie príliš vydarenej prebiehajúcej sezóny čiastočne napravil aj dnes. Hoci Jozefovi sánky po Novom roku nejdú tak, ako by mali, tak náš reprezentant nejedenkrát naznačil, že sa stále dokáže rovnať tej absolútnej sánkarskej špičke. Na trati v Altenbergu, kde slovenský sánkar ešte v sezóne 2011/2012 dokázal triumfovať v kvalifikácii pre hlavné preteky 43. majstrovstiev sveta v sánkovaní, rodák z Čadce nepredviedol príliš oslnivý štart. Svoju jazdu započal až ako 23. najrýchlejší sánkar (7.262 sekundy), čím na tých najlepších už na úvod stratil takmer dve desatiny sekundy. V ďalších častiach ľadového koryta však slovenský pretekár ťažil zo svojich skúseností, keď sa začal postupne predierať dopredu. Už v Pohári národov Ninis naznačil, že svoj výkon dokáže vyšperkovať hlavne v spodných častiach ľadového koryta. To potvrdil aj v dnešných hlavných pretekoch, keď sa postupne pri jednej z najvyšších rýchlostí (123.72 km/h) prepracoval na začiatok druhej elitnej desiatky. Do posledného meraného úseku Slovák vletel na 11. mieste. V absolútne poslednom sektore výkon nášho reprezentanta gradoval, keď si dokázal polepšiť o ďalšie tri priečky. Ninisovi tak po prvom kole patrila skvelá 8. priečka, s možnosťou zaútočiť na životný výsledok, pretože rozdiely medzi sánkarmi boli naozaj tesné.

Do druhej jazdy vstúpil Jozef Ninis o 21 tisícin sekundy rýchlejšie, keď opäť predviedol 23. najrýchlejší štart (7.241 sekundy), tentokrát ale druhého kola. Už na ďalšom meranom úseku si slovenský pretekár polepšil posunom na 21. priečku. Aj samotný čas nášho reprezentanta bol už o niečo lepší. To sa ale aj dalo čakať, vzhľadom na to, že trať v Altenbergu bola pre druhé kolo značne rýchlejšia. Žiaľ, už v strednej časti ľadového koryta sa dalo tušiť, že Ninis na fantastický výkon z prvého kola pravdepodobne nenandviaže. Útok slovenského sánkara na popredné priečky sa zastavil a zatiaľ čo v polovici svojho výkonu predčil svoj čas z predchádzajúceho kola o takmer jednu desatinu sekundy, na ďalšom meranom úseku rodák z Čadce zaostával za svojou vydarenou jazdou už o 33 tisícin sekundy, keď sa nedokázal vyvarovať chyby. Jozefovi pri rýchlosti 122.65 km/h patrila 20. priečka, ktorú v úplne spodnej časti nemeckej trate vylepšil len o jedno miesto, posunom na 19. pozíciu. S časom 54.532 sekundy sa Jožko prepadol z 8. miesta na aj tak peknú 12. priečku, čím potvrdil, že trať v Altenbergu mu naozaj vyhovuje. Po majstrovstvách sveta v sezóne 2011/2012, kedy si Ninis v hlavných pretekoch vyjazdil 14. priečku, na ktorú nadviazal v ďalšej sezóne opäť 14. miestom už v pretekoch Svetového pohára, Jozef skompletizoval práve dnes triple svojich umiestnení v elitnej pätnástke na tamojšej trati.

Žiaľ, aj dnešné preteky, hoci v nich Ninis dosiahol pekný výsledok, potvrdili, že nášmu reprezentantovi sa nedarí predviesť dve vyrovnané jazdy, čím sa sám pripravuje o skvelé umiestnenia. Druhým kolom to slovenský sánkar len potvrdil a podobne ako v Königssee, kde predviedol vtedy 6. najrýchlejšiu jazdu, sa aj dnes Jožko pripravil možno o svoj najlepší výsledok v kariére.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

V celkovom hodnotení Svetového pohára sme už dnes spoznali staronového víťaza. Stal sa ním Felix Loch, ktorý si vďaka dnešnému víťazstvu na domácej trati pripísal na svoje konto ďalších 100 bodov. Svoj náskok tak navýšil už na priepastných 266 bodov, čím potvrdil svoj triumf vo Svetovom pohári 2014/2015. Loch sa tak z celkového víťazstva môže radovať už teraz, hoci na programe sú ešte dve sánkarské zápolenia. Nemecký sánkar vyhral krištáľový glóbus pre najlepšieho sánkara už po štvrtýkrát v kariére.

85 bodov za druhé miesto v dnešných pretekoch putuje na účet ďalšiemu nemeckému sánkarovi, Johannesovi Ludwigovi. Nemec sa aj vďaka tomuto bodovému prísunu posunul v celkovom hodnotení Svetového pohára na 15. priečku.

70 bodov, ktoré si v dnešných hlavných pretekoch vyjazdil Andi Langenhan, pomohlo aj tomuto sánkarovi vo vylepšení si svojho umiestnenia v priebežnom hodnotení Svetového pohára. Langenhan, ktorý síce už celý Svetový pohár ovládnuť nemôže, si polepšil posunom zo štvrtého miesta na druhú priečku.

Polepšil si aj náš reprezentant, Jozef Ninis, ktorému pred podujatím v Altenbergu patrilo v celkovom hodnotení Svetového pohára 23. miesto. Z dnešných pretekov, v ktorých Ninis dosiahol svoj druhý najlepší výsledok sezóny, si rodák z Čadce odnáša pekných 32 bodov, čím si polepšil o jednu priečku. Slovenský sánkar má na svojom účte 165 bodov a momentálne mu patrí 22. pozícia.

 

Foto: fil-luge.org, Denis Trapp Fotografie, sportphotography.cz