Nemci kraľovali aj na domácej pôde, Jožko sa posúva vpred

02.12.2012 15:06

Dnes bolo na programe 2. podujatie Svetového pohára, ktorého dejiskom bolo Nemecko, konkrétne dráha v Königssee. V programe teda nastala zmena a sánkári sa vydali sem, miesto toho aby navštívili Cesanu, ktorá ich mala pôvodne privítať. Pre problémy s udržiavaním ľadového koryta sa, ale rozhodli ho zbúrať a tak neboli schopní hostiť pretekárov v tejto sezóne. Dnes sa v pretekoch predstavilo 31 sánkárov a medzi nimi nechýbal ani Jozef Ninis, so štartovacím číslom 24. Nemusel podstúpiť Pohár národov, preto v pretekoch začínal svoju jazdu medzi poslednými. Trať bola dnes veľmi rýchla a preto padol viackrát aj traťový rekord.

 

Víťazom sa tentokrát nestal vedúci muž celkového poradia Felix Loch, ale taktiež výborný sánkár a jeho kolega z reprezentácie Andy Langenhan. Ten si vybudoval vďaka prvej jazde dostatočný náskok, ktorý pretavil do zisku prvého víťazstva v tejto sezóne. Andy začal solídnym štartom (3.288 - 4. najlepší) a postupne sa posúval vpred v porovnaní s ostatnými jazdcami. Z celkovej špičky dosiahol absolútne najvyššiu rýchlosť (133.4 km/h) a to mu umožnilo sa posunúť vpred. Prvú jazdu mal z celého poľa najrýchlejšiu (49.252 sekúnd) a bolo jasné, že mladý, ale výborný Loch to proti skúsenejšiemu Langenhanovi nebude mať jednoduché.

Druhú jazdu Langenhan začal s navlas rovnakým štartom (3.288  sek.), ktorý teraz figuroval ako druhý najlepší. Tento výkon mal tiež podobný priebeh a Langehan nestačil časovo akurát na svoj výkon z prvého kola. Pri rýchlosti 132.9 km/h sa posúval vpred a v druhom kole si pripísal druhý najlepší výkon (49.427 sekúnd).

 

S druhý miestom sa tento raz musel uspokojiť najväčší favorit v tejto sezóne, Felix Loch. Ten predviedol dve veľmi podobné jazdy, ktoré boli bezchybné, ale na Langenhanove supervýkony nestačili. Loch začal ako druhý najlepší sánkár (3.280 sek.) a jeho rýchlosť bola tiež slušná, len o niečo nižšia ako u tých najlepších (132.7 km/h). Preto sa Loch počas prvej jazdy prepadol na 4. miesto na jednotlivých medzičasoch, ale do cieľa sa dokĺzal ako druhý najrýchlejší (49.356 sek.).

V druhom kole zaznamenal Loch o niečo horší štart (3.296 sek. - 3. najlepší), ale v porovnaní s ostatnými sánkármi a s časmi, aké sa jazdili v tom čase si len polepšil. Dokázal vyvinúť tiež vysokú rýchlosť (132.5 km/h) a postupne sa posúval vpred. Jeho druhá jazda bola len o niečo pomalšia ako tá prvá (49.364 sekúnd) a aj vďaka nej sa mu podarilo si udržať striebornú pozíciu. V druhom kole si ulovil najrýchlejší skalp.

 

Bronzové ocenenie si tentokrát ulovil čierny kôň tejto sezóny a sánkár, ktorý podáva veľmi stabilné výkony, David Möller. S piatym najrýchlejším začiatkom jazdy (3.292 sek.) nič nepokazil a hlavne vďaka veľmi vysokej rýchlosti (133.0 km/h) si v jednotlivých úsekoch ľadového koryta polepšil až na druhú priečku. V cieli mu, ale po prvom kole patril tretí najrýchlejší čas (49.398 sekúnd).

Druhú jazdu započal s horším štartom (3.301 sek.), ale takisto bol piaty najrýchlejší v danom kole. Möllerov výkon prebiehal podobne ako ten prvý a tiež sa posunul vpred na jednotlivých medzičasoch. V cieli z toho bol tretí najlepší výkon v druhej runde (49.544 sekúnd).

 

1. Andy Langenhan (Nem.) 1:38.679 min. (pozn. rekord trate)

2. Felix Loch (Nem..) 1:38.720

3. David Möller (Nem.) 1:38.942

 

...17. Jozef Ninis (Svk.) 1:40.040

Jožko sa dnes predviedol vo výbornom svetle a zaslúžene si z Nemecka odváža body do celkového hodnotenia Svetového pohára. Možno stačilo len trochu šťastia a bolo by z toho ešte lepšie umiestnenie. Jožko do pretekov nevstúpil úplne dobre. S 23. najlepším štartom (3.371 sek.) ho nečakala prechádzka ružovou záhradou a keď chcel pomýšľať na dobré umiestnenie, musel sa výraznejšie zlepšiť počas jazdy. To sa mu síce hneď zo začiatku nedarilo, pretože na prvom medzičase sa prepadol na 25. priečku, ale vďaka vysokej rýchlosti (131.73 km/h) sa mu podarilo sa posunúť postupne na 23., 22. priečku a v cieli figuroval na výbornej 14. pozícii s časom 49.916 sekúnd.

Druhá jazda mala bohužiaľ opačný priebeh a dá sa povedať, že ten nešťastnejší. Jožko začal lepšie, 16. najlepší štart mu nič nepokazil (3.355 sek.), len ním ukázal, že v prvej jazde mal ešte celkom veľké rezervy. Jazda, počas ktorej dosiahol priemerne 130.9 km/h začala časovo patriť, ale k tým horším v druhom kole. Kvôli nižšej rýchlosti Jožko začal na ostatných strácať a aj v porovnaní s prvým výkonom bol na tom postupne horšie. Hlavne v dolných častiach ľadového koryta sa odrazila jeho priemerná rýchlosť a v 2. kole sa musel uspokojiť s 21. najlepším výkonom (50.124 sekúnd). Celkovo z toho vzišla, ale veľmi kvalitná 17. priečka.


 

Jožko dnes ponúkol aj krátke hodnotenie svojich pretekov. Škoda hlavne prvej jazdy,“ začal stručne Jožko. Mal som problém uchopiť rúčku v saniach a nemohol som sa poriadne držať,“ postupne rozvinul svoj problém. Z tejto jazdy sa dali stiahnuť aj dve desatiny sekundy,“ skonštatoval.

Na margo druhej jazdy povedal: Druhú jazdu som pokazil vo výjazde za 14 zákrutou.
17. miesto nie je zlé, ale dnes to podľa mňa mohlo vysť aj na tú 12. priečku, poprípade aj 10., uznal Jožko nakoniec.

 

Podrobnejšie výsledky nájdete TU...

 

100 bodov si teda pripísal Andy Langenhan, Felix Loch odchádza s 85 bodmi a tretí David Möller si odváža 70 bodov. Jožko ulovil za 17. pozíciu 24 bodov.

 

Sánkári sa po tomto podujatí presúvajú do dejiska 3. pretekov Svetového pohára. Stále však zostávajú v Nemecku, pretože zavítajú do Altenbergu, ktorý v minulej sezóne hostil Majstrovstvá sveta v sánkovaní. Chýbať nebude opäť ani Jožko Ninis, ktorý je pripravený vylepšiť svoje najlepšie umiestnenie v sezóne.